Redovni sistematski pregledi i imunizacija školaraca predstavljeni kao “strava u Vogošći”

Na portalu Staro normalno objavljen je članak u kojem se bez ikakvog utemeljenja stvara panika oko poziva učenicima/ama drugog razreda osnovne škole u Vogošći na obavezni sistematski pregled i imunizaciju.

Na portalu Staro normalno, 28.11. 2021. godine objavljen je članak sa sljedećim naslovom:

Strava u Vogošći, KS: Škola poziva osmogodišnjake na cjepljenje, a ne zna o kojem cjepivu se točno radi

U članku se tvrdi da su razrednice odjeljenja drugih razreda u OŠ “Mirsad Prnjavorac”, Vogošća, obavijestile roditelje da će se od 29.11. do 3.12. vršiti sistematski pregledi te vakcinacija učenika/ca. Povod za ovaj članak je činjenica da u obavijesti nije bilo navedeno kojom vakcinom/ama će djeca biti imunizirana, kao ni to da razrednice na upit roditelja nisu znale reći o kojoj vakcini se radi.

Pitamo se kojem cijepljenju jer na upit roditelja u ovoj školi u Vogošći nije došao odgovor jer učiteljice ne znaju o kojem se cjepivu radi.

U članku je priložena i poruka koju su razrednice odjeljenja drugih razreda dobile:

Poruka koju su dobile razrednice II razreda:
“I još jedna važna informacija: Obavijest za razrednice II razreda

Poštovane,
Planirano je da učenici II razreda u narednoj sedmici obave sistematski pregled u Domu zdravlja Vogošća u terminima kako slijedi:

II-1 dana 29.11.
II-2 dana 30.11.
II-3 dana 01.12.
II-4 dana 02.12.
II-5 dana 03.12.

Za sva odjeljenja planiran je termin u 8 sati za dječake, a u 11 sati za djevojčice.
Preporuka je da djeca prije dolaska na pregled doručkuju, da dođu u pratnji roditelja te da ponesu zdravstvenu knjižicu.

Također, učenici će primiti vakcine tako da će, prema preporuci Doma zdravlja, na dan sistematskog pregleda nastava biti realizirana online za to odjeljenje.”

Također, u članku se tvrdi da se “ove godine” upisi u prvi razred realizuju u prvih deset dana decembra:

Također, ove godine, kao nikada do sada, upisi u prvi razred su od 01.12 do 10.12. Znači li ovo da se upisi prilagođavaju sistematskim pregledima i cijepljenju? I kojem cijepljenju?

U članku portala koji jasno promoviše antivakcinacijske narative postavljena su brojna pitanja direktorici škole u vezi sa vakcinama, rasporedom obavljanja sistematskih pregleda, kao i o tome da se djeca u škole upisuju u 12. mjesecu.

O kojem cjepivu je riječ? Obzirom da je po kalendaru redovnog cijepljenja školske godine sljedeća na redu tek na kraju školske godine 2. razreda?
Zašto ne znate o kojem cjepivu je riječ prije poziva djece na cijepljenje?
Zašto i kada se izmjenjao raspored sistematskih pregleda?
Zašto se djeca ove godine upisuju u prve razrede već u 12.mj. u godini, a ne u 6. kao dosada?

Tu se, između ostalog, tvrdi i to da su se do ove godine sistematski pregledi u školama u BiH radili samo za upis u prve razrede. 

Do ove godine sistematski pregledi se rade u školama u BIH samo za upis u prve razrede i to tek od ranog proljeća.

Ove tvrdnje objavljene su još na Facebook profilu Iman Sara, 29.11.2021. godine.

 

Šta su činjenice? 

Da bi utvrdili činjenice vezane za iznesene tvrdnje, obratili smo se upravi Osnovne škole “Mirsad Prnjavorac” te Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo (KS). 

Direktorica Osnovne škole “Mirsad Prnjavorac” Amela Jašarević je u telefonskom razgovoru za Raskrinkavanje potvrdila autentičnost poruke koju su razrednice odjeljenja drugih razreda dobile kao obavijest. Međutim, ona kaže da je riječ o obavijesti o standardnim sistematskim pregledima učenika/ca, koji se obavljaju godinama. 

Kada je riječ o vakcinaciji koja se spominje u poruci, ona je pojasnila da se ne radi o vakcinaciji protiv Covid-19, već o vakcinaciji i revakcinaciji djece koja do tada nisu primila neku od redovnih vakcina. 

Jašarević je kazala da evidenciju o tome koje vakcine su učenici/e primili/e ne vodi škola, već dom zdravlja u kojem se djeca liječe, tako da u tom slučaju škola, učiteljice ili sama direktorica ne mogu znati koje će sve vakcine učenici/e dobiti ukoliko za to bude potrebe. 

Ostale tvrdnje sa portala Staro normalno, uključujući i onu da se upisi u prve razrede obavljaju u decembru, odbacila je kao potpuno netačne. Iako se u samom članku nalaze pitanja za direktoricu škole, Jašarević je za naš portal potvrdila da je niko s ovog portala nije kontaktirao povodom tih pitanja. 

Informacije o upisu učenika/ca u prve razrede je vrlo lako provjeriti na stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS. Upisi prvačića u školsku 2021/2022. godinu obavljeni su u periodu od 1. do 30. aprila ove godine, a poziv je bio objavljen i na stranici škole “Mirsad Prnjavorac”. Pretragom nedavnih obavještenja, na stranici Ministarstva nismo uspjeli pronaći nikakvo obavještenje o upisu prvačića u prvi razred naredne školske godine (1, 2). 

Osim toga, obavezni sistematski pregledi ne vrše se samo pred upis u prvi razred već upravo u drugom razredu (kasnije u petom, osmom te trećem razredu srednje škole), dok imunizacija u sklopu ovih pregleda nije nikakav novitet. To je objašnjeno u letku JU Dom zdravlja KS. 

Redovan sistematski pregled se obavlja u drugom, petom i osmom razredu devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja te u prvom i trećem razredu sredenjoškolskog obrazovanja
(...)
Sistematski pregled obuhvata sljedeće:
- uzimanje anamnestičkih podataka 
- zapažanje čistoće tijela 
- procjena oštrine vida i sluha 
- procjena tjelesnog držanja 
- pregled koštamo-mišićnog sistema
- procjena razvijenosti i uhranjenosti 
- pregled organskih sistema 
- stanje oralnog zdravlja
- procjena psihičke razvijenosti 
- registracija hroničnih i alergijskih oboljenja 
- kontroliše se i vrši vakcinacija i revakcinacija.

U odgovoru na naš upit, iz JU Dom zdravlja KS je dodatno potvrđeno da su se sistematski pregledi obavljali krajem novembra i početkom decembra, te da je imunizacija vršena po programu resornog ministarstva - i to vakcinama protiv dječjih zaraznih bolesti. Osim toga, opovrgnuta je tvrdnja iz jednog od pitanja upućenog direktorici Jašarević da je došlo do promjene u rasporedu sistematskih pregleda: 

Obavezni sistematski pregledi djece drugih, petih i osmih razreda radili su se krajem novembra i početkom decembra 2021. godine sa pregledima i imunizacijom po programu Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno vakcinama protiv dječijih zaraznih bolesti. Dakle, nije došlo do izmjene u rasporedu sistematskih pregleda, jer se oni rade u školskoj godini 2021/22.

Kada je riječ o konstataciji da je “po kalendaru redovnog cijepljenja školske godine sljedeća [vakcinacija] na redu tek na kraju školske godine 2. razreda”, ni ona nema utemeljenja u činjenicama. Prema kalendaru obavezne vakcinacije FBiH za period od rođenja do 18. godine, djeca u 6. godini trebaju primiti drugu dozu MRP vakcine (vakcina protiv ospica, rubeole i zaušnjaka) i onda tek u 14. godini dT vakcinu za odrasle, protiv difterije i tetanusa. Prema kalendaru, dakle, dob djeteta, a ne “početak” ili “završetak” drugog razreda, diktira obavezu vakcinacije.  

Na osnovu svega rečenog, jasno je da se nikakva “strava u Vogošći” iz naslova članka nije desila. Portal Staro normalno uspio je od obavještenja o standardnoj proceduri sistematskih pregleda u školama napraviti članak kojim se podiže panika zbog imunizacije navodno nepoznatim vakcinama. 

Netačne su tvrdnje da se upis u prve razrede “ove godine” vrše od 1. do 10.12; da je došlo do promjene u rasporedu sistematskih pregleda; da se sistematski pregledi učenika/ca u BiH vrše samo pred upis u prve razrede, te da se djeca po kalendaru obavezne vakcinacije trebaju vakcinisati tek na kraju školske godine 2. razreda. Naslov i ove tvrdnje ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu manipulisanje činjenicama dajemo tvrdnji da osoblje škole ne zna o kojim vakcinama je riječ. Dom zdravlja, a ne škola, vodi evidenciju o tome koju su vakcinu učenici/e ranije primili/e, i kojom vakcinom se, u skladu s tom informacijom, tek trebaju vakcinisati, što je predviđeno sistematskim pregledom. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 10. 12. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Huggy Wuggy: Neosnovano podizanje moralne panike oko plišane igračke

Moralna panika na osnovu neutemeljenih tvrdnji o povezanosti plišane igračk...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Umjetnički performans ispred Narodnog pozorišta nije povezan s Povorkom ponosa

Umjetnički performans u kom je učestvovao obnaženi muškarac, a koji je izaz...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
“Arheolog iz Iraka” nije plakao u berlinskom muzeju zbog krađe

Društvenim mrežama dijeli se fotografija koja navodno prikazuje arheologa i...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me