Raskrinkavanje.ba

"Rađanje mutanta" i dalje je moguće samo u SF-u

Na osnovu upita čitateljke, analizirali smo članak koji najavljuje priču o “Slovenki koja će roditi mutanta”. Naslov je u stvari pogrešna interpretacija stvarnog događaja.

Korisno je znati”, portal koji na Facebook-u ima19.000 pratioca, objavio je 15. januara članak sa naslovom:

Slovenka će roditi mutanta – oplodila se ćelijom psa za što je dobila nagradu

Pretragom smo ustanovili da postoji još prenošenja iste vijesti. “Espreso rs” ovu vijest objavio je u oktobru 2017.  sa naslovom:

Slovenka se oplodila ćelijom psa I RODIĆE MUTANTA! Za to JE DOBILA NAGRADU! (FOTO)

Portal “24 Balkan info” isto je uradio 13. januara sa naslovom:

Slovenka će roditi mutanta – oplodila se ćelijom psa za što je dobila nagradu

U navedenim člancima, sporan je prvenstveno naslov. Naime, u naslovima se tvrdi da će žena o kojoj se govori “roditi mutanta”. To, naravno, nije tačno - što se može vidjeti i kada se pročitaju sami tekstovi. 

Detaljnije informacije cijeloj priči pronašli smo na portalu “Večernji list” koji kaže:

Slovenka Maja Smrekar oplodila je svoju jajnu stanicu psećim spermijem.
Napravila je to u sklopu umjetničkog projekta ARTE_mis za koji je dobila nagradu Golden Nica na manifestaciji Prix Ars Electronica u Linzu. Kako piše portal nachrichten.at, ona je dala da joj izvade jajnu stanicu u koju su potom u laboratoriju usadili stanicu iz sjemena psa. Do oplodnje nije došlo jer je riječ o somatskoj stanici iz koje nisu mogle nastati spolne stanice već je nastala hibridna stanica iz koje u praksi ne bi moglo nastati biće koje bi bilo mješanac čovjeka i psa.

 

Dakle, radilo se o bizarnom umjetničkom projektu, u kom je Smrekar izvadila svoju jajnu ćeliju te je u labaratoriju odrađen pokušaj oplodnje iste koji, očekivano, nije rezultirao stvaranjem ploda. Smrekar svakako neće “roditi mutanta” kako je najavljeno u naslovima, niti je išta slično napisano u samim člancima koji su objavljeni sa obmanjujućim naslovom. Članci sa takvim naslovima dobili su ocjenu klikbejt i dezinformacija. ​​​​

Napomena 22.01.2021.

Nakon objave analize, portal Espreso objavio je izmjene u naslovu članka koji saada glasi "ISPRAVKA: Slovenka se nije oplodila ćelijom psa I NEĆE RODITI MUTANTA! (FOTO)" zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

 

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 13.01.2018

24 Balkan info: Slovenka će roditi mutanta – oplodila se ćelijom psa za što je dobila nagradu

Korisnici društvenih mreža su šokirani i tvrde kako Smrekarova ima psihički poremećaj i da joj je potrebna pomoć, a ne nagrada.

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 20.10.2017

Espreso.rs: Slovenka se oplodila ćelijom psa I RODIĆE MUTANTA! Za to JE DOBILA NAGRADU! (FOTO)

Slovenačka umetnica Maja Smrekar (39) "oplodila" svoju jajnu ćeliju psećom ćelijom sala kako bi stvorila hibrida čoveka i psa. Za to je dobila prestiž...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
  • Ispravljeno
Klikbejt 15.01.2018

Korisno je znati: Slovenka će roditi mutanta – oplodila se ćelijom psa za što je dobila nagradu

Korisnici društvenih mreža su šokirani i tvrde kako Smrekarova ima psihički poremećaj i da joj je potrebna pomoć, a ne nagrada.

  • Klikbejt
  • Dezinformacija