Raskrinkavanje.ba

Recikliranje zastarjelih obavještenja o povlačenju proizvoda sa tržišta

Na više povezanih Facebook stranica, tokom septembra su objavljivani linkovi dva članka portala Optimushop, a koji sadrže informacije o povlačenju prehrambenih proizvoda, stare i do dvije godine.

U septembru smo na Facebooku zabilježili recikliranje godinama starih obavještenja o povlačenju prehrambenih proizvoda sa tržišta, i to na način da su predstavljena kao aktuelna. 

Tako je na Facebook stranici Recepti savjeti 11.9.2021. godine objavljena fotografija sa sljedećom tvrdnjom u opisu: 

IZDALI SU UPOZORENJE, HITNO POVLAČE OVAJ PROIZVOD: Nikako ga nemojte jesti, OPASNO JE!

Link iz opisa vodi na članak portala Optimushop. Naslov ovog članka glasi identično kao i opis fotografije sa Facebook stranice Recepti savjeti, a objavljen je prije više od dvije godine, 10.8.2019. Članak govori o povlačenju dva prehrambena proizvoda koja na hrvatsko tržište stavlja kompanija Müller trgovina Zagreb d.o.o:

IZDALI SU UPOZORENJE, HITNO POVLAČE OVAJ PROIZVOD: Nikako ga nemojte jesti, OPASNO JE!

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u četvrtak da se s tržišta povlače proizvodi Schapfenmühle pirova kaša Višnja 260 g, (Schapfen Dinkel Porridge Aronia Sauerkirsch) i Schapfenmühle pirova kaša Natur 260 g (Schapfen Dinkel Porridge Natur), zbog mogućeg prisustva komadića plastike, piše “Novi“.
(...)
Proizvod na tržište Republike Hrvatske stavlja tvrtka Müller trgovina Zagreb d.o.o., navodi se u priopćenju.

Ista stranica je identičnu fotografiju i članak podijelila i 24. septembra. U septembru je identičnu objavu dva puta imala i stranica Najbolji recepti, jednom 11, drugi put 24. septembra. No, ove objave su u 2021. godini dijeljene u više navrata, pa su tako u junu (1, 2), julu (1, 2) i augustu (1, 2) objavljene i na stranicama Recepti zdravlje kuhinja i Recepti zdravlje. Sve navedene stranice i objave sadrže linkove portala Optimushop.

Koristeći se linkom članka koji je također objavljen na portalu Optimushop, Facebook stranica Recepti zdravlje je 12.9.2021. godine objavila fotografiju sa opisom u kojem se ponovo govori o povlačenju proizvoda, ovaj put iz lanca prodavnica dm: 

HITNO UPOZORENJE IZ DM-A, POVLAČE OVAJ PROIZVOD: “Ni slučajno ga nemojte koristiti, ODMAH GA VRATITE U PRODAVNICU”

Na linku se, dakle, nalazi članak portala Optimushop, čiji je naslov identičan tekstu u opisu fotografije navedene Facebook stranice. Kao što je to bio slučaj i sa primjerom od ranije, članak je objavljen prije više od dvije godine, tačnije 9.8.2019. 

U tekstu se također govori o povlačenju prehrambenog proizvoda, ovaj put proizvoda dmBio Paleo müsli, sa rokom trajanja do kraja 2019. godine:

HITNO UPOZORENJE IZ DM-A, POVLAČE OVAJ PROIZVOD: “Ni slučajno ga nemojte koristiti, ODMAH GA VRATITE U PRODAVNICU”

Radi predostrožnosti dm drogerie markt iz prodaje povlači proizvod “dmBio Paleo müsli” u pakovanju od 500 grama, s rokom trajanja do 30. maja 2019. godine, piše “Novi“.

Po istom obrascu kao i u prethodnom slučaju, isti link je u septembru objavljen na više stranica: Recepti zdravlje kuhinja (12.9), Zdravlje Prirodni Recepti (24.9) i Recepti Magazin (24.9).

Međutim, stranice Najbolji recepti, Zdravlje Prirodni Recepti, Recepti savjeti i Najbolji Magazin su isti članak dijelile i u martu (1, 2), aprilu (1, 2), junu (1, 2), julu (1, 2) i augustu (1, 2) ove godine.

U oba navedena primjera radi se, očito, o zastarjelim saopštenjima o povlačenju prehrambenih proizvoda, što je vidljivo već nakon otvaranja članaka i pogleda na datum njihove objave. 

Proizvodi Pirova kaša Višnja 260g i Pirova kaša Natur 260g, sa rokom važenja do 6.3.2020,  odnosno 17.2.2020. godine, sa hrvatskog tržišta su povučeni 2.4.2019. godine. Razlog povlačenja bile su “reklamacije kupaca, jer su u pojedinim pakiranjima pronađeni komadići plastike te se ne može isključiti da se i u drugim pakiranjima nalaze takva strana tijela,” navedeno je na stranici uvoznika Müller.

S obzirom na originalni datum objave saopštenja (2.4.2019), članak portala Optimushop nije bio aktuelan ni kada je izvorno objavljen - nešto više od četiri mjeseca nakon povlačenja (10.8.2019).

Slučaj sa saopštenjem o povlačenju proizvoda kompanije dm sličan je prethodnom, sa nešto naglašenijom razlikom u periodu koji je prošao od objave stvarnog saopštenja i njegovog prenošenja na portalu Optimushop. 

Naime, saopštenje kompanije dm o povlačenju proizvoda dmBio Paleo müsli, sa rokom važenja do 30.5.2019, originalno je objavljeno 20.9.2018. godine, a prenijeli su ga i portali u BiH. Kao razlog povlačenja navedeno je prisustvo tropanskih alkaloida, prirodnih, biljnih sastavnih materija koje su otkrivene internom kontrolom, a koje mogu dovesti do blažih zdravstvenih poteškoća, poput problema sa vidom, proširenih zjenica, osušenosti usne duplje ili umora. Međutim, vijest o ovome je na portalu Optimushop objavljena gotovo godinu kasnije, odnosno 9.8.2019. 

Stoga su objave na Facebook stranicama iz 2021. godine, u kojima se tvrdi da se navedeni proizvodi “hitno” povlače, manipulativne i dezinformativne, s obzirom na to da sadrže linkove saopštenja starih i do dvije godine, a koja se odnose na povlačenje proizvoda sa specifičnim rokom trajanja koji je davno prošao. 

Prema podacima stranice Whois, domena ovog portala registrovana je u BiH, ali vlasnički podaci su sakriveni.

Dostupni podaci o registraciji domene optimushop.com 

Portal je povezan sa drugim portalom naziva magazin-zdravlje.com, sa kojim dijeli AdSense račun putem kojeg se ostvaruje zarada od prikazivanja reklama.

Podaci servisa DNSlytics

Sadržaj portala se aktivno dijeli na osam Facebook stranica, i to: Najbolji recepti, Recepti zdravlje, Recepti Magazin, Kuhajmo, Najbolji Magazin, Zdravlje Prirodni Recepti, Recepti savjeti, Recepti zdravlje kuhinja. Ove stranice prati preko 1,5 miliona korisnika/ica Facebooka.

Facebook stranice koje dijele sadržaj portala Optimushop sa brojem lajkova i pratilaca

S obzirom na to da su zastarjele informacije iz članaka Optimushop u objavama na Facebook stranicama u 2021. godini predstavljene kao aktuelne, ovi članci dobijaju ocjene dezinformacija i manipulisanje činjenicama. Iako su informacije o povlačenju prehrambenih proizvoda u jednom trenutku bile tačne, one nisu bile relevantne kada su objavljene na ovom portalu. 

Napomena: 15.11.2021.

Na anonimnom portalu Recepti za danas je 14.11.2021. godine objavljen članak u kojem se navodi kako je trgovački lanac marketa Lidl izdao saopštenje o tome da se “hitno” sa tržišta povlači “Golden Sun” riža u vrećici. 

Na Facebook stranicama Recepti savjeti (link) i Najbolji recepti (link) je 14.11.2021. godine podijeljen link portala Optimushop sa identičnom viješću, koji je na samom portalu objavljen 2019. godine (link).

U pitanju je stvarna vijest koja je bila aktuelna 2018. godine, kada je prvi put i objavljena (link).

S obzirom na to da su objave predstavljene kao aktuelne, iako je riječ o tačnim, ali zastarjelim informacijama, ocjenjujemo ih kao dezinformaciju i manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 09.08.2019

Optimushop: SAVJETIHITNO UPOZORENJE IZ DM-A, POVLAČE OVAJ PROIZVOD: “Ni slučajno ga nemojte koristiti, ODMAH GA VRATITE U PRODAVNICU”

Radi predostrožnosti dm drogerie markt iz prodaje povlači proizvod “dmBio Paleo müsli” u pakovanju od 500 grama, s rokom trajanja do 30. maja 2019. go...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 10.08.2019

Optimushop: IZDALI SU UPOZORENJE, HITNO POVLAČE OVAJ PROIZVOD: Nikako ga nemojte jesti, OPASNO JE!

Proizvod na tržište Republike Hrvatske stavlja tvrtka Müller trgovina Zagreb d.o.o., navodi se u saopštenju.

  • Manipulisanje činjenicama
  • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 14.11.2021

Recepti za danas: IZDATO HITNO UPOZORENJE, LIDL POVLAČI OVAJ PROIZVOD: Ako ste ga kupili, ni slučajno nemojte jesti, ODMAH VRATITE U PRODAVNICU

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 396/2005 od 23. februara 2005. o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Dezinformacija