Raskrinkavanje.ba

“Rijetka fotografija” Ane Brnabić i Alije Izetbegovića je izmišljotina

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Na društvenoj mreži Facebook se učestalo dijeli fotografija na kojoj se navodno nalaze Ana Brnabić i Alija Izetbegović, uz opis da se radi o “rijetkoj fotografiji” snimljenoj 1993. godine, nakon što je Brnabić “dobila instrukcije kako uništiti Srbiju”. Radi se o fotografiji na kojoj su Alija Izetbegović i Zijad Turković.

Na društvenoj mreži Facebook se učestalo dijeli fotografija na kojoj se navodno nalaze Ana Brnabić i Alija Izetbegović, uz opis da se radi o “rijetkoj fotografiji” snimljenoj 1993. godine, nakon što je Brnabić “dobila instrukcije kako uništiti Srbiju”. 

Najraniju objavu ove fotografije na Facebooku - uz sva ograničenja, poput postavki privatnosti kao i mogućnosti brisanja objava - pronašli smo na stranici Fetish within Bosniaks, u objavi od 5. juna 2020. godine. Iako nije precizno navedeno da je riječ o stranici satiričnog sadržaja, dostupne objave su vidno šaljivog ili satiričnog karaktera, uglavnom kao vrsta komentara na opšta društvena zbivanja u BiH.

Fotografija je podijeljena uz opis “everything is planned out into smallest details” (sve je isplanirano do najsitnijih detalja) sa sljedećim tekstom ispisanim na slici:

Rijetka fotografija Ane Brnabić i rahmetli Alije nakon što je dobila instrukcije kako uništiti Srbiju podrum hotela Holiday Inn-1993. Colorized

Facebook stranica Kosovo je srce Srbije je 6.juna ove godine takođe objavila fotografiju, dok su ostale objave vezane za Facebook grupe i privatne profile korisnika ove društvene mreže.

Sa samo jednog od njih (profil Svetlana Đajić) slika je podijeljena preko 1.000 puta. Kada se tome doda još nekoliko profila koje “izbacuje” pretraga Facebooka (profili Dejan Zoran Milojević, Jovan Lazic, Vesna Curkuz), dolazimo do broja od oko 2.000 dijeljenja fotografije.

Napomena:

Mjesec dana nakon što smo objavili ovu analizu, društvenim mrežama se nastavila širiti fotografija koja navodno prikazuje Anu Brnabić i Aliju Izetbegovića. Tako je na profilu Dragan Cvetkovic slika objavljena 11. jula, a na profilu Ljuban Tepsic 14. jula ove godine. 

Šta su činjenice?

Navedena fotografija je na društvenu mrežu Facebook dospjela preko profila Šejle Turković, supruge Zijada Turkovića koji je 2015. godine osuđen na 40 godina zatvora za organizovani kriminal i druga krivična djela.

Na njenom profilu je 31. maja ove godine objavljena identična fotografija, uz posve drugačiji opis - iz kog je jasno da je na fotografiji Zijad Turković, a ne Ana Brnabić.

Ovo je slika na Igmanu. Bakire,tvoj Babo grli Ziku za doprinos u odbrani BiH (ti bolje od mene znas koliko je pomagao! Sigurna sam da Alija ne bi prodao svog borca,ko sto si ga ti zajedno sa Scepom prodao! I jos nesto,kad Sarajlić radi o glavi Efendicu,kad se objavi snimak, ti kazes " nemojmo zaboraviti da je Sarajlić bio borac,dva puta ranjavan! Bakire,ti nikad nemoj zaboraviti kako ste Ziki namontirali optužnicu,a branio je ovu zemlju! I da, postoji snimak o tome gdje sura vjecitog namještenog polaznika priznaje kako Kalendar nikad ne bi dobio imunitet da Cavki nije dao 30. Hiljada eura! Pa i Zika je Bosnjak! Kako je moguće da tebe,zastitnika Bosnjaka ni malo ne interesuju koruptivne radnje tuzilaca? Tones Bakire,i obice ti se koaljiiicija o glavu! Bosnjaci pamte,a ja pogotovo!

Šejla Turković je, dakle, objavila originalnu fotografiju svog supruga Zijada, kojoj je potom dodat opis da je riječ o premijerki Srbije Brnabić.

Dodatno, aktuelna premijerka Srbije je 1993. godine , kad je fotografija nastala, imala 17 godina, budući da je rođena 1975. godine kako je navedeno u njenoj zvaničnoj biografiji.

Zbog navedenog, objavu sa Facebook stranice Fetish within Bosniaks ocjenjujemo kao satiru, budući da je jasno o kakvoj vrsti sadržaja je riječ.

Objavu fotografije na Facebook stranici Kosovo je Srbija, u kojoj ni koji način nije naznačeno da je riječ o satiričnom sadržaju, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Prenošenja ove objave ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 14.07.2020

Facebook profili i stranice: Ljuban Tepsic: Ana Brnabić i Alija Izetbegović

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 11.07.2020

Facebook profili i stranice: Dragan Cvetkovic: Ana Brnabić i Alija Izetbegović

  • Prenošenje lažnih vijesti