Recikliranje zastarjelih obavještenja o povlačenju proizvoda sa tržišta

Na više povezanih Facebook stranica, tokom septembra su objavljivani linkovi dva članka portala Optimushop, a koji sadrže informacije o povlačenju prehrambenih proizvoda, stare i do dvije godine.

U septembru smo na Facebooku zabilježili recikliranje godinama starih obavještenja o povlačenju prehrambenih proizvoda sa tržišta, i to na način da su predstavljena kao aktuelna. 

Tako je na Facebook stranici Recepti savjeti 11.9.2021. godine objavljena fotografija sa sljedećom tvrdnjom u opisu: 

IZDALI SU UPOZORENJE, HITNO POVLAČE OVAJ PROIZVOD: Nikako ga nemojte jesti, OPASNO JE!

Link iz opisa vodi na članak portala Optimushop. Naslov ovog članka glasi identično kao i opis fotografije sa Facebook stranice Recepti savjeti, a objavljen je prije više od dvije godine, 10.8.2019. Članak govori o povlačenju dva prehrambena proizvoda koja na hrvatsko tržište stavlja kompanija Müller trgovina Zagreb d.o.o:

IZDALI SU UPOZORENJE, HITNO POVLAČE OVAJ PROIZVOD: Nikako ga nemojte jesti, OPASNO JE!

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u četvrtak da se s tržišta povlače proizvodi Schapfenmühle pirova kaša Višnja 260 g, (Schapfen Dinkel Porridge Aronia Sauerkirsch) i Schapfenmühle pirova kaša Natur 260 g (Schapfen Dinkel Porridge Natur), zbog mogućeg prisustva komadića plastike, piše “Novi“.
(...)
Proizvod na tržište Republike Hrvatske stavlja tvrtka Müller trgovina Zagreb d.o.o., navodi se u priopćenju.

Ista stranica je identičnu fotografiju i članak podijelila i 24. septembra. U septembru je identičnu objavu dva puta imala i stranica Najbolji recepti, jednom 11, drugi put 24. septembra. No, ove objave su u 2021. godini dijeljene u više navrata, pa su tako u junu (1, 2), julu (1, 2) i augustu (1, 2) objavljene i na stranicama Recepti zdravlje kuhinja i Recepti zdravlje. Sve navedene stranice i objave sadrže linkove portala Optimushop.

Koristeći se linkom članka koji je također objavljen na portalu Optimushop, Facebook stranica Recepti zdravlje je 12.9.2021. godine objavila fotografiju sa opisom u kojem se ponovo govori o povlačenju proizvoda, ovaj put iz lanca prodavnica dm: 

HITNO UPOZORENJE IZ DM-A, POVLAČE OVAJ PROIZVOD: “Ni slučajno ga nemojte koristiti, ODMAH GA VRATITE U PRODAVNICU”

Na linku se, dakle, nalazi članak portala Optimushop, čiji je naslov identičan tekstu u opisu fotografije navedene Facebook stranice. Kao što je to bio slučaj i sa primjerom od ranije, članak je objavljen prije više od dvije godine, tačnije 9.8.2019. 

U tekstu se također govori o povlačenju prehrambenog proizvoda, ovaj put proizvoda dmBio Paleo müsli, sa rokom trajanja do kraja 2019. godine:

HITNO UPOZORENJE IZ DM-A, POVLAČE OVAJ PROIZVOD: “Ni slučajno ga nemojte koristiti, ODMAH GA VRATITE U PRODAVNICU”

Radi predostrožnosti dm drogerie markt iz prodaje povlači proizvod “dmBio Paleo müsli” u pakovanju od 500 grama, s rokom trajanja do 30. maja 2019. godine, piše “Novi“.

Po istom obrascu kao i u prethodnom slučaju, isti link je u septembru objavljen na više stranica: Recepti zdravlje kuhinja (12.9), Zdravlje Prirodni Recepti (24.9) i Recepti Magazin (24.9).

Međutim, stranice Najbolji recepti, Zdravlje Prirodni Recepti, Recepti savjeti i Najbolji Magazin su isti članak dijelile i u martu (1, 2), aprilu (1, 2), junu (1, 2), julu (1, 2) i augustu (1, 2) ove godine.

U oba navedena primjera radi se, očito, o zastarjelim saopštenjima o povlačenju prehrambenih proizvoda, što je vidljivo već nakon otvaranja članaka i pogleda na datum njihove objave. 

Proizvodi Pirova kaša Višnja 260g i Pirova kaša Natur 260g, sa rokom važenja do 6.3.2020,  odnosno 17.2.2020. godine, sa hrvatskog tržišta su povučeni 2.4.2019. godine. Razlog povlačenja bile su “reklamacije kupaca, jer su u pojedinim pakiranjima pronađeni komadići plastike te se ne može isključiti da se i u drugim pakiranjima nalaze takva strana tijela,” navedeno je na stranici uvoznika Müller.

S obzirom na originalni datum objave saopštenja (2.4.2019), članak portala Optimushop nije bio aktuelan ni kada je izvorno objavljen - nešto više od četiri mjeseca nakon povlačenja (10.8.2019).

Slučaj sa saopštenjem o povlačenju proizvoda kompanije dm sličan je prethodnom, sa nešto naglašenijom razlikom u periodu koji je prošao od objave stvarnog saopštenja i njegovog prenošenja na portalu Optimushop. 

Naime, saopštenje kompanije dm o povlačenju proizvoda dmBio Paleo müsli, sa rokom važenja do 30.5.2019, originalno je objavljeno 20.9.2018. godine, a prenijeli su ga i portali u BiH. Kao razlog povlačenja navedeno je prisustvo tropanskih alkaloida, prirodnih, biljnih sastavnih materija koje su otkrivene internom kontrolom, a koje mogu dovesti do blažih zdravstvenih poteškoća, poput problema sa vidom, proširenih zjenica, osušenosti usne duplje ili umora. Međutim, vijest o ovome je na portalu Optimushop objavljena gotovo godinu kasnije, odnosno 9.8.2019. 

Stoga su objave na Facebook stranicama iz 2021. godine, u kojima se tvrdi da se navedeni proizvodi “hitno” povlače, manipulativne i dezinformativne, s obzirom na to da sadrže linkove saopštenja starih i do dvije godine, a koja se odnose na povlačenje proizvoda sa specifičnim rokom trajanja koji je davno prošao. 

Prema podacima stranice Whois, domena ovog portala registrovana je u BiH, ali vlasnički podaci su sakriveni.

Dostupni podaci o registraciji domene optimushop.com 

Portal je povezan sa drugim portalom naziva magazin-zdravlje.com, sa kojim dijeli AdSense račun putem kojeg se ostvaruje zarada od prikazivanja reklama.

Podaci servisa DNSlytics

Sadržaj portala se aktivno dijeli na osam Facebook stranica, i to: Najbolji recepti, Recepti zdravlje, Recepti Magazin, Kuhajmo, Najbolji Magazin, Zdravlje Prirodni Recepti, Recepti savjeti, Recepti zdravlje kuhinja. Ove stranice prati preko 1,5 miliona korisnika/ica Facebooka.

Facebook stranice koje dijele sadržaj portala Optimushop sa brojem lajkova i pratilaca

S obzirom na to da su zastarjele informacije iz članaka Optimushop u objavama na Facebook stranicama u 2021. godini predstavljene kao aktuelne, ovi članci dobijaju ocjene dezinformacija i manipulisanje činjenicama. Iako su informacije o povlačenju prehrambenih proizvoda u jednom trenutku bile tačne, one nisu bile relevantne kada su objavljene na ovom portalu. 

Napomena: 15.11.2021.

Na anonimnom portalu Recepti za danas je 14.11.2021. godine objavljen članak u kojem se navodi kako je trgovački lanac marketa Lidl izdao saopštenje o tome da se “hitno” sa tržišta povlači “Golden Sun” riža u vrećici. 

Na Facebook stranicama Recepti savjeti (link) i Najbolji recepti (link) je 14.11.2021. godine podijeljen link portala Optimushop sa identičnom viješću, koji je na samom portalu objavljen 2019. godine (link).

U pitanju je stvarna vijest koja je bila aktuelna 2018. godine, kada je prvi put i objavljena (link).

S obzirom na to da su objave predstavljene kao aktuelne, iako je riječ o tačnim, ali zastarjelim informacijama, ocjenjujemo ih kao dezinformaciju i manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 29. 09. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Povorka ponosa i moralna panika oko Huggy Wuggy igračke

Raskrinkavanje je tokom protekle sedmice pisalo o nizu tema koje su bile ak...

Lažna vijest
Niti smilje raste samo na Balkanu, niti magično uklanja ožiljke od akni

Izvještavajući o učincima smilja na kožu, nekoliko portala iznijelo je neta...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Ispravljeno
Lažna vijest
Ruska vojska nije zaplijenila oružje koje je Francuska poslala Ukrajini

Portali iz regije prenijeli su netačne tvrdnje iz tweeta francuskog advokat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me