Raskrinkavanje.ba

Radno mjesto: hljeba bez motike

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Dva portala objavila su poziv političke partije na “regrutaciju” kao oglas za posao. Način možda jeste inventivan, ali je nesumnjivo riječ o prikrivenom oglašavanju.

Na portalu “Ekskluziva” u kategoriji “vijesti”, podkategoriji “predstavljamo”, objavljen je članak pod naslovom:

'Želiš da radiš za državu BiH sa platom od 2500-7000 KM? Prijavi se!

Podkategorija “predstavljamo” ne sadrži nikakvo dodatno pojašnjenje, niti se može zaključiti da se radi o sponzorisanom dijelu portala. Unutar samog članka, niti u njegovom naslovu, nije navedeno da se radi o promotivnom sadržaju te on izgleda kao i svi ostali članci iz kategorije “vijesti”:

Prva stranka nudi priliku svim ljudima u BiH da se zaposle.  Kako su neki od njihovih slogana "Narod u vlasti", "Domovina te treba, budi dio promjena", samim time su pozvali sve mlade ljude da se priključe stranci i dobiju zaposlenje.'

Ovaj dio teksta izgleda kao donekle legitiman oglas za posao. Poziv na pristupanje političkoj stranci u zamjenu za državni posao sa visokim primanjima. Uistinu izgleda kao oglas za posao iz snova.

U nastavku oglasa navode se potencijalna otvorena radna mjesta.
„Želiš da budeš ministar, odbornik u skupštini ili parlamentu, direktor javnog preduzeća ili institucije? 
- Želiš da imaš diplomatski pasoš, imunitet, vozača, sekretaricu, putuješ svijetom na troškove države?
- Želiš da radiš samo jedan dan u mjesecu ili da imaš 5 sedmica godišnjeg odmora za platu od 2500-7000KM mjesečno + topli obrok,upravni odbori,komisije i regres?
- Misliš da je ovo fantazija i pusti snovi? 
- Ne varate se, ovo je realnost politike u BiH!
Sve to plaćaju građani BiH iz svog džepa i vi isto tako.
Zašto i vi ne bi uživali u tim privilegijama?“

Bosanskohercegovačka politička klasa uistinu jeste među najbolje plaćenim u regiji, a poslaničke i ministarske plate su 8-10 puta više od prosječne plate. Prva stranka, koja očito ima manjak članstva, je tu činjenicu iskoristila da regrutuje kandidate za liste na predstojećim Općim izborima. U ovom članku je bitno istaći upravo posljednji dio, gdje je najjasnije da se radi o plaćenom oglasu - naime čitaocima se obraća u prvom licu, te se čak navode linkovi i adrese na koju je potrebno poslati prijave:

„7000 pozicija biti će dostupno od 7.10.2018 godine i Prva stranka vam nudi da budete i vi dio tog tima. Sve što je potrebno jeste da se prijavite kao kandidati na www.prvastranka.ba da ispunite izjavu da prihvatate kandidaturu i da skupite 200 glasova na vašoj izbornoj jedinici (Kantoni ili Entiteti)
Mi vam dajemo šansu, na vama je da je iskoristite.
Također, potrebno je ispuniti izjavu koja se nalazi OVDJE i poslati poštom na Prva stranka, Splitska 12,71000 Sarajevo", poručuju iz Prve stranke. Više informacija potražite na gore navedenoj adresi ili putem zvanične facebook stranice Prve stranke: https://www.facebook.com/prvastranka/

Obratili smo se redakciji portala “Ekskluziva” sa upitom da li je podkategorija “predstavljamo” namijenjena isključivo za plaćene oglase, na što smo dobili potvrdan odgovor.

Jedino mjesto na kojemu se pominje riječ “promo” jeste pored povezanih članka, ispod samog teksta, međutim ta napomena ne daje dovoljno jasnu poruku da i članak koji čitamo spada u istu:

Obzirom na to da ovaj plaćeni članak nije objavljen u skladu sa standardima, tačnije ne postoji napomena da je u pitanju sponzorisani sadržaj,  te da kategorija “predstavljamo” ne sadrži dovoljno jasnu diferencijaciju u odnosu na ostale vijesti na ovom portalu, odnosno zbog toga što je politički oglas predstavljen kao legitiman oglas za posao - članak “Ekskluzive” ocjenjujemo kao prikriveno oglašavanje. Istu ocjenu dobio je identičan članak na portalu “Paparazzo”.

(Raskrinkavanje)

Pogledajte originalne članke
Prikriveno oglašavanje 26.06.2018

Ekskluziva: Želiš da radiš za državu BiH sa platom od 2500-7000 KM? Prijavi se!

Prva stranka nudi priliku svim ljudima u BiH da se zaposle. Kako su neki od njihovih slogana "Narod u vlasti", "Domovina te treba, budi dio promjena"...

  • Prikriveno oglašavanje
Prikriveno oglašavanje 27.06.2018

Paparazzo: Želiš da radiš za našu državu sa platom od 2500-7000 KM? Prijavi se!

Prva stranka nudi priliku svim ljudima u BiH da se zaposle. Kako su neki od njihovih slogana “Narod u vlasti”, “Domovina te treba, budi dio promjena”...

  • Prikriveno oglašavanje