Reuters nije objavio da je “ruska vakcina protiv korone pokazatelj naučne nadmoći”

Novinska agencija Tanjug, a za njom i mnogi portali u BiH i Srbiji, objavili su manipulativni članak s tvrdnjom da je Reuters izvijestio kako je “ruska vakcina protiv korone pokazatelj naučne nadmoći”. Uvidom u originalni članak agencije Reuters može se vidjeti da ovi navodi nisu tačni, te da se radi o još jednoj dezinformaciji koja je putem lokalnih novinskih agencija, u ovom slučaju Tanjuga, dospjela u javni prostor u regionu.

Ocijenjeni članci
Tanjug Dezinformacija; Glas naroda BiH Dezinformacija; Demantirano; Nezavisne Dezinformacija; Nacional online Dezinformacija; Srbija danas (.com) Dezinformacija; Demantirano; Srpska cafe Dezinformacija; Happy TV Dezinformacija; Nasa borba Dezinformacija; Novosti Dezinformacija; Demantirano;

Srpska novinska agencija Tanjug 11. avgusta je objavila članak pod sljedećim naslovom:

Rojters: Ruska vakcina protiv korone pokazatelj naučne nadmoći

U tekstu članka se zatim tvrdi da je Reuters naveo kako je “Moskva demonstrirala naučnu dovitljivost i nadmoć”:

Ruski predsednik Valdimir Putin danas je izjavio da je Rusija postala prva zemlja u svetu sa zvanično atestiranom vakcinom protiv korona virusa, posle nepuna dva meseca testiranja na ljudima, čime je Moskva demonstrirala naučnu dovitljivost i nadmoć, navodi Rojters.

Ovaj članak uz iste navode ubrzo je prenio veliki broj portala u Srbiji i BiH, uključujući Sputnik Srbija, Nezavisne novine, Glas naroda BiH, Srbija Danas, te niz drugih.

Pretraga vijesti koje je objavila agencija Reuters, u lokalnim člancima navedena kao originalni izvor tvrdnje o navodnoj ruskoj "naučnoj nadmoći", pokazala je da je Reuters 11. avgusta objavio članak na ovu temu. Ipak, u članku se navodi da je testiranje vakcine “potez koji je Moskva istakla kao dokaz svoje naučne nadmoći”. U Reutersovom članku tako stoji sljedeće:

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i ruski zdravstveni autoriteti diskutuju proces moguće prekvalifikacije WHO-a za njihovu novoodobrenu COVID-19 vakcinu, rekao je u utorak glasnogovornik WHO-a.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da je Rusija postala prva zemlja u svijetu koja ima atestirano odobrenje za COVID-19 vakcinu nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima, potez koji je Moskva istakla kao dokaz svoje naučne nadmoći.

Iz ovog citata se jasno može vidjeti da su autori teksta na Tanjugu netačno intrepretirali navode s Reutersa, te ovoj britanskoj novinskoj agenciji pripisali tvrdnju o navodnoj ruskoj naučnoj nadmoći. 

Ipak, u originalnom članku ta tvrdnja ne postoji, već je navedeno da je Moskva ta koja je napredak na polju potencijalne COVID-19 vakcine istakla kao "dokaz svoje naučne nadmoći".

Shodno tome, članak na portalu Tanjug, kao i sva prenošenja ovog članka, dobijaju ocjenu dezinformacija.

Portal Sputnik Srbija, koji je 11. avgusta članak s Tanjuga objavio pod naslovom "Britanska agencija: Ruska vakcina pokazatelj nadmoći" (arhivirano na ovom linku), nakon nekoliko dana je promijenio naslov, te uklonio netačne navode iz članka uz napomenu da je "vest ispravljena budući da je agencija Tanjug netačno prenela citat agencije Rojters", zbog čega članak ovog portala dobija i ocjenu demantovano.

S druge strane, na portalu agencije Tanjug nije objavljena ispravka netačno prenesenih navoda, niti je sporni članak uklonjen sa njihove stranice. 

Redakcija Raskrinkavanja kontaktirala je agenciju Tanjug, kao i druge portale koji su objavili iste tvrdnje, međutim do trenutka objavljivanja ove analize nismo dobili odgovor. 

Napomena, 24.08.2020.

Nakon pisanja ove analize, portal Srbija Danas je ispravio netačne navode, te je time članku ovog portala dodana i ocjena demantovano.

(Raskrinkavanje.ba)


 

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 20. 08. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave, “pasoš Republike Srpske” i pseudonauka

Tokom protekle sedmice, Raskrinkavanje je pisalo o različitim medijskim man...

Lažna vijest
Ne, bebe u Turskoj se ne rađaju s mutacijama zbog vakcina

Turski političar Fatih Erbakan plasirao je lažnu vijest o bebama koje su u...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Balkania Info: Niti je “predsjednik nastradao” niti je “glumac završio u bolnici”

Anonimni portal Balkania Info koristi razne manipulativne tehnike kako bi n...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me