Razlika između “neće” i “ne mora”

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Ko će biti potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda ne može biti odluka SDP-a, jer nemaju većinu kako stoji u naslovu portala “Vijesti”.

Portal “Vijesti.ba” je 9.2.2019. godine objavio vijest sa zaključkom u naslovu koji nije moguće izvući na osnovu izjave Nermina Nikšića koja se nalazi u tekstu.

SDP ima većinu u Klubu Srba, Dodik neće imati potpredsjednika FBiH

Kao stranka, SDP ima najviše predstavnika u klubu Srba sa šest delegata, a trenutno, da bi neko imao većinu, potrebno je imati osam delegata, jer, kako je objavila Centralna izborna komisija BiH, u deset kantonalnih skupština je izabrano 14 delegata iz reda srpskog naroda od propisanih 17.

- Mi praktično i danas imamo situaciju u kojoj su Dodik i Čović blokirali donošenje zakona o izbornim jedinicama uz podršku SDA, koja je na poziciju dopredsjednika Doma naroda birala SNSD-ovog Dragu Piuzigaću, a ne Zlatnog ljljjana Slavišu Šućura. Dakle, ne slažem se s tim da SNSD treba dobiti poziciju potpredsjednika Federacije BiH. Naime, SDP ima šest delegata u Klubu Srba i spremni smo da nađemo nestranačku ličnost kojoj ćemo dati podršku potpisima naših delegata, tako da potpredsjednik ne bude Dodikov. Podsjećam da je u prethodnom mandatu upravo našim potpisima omogućen i izbor gospodina Milana Dunovića, kaže Nikšić i zaključuje:
- Dakle, ne slažem se da je nužno da bude SNSD-ov potpredsjednik, a hoće li im to SDA omogućiti to njih treba pitati. Međutim  to da mora biti SNSD-ov potpredsjednik, to je spin iz SDA.

Dakle, Nikšić ne govori ni da ima većinu u Klubu Srba, ni da SNSD neće imati potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda. Ono što stoji jeste da će SDP nastojati da se izabere nestranačka ličnost koja bi bila potpredsjednik Federacije BiH, međutim i drugi akteri su potrebni da bi se to desilo.

“Slobodna Bosna” je istog dana prenijela članak koji je objavljen na portalu “Vijesti”, s tim da su naslov dopunili lažnom tvrdnjom.

NIKŠIĆ TVRDI: "SDP ima većinu u Klubu Srba, Dodik neće imati potpredsjednika FBiH, to je..."

Naslov koji je objavljen na portalu “Vijesti”, “Slobodna Bosna” je pretvorila u tvrdnju kako je riječ o izjavi izvučenoj kao citat, što nije tačno.

S obzirom na činjenicu da oba naslova ne odgovaraju onome što stoji u tekstu, članke ocjenjujemo kao klikbejte. Članak na objavljen na “Slobodnoj Bosni” ocjenjujemo i kao lažnu vijest, jer su naslov jednog medija pretvorili u izjavu koja ne postoji, odnosno u naslov stavili nepostojeću izjavu.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 12. 02. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zelenski u New Yorku nije dočekan porukom “slava urinu”

Brojni mediji domaćeg govornog područja objavili su članke s navodima da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Namirnice sa šelakom ne sadrže insekte

Snimci korištenja aplikacije koja očitava bar kodove na namirnicama i preds...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Požare na Havajima nije uzrokovao laser niti su to predvidjeli “Simpsoni”

Nakon razornih požara na Havajima, teoretičari/ke zavjere dijele snimke s o...

Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me