Raskrikavanje.rs: “Nemačka policija demantuje Dačića i Informer”

Kako je utvrdio naš partnerski portal iz Srbije “Raskrikavanje.rs”, Šaban Šaulić nije ubijen.

Ocijenjeni članci
Republika.rs Lažna vijest; Ispravljeno; Informer Lažna vijest; Haber Prenošenje lažnih vijesti; Espreso.rs Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Pink Prenošenje lažnih vijesti; Ekskluziva Prenošenje lažnih vijesti; 24h-info Prenošenje lažnih vijesti; Balkanika News Prenošenje lažnih vijesti; Narodni Prenošenje lažnih vijesti; Onlinenovine Prenošenje lažnih vijesti; Haber Prenošenje lažnih vijesti;

Portal “Raskrikavanje.rs” objavio je analizu pod naslovom “Nemačka policija demantuje Dačića i Informer”, a koja govori tome da je Šaban Šaulić, navodno, ubijen.

"Naslovne strane tabloida su ovih dana najviše posvećene smrti pevača Šabana Šaulića koji je preminuo nakon zadobijenih povreda u teškoj saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj. Tako današnji Informer tvrdi da

„nemačka policija sumnja da je po nečijem nalogu pijani vozač izazvao udes i time usmrtio pevača“

pozivajući se na nemački list Vestfalen blat. U sličnom maniru, naslovna strana Srpskog telegrafa „otkriva“ da su lekari ubili Šabana.

Međutim, list Vestfalen blat u svojim tekstovima o smrti ovog pevača ne spominje sumnju policije da je u pitanju namerno ubistvo, a iz nemačke policije za Raskrikavanje demantuju da takva sumnja postoji.
Informer tvrdi da Vestfalen Blat piše da

„policija u Nemačkoj istražuje da li je na Šabana Šaulića izvršen atentat u nedelju ujutru na autoputu kod Bilefelda“.

Međutim, nemački list Vestfalen blat u nekoliko tekstova o saobraćajnoj nesreći u kojoj je povređen Šaban Šaulić nije preneo ništa slično ni tvrdio da postoji sumnja da je u pitanju ubistvo.

Na pitanja Raskrikavanja nemačkoj policiji da li istražuju mogućnost da je neko namerno ubio Šabana Šaulića, kao i da li postoji sumnja za to, odgovoraju da

“policija istražuje ovu saobraćajnu nesreću posle koje je pevač umro i da nema sumnje da ga je neko namerno ubio”.

U saopštenju nemačke policije koje opisuje ovu tešku saobraćajnu nesreću koja se desila u prošlu nedelju, navodi se da je vozač koji je izazvao nesreću bio u alkoholisanom stanju kao i da je zadobio lakše povrede, dok su tri osobe u drugom automobilu tada teško povređene. Vozač i Šaulić koji je bio suvozač podlegli su ozbiljnim povredama.

Šaban Šaulić je preminuo u bolnici, što je srpskim tabloidima dalo povoda da posumnjaju da su možda nemački doktori odgovorni za njegovu smrt.

Tako Srpski telegraf na naslovnici tvrdi da ima šokantno otkriće i da su lekari ubili Šabana, kao i da je nemačko tužilaštvo hitno naložilo obdukciju kako bi se utvrdio pravi uzrok smrti.

Neutemeljene tvrdnje o tome da je Šaulić preminuo nakon što su mu lekari na licu mesta dali nešto da popije izneo je anonimni sagovornik Srpskog telegrafa iz Nemačke, ali i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je u emisiji “Ćirilica” na Hepi televiziji izjavio da je Šaulić posle nesreće bio loše, ali svestan, a da se nakon sredstva za uspavljivanje koje je dobio od lekara, više nije probudio.

Iako je kardiolog i bivši direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić za Srpski telegaf rekao da sedativ koji je Šaulić dobio nije mogao ni da pomogne ni da odmogne, to ovaj tabloid nije sprečilo da sa sigurnošću optuži nemačke lekare za ubistvo", zaključilo je "Raskrikavanje.rs".

Brojni su portali i u Bosni i Hercegovini prenijeli lažne navode o “atentatu” na Šaulića. "Informer" i "Republika" koji su izvori dvije različite zavjere o navodnom ubistvu i atentatu su dobili ocjene lažna vijest, a svi koji su prenijeli članke su dobili ocjene prenošenje lažne vijesti.

Napomena

22.01.2021: Nakon objave naše analize, portal Espreso objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

15.4.2021: Nakon objave naše analize, portal Republika objavio je ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 28. 02. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Godinama star lažni oglas za 1.000 radnih mjesta u “tvornici Milke” ponovo kruži internetom

Lažni oglas za zapošljavanje 1.000 radnika/ica u “tvornici Milke” interneto...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Uprkos tvrdnjama indijskog glumca iz viralnog videa, koronavirus neće nestati ako se ljudi prestanu testirati

Snimak koji prikazuje javni ispad indijskog glumca je, zahvaljujući društve...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Ne, studija nije dokazala da “Fajzerova vakcina izaziva neurodegenerativne bolesti”

Facebook status Slađane Velkov poslužio je kao izvor nekolicini portala da...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me