Raskrinkavanje.ba

Recikliranje lažne vijesti o Pjaniću i beskućniku

Iako je u potpunosti izmišljena, vijest o tome da je fudbaler Miralem Pjanić kupio kuću beskućniku već dvije godine se širi po Facebook stranicama.  

Na Facebook stranici “Milan Đurić”, 10. decembra 2016. godine podijeljen je članak portala “Sportska robija” koji tvrdi da je bh. reprezentativac kupio kuću beskućniku iz Sarajeva:

Portal koji je objavio vijest više ne postoji, a iz URL-a je vidljivo da je podijeljeni članak bio objavljen dan ranije - 9.12.2016. Ova objava sakupila je 413 komentara i više od 2.500 dijeljenja. Desetine portala i Facebook stranica istog dana je objavilo tu vijest, među kojima su i mediji koje bismo mogli nazvati kredibilnim:

  • Bravo, Miraleme! Pjanić kupio kuću beskućniku iz Sarajeva…(24 sata)

  • Pjanić kupio kuću beskućniku iz Sarajeva… (Večernji)  

  • Pjanić kupio kuću beskućniku, nekadašnjem vojniku Armije BiH (Goal)

  • Veznjak Juventusa kupio kuću ratnom veteranu i beskućniku kojeg je politika odbacila (RTL)

U člancima, koji su još uvijek dostupni, navodi se sljedeće:

Ajet Mamuti dvaput je ranjavan u obrani Sarajeva od srbočetničkih napada 90-ih godina. Opsada glavnog grada BiH jedna je od najdužih u povijesti modernog ratovanja, trajala je 3,6 godina što je triput dulje od bitke za Staljingrad. Nije krio suze, ispričao je svoju priču, a ona je stigla do veznjaka Juventusa i BiH reprezentacije Miralema Pjanića koji mu je kupio kuću.

Tri dana nakon inicijalne objave, “Avaz” je razgovarao sa Mamutijem, koji je demantovao tvrdnje da mu je Pjanić kupio kuću, dodavši da mu je izmišljanje takve priče zapravo otežalo život.

Mamuti: Laž je da mi je Pjanić kupio stan, još spavam ispod mosta (VIDEO)

Pjanić mi nije kupio kuću, da bogdo jeste. Ne znam kome je trebalo da izmišlja takve priče. Sad ljudi koji bi mi i pomogli i zvali me da radim za dnevnicu, misle da sam se smjestio. Nažalost, nisam, još spavam ispod mosta, ogorčeno je kazao jučer za naš list Ajet Mamuti...

Iako je riječ o lažnoj vijesti staroj dvije godine, ona je i dalje veoma aktuelna na Facebooku. Stranica “Sportski defakto” ju je podijelila 23. jula, te je čak uplatila i njenu promociju.

Iako je riječ o demantiranoj vijesti, pojedine stranice je i dalje objavljuju kao da je istinita. Ove tvrdnje ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Napomena: 15.10.2018.

 

Nakon nove prijave čitatelja, u ovu analizu smo dodali novo prenošenje ove lažne vijesti na stranici "Bosnian problems":

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke