Reciklirana satira pretvorena u lažnu vijest

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Čitatelji su nam prijavili članak o “novom zakonu koji predviđa kazne za udate žene uhvaćene u izlasku”. Informacija, naravno, nije tačna.

Na anonimnom portalu Široki online 14. decembra objavljen je članak koji su nam proslijedili čitatelji Raskrinkavanja, i to sa sljedećim naslovom:

NOVI ZAKON: Udate žene uhvaćene u izlasku plaćaju kaznu!

U tekstu se ne navode informacije o tome u kojoj zemlji će stupiti na snagu novi zakon, niti koliku će kaznu navodno platiti “udate žene uhvaćene u izlasku”. U tekstu članka navedeno je sljedeće:

Zakon je ovo koji je jednoglasno donesen s ciljem da se končno počnu poštivati neke prave vrijednosti, jer kao društvo malo pomalo odlazimo u propast. Izjavila je ovo jedna od zagovornica ovog zakona Ljljana Konzerva koja kaže da su današnje žene skrenule s puta i da ih se na neki način mora vratiti na pravi kolosijek.

Kao izvor članka koji su nam prijavili čitatelji, a koji je na portalu Široki online objavljen u rubrici Lifestyle, navedena je satirična stranica 50 nijansi pive. Pri dnu stranice 50 nijansi pive nalazi se sljedeći opis:

50 Nijansi Pive je ozbiljno neozbiljan medij koji služi isključivo za zabavu. Sve priče o slavnim ličnostima su fikcija i svaka sličnost sa stvarnošću je slučajna.

Članak je na ovoj stranici objavljen 22. novembra 2018. godine, a pretragom navedenog naslova, pronašli smo identičan članak na još nekoliko portala, na kojima je također objavljen bez napomene da je riječ o satiričnom sadržaju.

U orginalnom članku na portalu 50 nijansi pive uvodni pasus je glasio:

Od 1.1.2019. godine na snagu će stupiti novi zakon po kome će sve osobe ženskog pola koje budu uhvaćene u noćnom provodu, ako su supruge i majke morati platiti kaznu na licu mjesta, a novčanu kaznu će morati platiti i njihovi muževi. Zakon je ovo koji je jednoglasno donesen s ciljem da se končno počnu poštivati neke prave vrijednosti, jer kao društvo malo pomalo odlazimo u propast.

No, u prenošenjima na nekoliko portala taj uvod je izmjenjen i glasi:

Od 1.1.2020. godine na snagu će stupiti novi zakon po kome će sve osobe ženskog spola koje budu uhvaćene u noćnom provodu, ako su supruge i majke morati platiti kaznu na licu mjesta, a novčanu kaznu će morati platiti i njihovi muževi.

Prvu objavu članka smo pronašli na portalima Široki online i Hercegovački portal 14. decembra 2019. U oba slučaja, na portalima vrijeme objave nije vidljivo, ali smo pretragom ustanovili da je Hercegovački portal članak objavio u 16:55h, a Široki online u 22:36h. 

Identičan članak, također bez napomene o satiričnoj vrsti sadržaja prenijeli su i portali Novi, Istina Vitez, Hercegovina i Iks Portal.

Portali Recepti za sve i Kutak također su objavili ovaj članak, ali uz naznaku da se radi o satiričnom tekstu. Recepti za sve je članak objavio 24. novembra 2018. godine, a Kutak 17. decembra ove godine.

Prva objava članka bez naznake da je riječ o satiri, na portalu Hercegovački portal, će dobiti ocjenu lažna vijest, a svi ostali portali, koji su prenijeli članak bez napomene o satiri, će dobiti ocjenu prenošenje lažne vijesti

Budući da su portali Recepti za sve i Kutak naveli da je riječ o satiričnom sadržaju, u ovoj analizi će dobiti ocjenu satira. Originalni članak sa satiričnog portala 50 nijansi pive također će dobiti ocjenu satira.

Napominjemo da prema metodologiji Raskrinkavanja ocjena satira ne predstavlja negativnu ocjenu, odnosno medijsku manipulaciju, nego služi isključivo za kontekstualizaciju i objašnjenje. Ukoliko se satirični sadržaj objavi na portalu koji inače ne objavljuje takav tip sadržaja, pritom ne navodeći da je u pitanju satira, satira tada postaje lažna vijest, obzirom da je predstavljena kao informativni sadržaj. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 21. 12. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Dan državnosti BiH na Sputniku: Dezinformacije i negiranje

Dan nakon obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na portalu Spu...

Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Povratak lažne vijesti: “Crni petak” nema korijene u robovlasništvu

Na Facebooku ponovo kruži izmišljena priča da je “crni petak” nastao u vrij...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me