Raskrinkavanje.ba

Recikliranje lažne vijesti: Bill Clinton ne “umire od side”

Godinama stara lažna vijest da bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton “umire” od AIDS-a ponovo se dijeli na Facebooku.

Facebook stranica Ostrog je 18.10.2021. objavila link na članak portala Beo365grad s naslovom koji je ujedno i opis objave:

BIL KLINTON UMIRE OD SIDE?! Bivši predsednik Amerike kaže da je njegova bolest kazna za grehe iz prošlosti!

U uvodu članka, koji je na portalu objavljen 27. februara 2018. godine, navodi se:

Klinton je u intervjuu potvrio da ima bolest i da se sa njom bori već izvesno vreme, ali da ne želi da kaže o čemu je reč jer ne želi da uznemiri “određene” ljude. Inače, već godinu dana se spekuliše da Klinton boluje od AIDSa.

Dalje se u članku prenosi navodna Clintonova izjava u kojoj on povezuje bolest s “greškama iz mladosti”:

Ipak Klinton je rekao ponajviše da ga “boli” saznanje za bolest, te da je to najverovatnije kazna “univerzuma” (Bog, prim.out), zbog mogućih grešaka iz mladosti.

U zaključku članka navodi se mogućnost da je, govoreći o “greškama iz mladosti”, Clinton mislio na NATO kampanju zračnih udara protiv Jugoslavije 1999. godine.

Istog dana je link na ovaj članak objavljen i na četiri druge Facebook stranice, koje su naizgled tematski povezane.

U članku portala Beo365grad se kao izvor navodi Informer, koji je članak s identičnim naslovom i sadržajem objavio 20.12.2016. Tog dana su članak prenijeli i portali Srbin Info, Intermagazin, Balkans Press, te RTV BN (koji je za izvor naveo portal Web Tribune, no Raskrinkavanje nije moglo pronaći ovaj članak na tom portalu).  Na portalu Sarajevo Grad, članak se pojavio 15.3.2017, a na portalu Svetinje Braničeva 5.1.2018.

Na portalu “slovensko srpskog kulturno humanitarnog društva Srečanje - Sretenje” Tragovi Sledi, 14.5.2016. objavljen je članak u kojem se tvrdi da su “američki mediji” objavili iste navode:

Bivši predsednik SAD-a Bil Klinton umire od side!

U članku se navodi:

Američki mediji uglavnom tabloidi i žuta štampa prenose ovih dana da je nekadašnji predsednik SAD Bil KLinton koji je naredio zvanično podršku NATO za bombardovanje Jugoslavije, smrtno bolestan.

Naime prema navodima ovih medija u Americi, Klinton boluje od AIDS zaraze (Side) koju je navodno dobio zbog seksa sa prostitutkama kojih je bilo puno još dok je bio predsendik.

Šta su činjenice?

Članak portala Beo365grad, objavljen 2018. godine, podijeljen je na Facebook stranici Ostrog nekoliko dana nakon što je bivši američki predsjednik Bill Clinton hospitaliziran 12.10.2021. godine zbog infekcije urinarnog trakta koja je izazvala sepsu.

Članak Informera, na koji se poziva portal Beo365grad, objavljen je 20.12.2016. godine. Informer svoje tvrdnje bazira na navodnom intervjuu koji je Clinton dao za američki Daily News i u kojem je “potvrdio da ima bolest ali da ne želi da kaže o čemu je reč”, te također tvrdi da je informacije iz intervjua prenijela i novinska agencija Reuters. 

Fraza “daily news” je generičan pojam koji u prevodu znači “dnevne vijesti”, te ne postoji nijedan medij s tačno takvim imenom. Najbliži ovom imenu su New York Daily News i Los Angeles Daily News. No, Google pretraga termina “Daily News Bill Clinton Interview” i “Reuters Bill Clinton Health” ne daje rezultate koji bi potvrdili postojanje intervjua ili činjeničnu stvarnost tvrdnji koje se navode u spomenutim člancima. 

U članku magazina GQ o bivšem predsjedniku SAD-a, objavljenom 18.5.2016, navodi se da se Clinton 2004. podvrgao operaciji ugradnje četverostrukog bajpasa, te da je šest mjeseci kasnije imao i operaciju uklanjanja ožiljnog tkiva iz pluća. Također se navodi da je nekoliko Clintonovih saradnika i prijatelja izrazilo zabrinutost za zdravlje bivšeg predsjednika. No, isto tako, Clintonovi zvanični predstavnici negiraju u ovom članku tvrdnje da je on lošeg zdravlja, te navode i iskaze svjedoka koji su bliski njemu. U članku se uopšte ne spominje AIDS ili infekcija HIV-om u kontekstu Clintonovog zdravlja.

Tvrdnja da “već godinu dana” kruže glasine kako Clinton boluje od AIDS-a, koja je dovedena u vezu s navodima o tome da je bolestan, nije tačna. Ove glasine ili slični navodi ne pojavljuju se ni u jednom kredibilnom mediju. 

AIDS i Clinton su tokom 2021. godine dovedeni u vezu s trendom na internetu, u kojem su korisnici/e pravili/e takozvane meme slike manipulišući fotografijama Billa Clintona tako da se čini da boluje od neke ozbiljne bolesti. Associated Press je 22.4.2021. izvijestio da su internet-korisnici ovaj meme trend nazvali “AIDS Bill Clinton”.

S obzirom na to da se navodi da Bill Clinton boluje od AIDS-a ne mogu pronaći nigdje osim u analiziranim člancima na našem govornom području, tvrdnju portala Tragovi Sledi da su to objavili “američki mediji” ocjenjujemo kao lažnu vijest

Istu ocjenu dobija i portal Informer za tvrdnju da se “spekuliše da Klinton boluje od AIDSa”, kao i za tvrdnju da je Clinton u intervjuu rekao da ima bolest i da ju je opisao kao “kaznu univerzuma”. Ne postoje izvještaji kredibilnih medija koji bi potvrdili ove navode iz 2016. godine.

Ostali članci s ovim tvrdnjama dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 27.02.2018

Beograd365: BIL KLINTON UMIRE OD SIDE?! Bivši predsednik Amerike kaže da je njegova bolest kazna za grehe iz prošlosti!

Klinton je u intervjuu potvrio da ima bolest i da se sa njom bori već izvesno vreme, ali da ne želi da kaže o čemu je reč jer ne želi da uznemiri “odr...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 20.12.2016

Informer: BIL KLINTON UMIRE OD SIDE?! Bivši predsednik SAD kaže da je njegova bolest kazna za GREHE IZ PROŠLOSTI!

Nekadašnji predsednik SAD Bil Klinton dao je intervju za američki list Daily News, a prenosi agencija Reuters

  • Lažna vijest