Ratko Mladić ne živi na slobodi u Njemačkoj

Na društvenim mrežama i pojedinim portalima dijeli se video u kojem autor tvrdi da Ratko Mladić nikada nije bio “u Hagu” i da živi u Stuttgartu, u Njemačkoj. Kao “dokaz” za ovu tvrdnju služi snimak sa proslave u Stuttgartu, na kojem, kako tvrdi autor, “pravi Ratko Mladić” igra kolo.

Ocijenjeni članci
YouTube: PEDJIN KANAL Lažna vijest; Kliker Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti;

Na Facebook stranici Krvavi Balkan-Nova Stranica 28.3.2021. godine objavljen je video uz opis:

Ovaj covjek tvrdi da je snimio Ratka Mladica i da uopste on nije u Hagu..Sta vi mislite ?.Zapratite Krvavi Balkan-Nova Stranica za jos ovakih klipova

Do datuma pisanja ove analize, video na spomenutoj stranici brojao je 181.400 pregleda, a stranica je potom nestala sa Facebooka.

Video je prvobitno objavljen na YouTube kanalu PEDJIN KANAL 10.2.2020. godine, a u njemu izvjesni Peđa tvrdi da nije istina da se Ratko Mladić nalazi u Haagu. “Pravi” Mladić živi u okolini Stuttgarta, on navodi, a u Haagu je Mladićev “dvojnik”. Kao “dokaz” za ove tvrdnje, autor je u ovaj video dodao snimak za koji tvrdi da je nastao 2.2.2020. godine na “slavlju” u Stuttgartu, te da je Mladića identifikovao na tom događaju zahvaljujući prstenu koji se može vidjeti na starim Mladićevim fotografijama.

Potpuna je laž da je Ratko Mladić u Hagu. On nikada nije ni bio u Hagu. Ja pretpostavljam da je to onaj dvojnik njegov, da je to sve namještaljka, da je on možda čak i radio za NATO. Sve je danas moguće. Drugog februara ove godine, to jest 2.2.2020, prije osam dana, bilo je ovdje neko slavlje u Stuttgartu i ja sam lično vidio Ratka Mladića i prič’o s njim. Znači on uopšte nije u Haagu, on živi ovdje negdje u okolini Stuttgarta.
(...)
Prvo sam pomislio, ma možda neko ko liči na njega, međutim, kad sam vidio onda prsten njegov, onaj na desnoj ruci, samo on onu prstenčinu nosa. Eno uporedite tamo iz onih dokumentarnih snimaka pa ćete vidit, i za vrijeme rata, onaj njegov vjenčani prstenčina. 

Snimak je bio objavljen i u članku portala Kliker 28.3.2021. godine, pod naslovom  “Pedja snimio Ratka Mladica kako igra kolo u SRBIJI ? On nije u Hagu ?”. Video u ovom članku više nije dostupan.

Šta su činjenice?

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić uhapšen je 26.5.2011. godine. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, koji se nalazi u nizozemskom gradu Haagu, 22.11.2017. godine ga je osudio prvostepenom presudom na kaznu doživotnog zatvora za zločin genocida, zločine protiv čovječnosti i za ratne zločine.

Ratko Mladić trenutno se nalazi u pritvorskoj jedinici ovog suda u Haagu, kako se navodi u članku Anadolu Agency, objavljenom 21.2.2021. godine. Nema nikakvog osnova za tvrdnju da nije tamo ili da u pritvoru boravi neko drugi.

Na fotografiji iz haške sudnice, nastaloj u augustu 2020. godine, vidi se kako Mladić izgleda danas. Fotografija je ujedno i svjedočanstvo da on uistinu jeste u Haagu. Poređenjem snimka objavljenog na PEDJINOM KANALU i ove fotografije, evidentno je da je čovjek za kojeg se tvrdi da je Ratko Mladić na slavlju u Stuttgartu zapravo neko drugi.

Reuters: Mladić na saslušanju u Haagu, august 2020.

Prsten Ratka Mladića, za kojeg autor tvrdi da se vidi na snimku slavlja u Stuttgartu, u posjedu je Mladićevog sina Darka Mladića.

U intervjuu s Darkom Mladićem, objavljenom na portalu Alo 9.9.2017. godine, navodi se:

Čim nam je Darko Mladić otvorio vrata njegovog porodičnog doma, prvo što sam zapazio bio je veliki zlatni prsten na njegovoj desnoj ruci.

Dobar dan, Darko, je l‘ to Ratkov prsten?

- Jeste, od njega se ne odvajam - odgovorio nam je Mladićev sin i razgovor je mogao da počne.

U članku je objavljena i fotografija Darka Mladića sa prstenom po kojem je njegov otac bio “prepoznatljiv”.

Darko Mladić, Alo

Dakle, čovjek koji se pojavljuje na snimku objavljenom na YouTube kanalu PEDJIN KANAL sasvim sigurno nije Ratko Mladić, s obzirom na činjenicu da se Mladić nalazi u pritvorskoj jedinici u Haagu.

Tvrdnju da Ratko Mladić nije u pritvoru i da zapravo živi u okolini Stuttgarta, objavljenu na kanalu PEDJIN KANAL, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Druge objave tvrdnji, iznesenih u ovom videu, ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Naslov članka na portalu Kliker ocjenjujemo i kao klikbejt, s obzirom na to da se u njemu navodi kako je “Peđa snimio Mladića u Srbiji”, iako se takvo šta ne spominje u samom članku. 

(Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 28. 04. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Besmisleni “eksperiment” s prašinom i magnetom kao opravdanje za opasno odvraćanje od vakcinacije

U snimku koji je postao vrlo popularan na društvenim mrežama, muškarac izvo...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Stara kompilacija netačnih tvrdnji o vakcinama “oživljena” u vrijeme imunizacije protiv Covid-19

U videosnimku koji godinama kruži internetom, klinička embriologinja i prot...

Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Stari spisak mogućih neželjenih reakcija na vakcine protiv Covid-19 kao “dokaz” za zavjeru

Na jednom srbijanskom portalu objavljen je članak koji se bavi opširnim spi...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me