Ratne teme i senzacionalizam

Nekoliko anonimnih medija u regiji izvjestilo je o raspravi pred jednim od komiteta UN-u o ruskom prijedlogu rezolucije kojom se podržava Sporazum o uništenju i zabrani projektila kratkog i srednjeg dometa. Sa pripadajućim senzacionalizmim i klikbejtom.

Članak, koji su objavili “Sarajevograd”, “Webtribune”, “Intermagazin”, te “Slavenski jutarnji” baziran je na  člancima koje je o tome objavila srpska redakcija “Sputnika”. Međutim, čak i tako, ni naslov ni sadržaj članka ne odražavaju raspravu vođenu u UN-u, odnosno ono što je tokom rasprave rečeno.

Na portalu “Sputnik” članak je objavljen pod naslovom “Predstavnik Rusije u UN: SAD se pripremaju za rat”.  Naime, u “Sputnikovom” članku, objavljenom 26.10.2018. navodi se kako je tekla rasprava između američkog i ruskog predstavnika, Roberta Wooda i Andreja Belousova pred UN-ovim komitetom za razoružanje. Ovako raspravu prenosi “Sputnik”:

„Zamenik direktora Odeljenja za neproliferaciju i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Andrej Belousov izjavio je da se istupanjem iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa Vašington sprema za rat.
Kao odgovor na to, Belousov je napomenuo da se Moskva ne poslednjih pet godina, već od 2000. godine žali Vašingtonu na ispunjavanje uslova Sporazuma.
„Ali mi se ozbiljno razlikujemo od Sjedinjenih Američkih Država“, istakao je diplomata. „Na lingvističkom planu, ova razlika je samo u jednoj reči. Rusija se sprema ’za rat‘, a SAD pripremaju ’rat‘. Zašto bi u protivnom Sjedinjene Američke Države istupale iz Sporazuma, gradile svoj nuklearni potencijal, usvajale novu nuklearnu doktrinu koja smanjuje nivo opasnosti za moguću upotrebu nuklearnog oružja? To je pitanje za sve nas“, obratio se ruski diplomata svojim kolegama u Ujedinjenim nacijama.“

Reutersov” izvještaj sa iste sjednice, identičan je izvještaju “Sputnika” u dijelu koji se odnosi na Beolusovljevu izjavu:

„Za godinu dana, ako se SAD povuku iz Sporazuma i započnu nekontrolisano razvijanje naoružanja, nuklearnog naoružanja, suočićemo se sa potpuno drugačijom situacijom, rekao je Andrej Beolusov, zamjednik ruskog Odjela za neproliferaciju i kontrolu naoružanja. On je upitao da li se SAD spremaju za rat: 'Zašto onda žele istupiti iz sporazuma? Zašto žele razvijati svoje nuklearne kapacitete?'“

Članak na četiri portala navedena na početku ove analize, dobio je sljedeći naslov:

„RUSI PRIZNALI: Pripremamo se za razarajući svjetski rat – NE NADAJTE SE NIČEM DOBROM!“

Dok je u tekstu navedeno:

Rusija se priprema za razarajući svetski rat uoči američkog jednostranog povlačenja iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).
„Belousov je izneo svoje komentare nakon što je Prvi odbor Generalne skupštine UN-a glasao protiv nacrta rezolucije za INF koji je Rusija predložila u prilog sporazumu. On je rekao: 'Ovde, nedavno, na sastanku su SAD rekle da se Rusija priprema za rat.'
'Da, Rusija se priprema za rat, potvrdio sam to.'
'Pripremamo se da odbranimo našu domovinu, naš teritorijalni integritet, naše principe, naše vrednosti, naš narod – pripremamo se za takav rat.'

Drugim riječima, iz dokaza koji su javno dostupni jasno je da je Belousov rekao da se SAD spremaju za rat. I da je u mjeri u kojoj je spominjao rusku spremnost za rat, rekao da će se Rusija braniti. Portali “Sarajevograd”, “Webtribune”, “Intermagazin”, te “Slavenskijutarnji” pribjegli su senzacionalističkom izvještavanju.  Zbog činjenice da naslov nema uporište i da je u suprotnosti sa tekstom, odnosno izjavom, navedene članke ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 31. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Slaganje kockica teorije zavjere: Depopulacija

Tvrdnje iz starog “zavjerološkog” filma aktualizovane su u novembru 2022. g...

Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Vakcine protiv Covid-19 nisu “genska terapija” i ne mijenjaju DNA

Na Facebooku je popularna netačna tvrdnja da su vakcine protiv Covid-19 “ge...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Mediji nisu vojnog komandira Ukrajine lažno predstavili kao civila

Društvenim mrežama dijeli se videosnimak na kojem govori stanovnik Hersona,...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me