Različita tumačenja istog video snimka

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Performans predstavljen kao napad od strane migranata.  

Facebook stranicom “A.T.O. Photography” rukovodi Izet Sijamhodžić, fotograf iz Bihaća, koji za svoju stranicu kaže da je “najveća baza fotografija grada Bihaća i šire okoline na čitavom Facebooku”.

Na navedenoj stranici, objavljen je video koji je sakupio više od 2 miliona pregleda od korisnika širom svijeta, ako je suditi po komentarima. U opisu video snimka stoji:

Neduzni par zelio je napraviti samo selfi,medutim grupa imigranata ih je napala.No coment.
Sta nas ceka sve vidjecemo kad pocne zima i snjegovi.
Sta je vase misljenje o stanju imigranata i sigurnosti nasih gradana,kuca,stanova,auta svega.

Nakon čitanja opisa, pretpostavlja se da ćemo na snimku vidjeti nešto što se desilo u Bihaću ili negdje drugo u Krajini, iako to nije nigdje eksplicitno navedeno. Već prvim pogledom na video zaključujemo da se ne radi o Bosni i Hercegovini - na snimku se vidi logotip portala “vidmax.com” ali i kinesko pismo u drugom uglu.

Nekoliko je nelogičnosti na video snimku. Prije svega, osoba koja snima kao da je čekala da se nešto desi, što ne izgleda uvjerljivo. U sredini kadra, paru koji se fotografiše prilaze dva muškarca od kojih jedan djevojci stavlja ruku na kosu - nakon čega nastaje performans. Momak “napadnute” djevojke je, u nekoliko trenutaka, vrlo nerealističnim udarcima i izvođenjem loše koreografije, navodno “savladao” obojicu “napdača”. U tom nailaze još dva muškarca koji se također nađoše na zemlji u roku od nekoliko sekundi.

Ovaj video je, naime, poprilično star. Njegovo najstarije pojavljivanje na internetu zabilježili smo 2011. Od tada je prevođen na mnoge svjetske jezike - i svaki put sa drugačijim detaljima. Nekada je to bio “Rus koji brani djevojku od Afroamerikanaca”, nekada mafija, dok je najpopularnija verzija u europi ona koja govori da je u pitanju “Nijemac koji brani djevojku od migranata”.

Na Youtubeu smo pronašli isti video snimljen iz drugog ugla. Na tom snimku, u pozadini se može primijetiti šangajski muzej, što nam govori da je video nastao u Šangaju. Također, na jednom od kineskih portala, pronašli smo “glumca” performansa sa video snimka - Hu Haoming - kung fu trenera.

Iz svega zaključujemo da video snimak nije stvaran, već da je u pitanju performans i koreografija, a da video svakako nema nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom.

Napomena: 6.11.2018.

 

Opis video snimka objavljenog na Facebooku, nakon naše analize je uređen. On trenutno izgleda ovako:

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 29. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me