Raskrinkavanje.ba

“Reklama” za barbiku antivakserku dio je humorističke emisije

Satirični video u formi reklame za barbiku, u kojem se ismijavaju antivakcinacijski stavovi, predstavljen je na Facebooku kao “obična reklama” koja je dio “mainstream propagande”. Radi se, zapravo, o segmentu iz popularne američke humorističke emisije “Jimmy Kimmel Live”.

Na Facebook profilu Paša Azrić, 25.1.2022. objavljen je video o Barbie lutki koja je protiv vakcinacije, uz sljedeći tekst: 

Evo kako mainstream propaganda programira mlade naraštaje putem obične reklame

U videu, na engleskom jeziku, predstavlja se navodna reklama u kojoj se ismijava Barbie lutka sa stavovima protiv vakcinacije.

Objava je u trenutku pisanja analize imala 535 pregleda i bila podijeljena 23 puta. Popraćena je komentarima u sličnom stilu, od kojih jedan kreatore upoređuje sa ministrom propagande u nacističkoj Njemačkoj Josephom Goebbelsom.

Šta su činjenice?

Video o antivakserskoj barbici na profilu Paša Azrić, kao što se može vidjeti na oznaci ispod naslova videa, dolazi sa Instagram profila @kn0wledge.h0arder, gdje je objavljen 24.1.2022. i ima preko 16.000 pregleda i 150 komentara. Ovaj profil, sa preko 6.000 pratitelja/ki, objavljuje dezinformacije i “zavjerološke” narative o pandemiji Covid-19. Objavu prati sljedeći tekst:

Hej, ovo je prava #obrnuta #propaganda

Originalni video, međutim, nastao je kao dio humorističkog programa “Jimmy Kimmel Live”, što se može zaključiti i iz napisa #KIMMEL u donjem lijevom uglu. Video je emitovan u programu uživo 10.1.2022, a objavljen je na službenoj YouTube stranici emisije 15.1.2022. 

Video je parodija reklame za Barbie lutke, popularne barbike, i ismijava ideje i ponašanje osoba koje su protiv vakcinacije. U videu su na satiričan način prikazane Barbie lutke koje odbacuju stavove stručnjaka/inja i “ne vjeruju nauci” te “same istražuju” na internetu, ali vjeruju da je “Bill Gates antihrist” i da “vakcine sadrže sotoninu krv”. Video sadrži i snimak barbike koja se zahvaljuje konju što “dijeli svoj lijek” sa njom, čime se aludira na popularnost lijeka ivermektin među protivnicima/ama vakcinacije. Na kraju “reklame” se navodi da se respiratori za ove lutke prodaju odvojeno, što je satirični komentar na visoke brojeve nevakcinisanih osoba među hospitalizovanim Covid-19 pacijentima.

Objavu na Facebook profilu Paša Azrić ocjenjujemo kao dezinformaciju, budući da je satirični video u kojem se ismijavaju antivakcinacijski stavovi i ponašanje predstavljen kao autentična, “obična” reklama. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke