Rješenje za smještaj migranata ipak nije pronađeno

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Situacija sa migrantskim kampovima u Bosni i Hercegovini, a posebno u Unsko Sanskom Kantonu, već neko vrijeme zaokuplja pažnju domaćih medija koji pokušavaju odgovoriti na pitanja gdje će migranti i izbjeglice dočekati zimu. Iako pitanje smještaja za migrante i izbjeglice u USK nije riješeno, Slobodna Bosna je u nedjelju objavila članak sa naslovom u kom se tvrdi upravo to.

Ocijenjeni članci
Slobodna Bosna Klikbejt;

 Portal "Slobodna Bosna" je  3. novembra objavio tekst sa naslovom: 

 “Pronađeno rješenje: Migranti će ubuduće biti smješteni u…?”

Iako naslov navodi na zaključak da je već poznato na kojoj lokaciji će migranti imati smještaj, iz teksta koji slijedi posve je jasno da takvo rješenje nije pronađeno. Članak je preuzet sa portala "Nezavisne novine", gdje je objavljen pod drugačijim naslovom - “Lokalitet Lipa novi smještaj za migrante?”. U samom je tekstu naglašeno da gradonačelnik Bihaća jeste dostavio prijedlog nove lokacije migrantskog i izbjegličkog kampa, ali da vlada o njegovom usvajanju tek treba glasati: 

“Novi smještaj za migrante mogao bi se obezbijediti na lokalitetu Lipa, dvadesetak kilometara od Bihaća, i taj prijedlog je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić dostavio Vladi Unsko-sanskog kantona.

Fazlić navodi kako su ovu lokaciju ranije posjetili i predstavnici međunarodnih organizacija koje brinu o migrantima te istakli da je ona prihvatljiva.

"To je zemljište u vlasništvu grada i oni su ispitali tu lokaciju i rekli kako je dobra, da se tu mogu osigurati voda i struja, kao i smještaj. Međutim, to nije bilo prihvatljivo za njihove donatore, jer su rekli kako tu nema servisa za migrante, nema prodavnica, škola, bolnice, da im je daleko grad i na kraju nisu prihvatili naš prijedlog. Od tada niko nije ozbiljno razgovarao s nama, svi su se povukli i gledaju kako se mi mučimo", kazao je Fazlić.”  

 

Članak sadrži informaciju o tome da je lokalitet Lipa i ranije bio u fokusu nadležnih kao eventualno rješenje, ali ni "Nezavisne Novine" ni "Slobodna Bosna" nisu objasnili koji predstavnici međunarodnih organizacija su posjetili lokaciju, kojim to donatorima nije bila prihvatljiva ponuđena opcija, niti je navedeno kada se to dešavalo.

Potpunu informaciju o tome da je Lipa još u julu ove godine bila razmatrana kao potencijalna lokacija, nalazimo na portalu Klix, koji je naveo da je Evropska komisija odbila finansirati novi centar na pomenutoj lokaciji: 

Spominjala se i u julu, ali je izazvala veliko protivljenje mještana koji žive u blizini, pogotovo srpskog stanovništva, koji su istakli kako je riječ o povratničkom naselju i da ne žele biti ugroženi. Prema tadašnjim navodima, IOM i UNHCR su rekli da je lokacija prihvatljiva, ali da Evropska komisija to ne želi finansirati, jer žele već postojeći objekt. Grad Bihać je tada rekao da takvih lokacija više nema.

S obzirom da se u naslovu članka objavljenog na portalu “Slobodna Bosna” tvrdi da je rješenje pronađeno, a tekst nudi drugačije informacije, članak će biti ocjenjen kao klikbejt

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 06. 11. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, u Kanadi ne odvode djecu nevakcinisanih roditelja

Na društvenim mrežama kruži neutemeljena tvrdnja da u Kanadi “odvode djecu...

Lažna vijest Teorija zavjere
Dezinformacija
Klikbejt naslovi o Dodikovom “poniženju” u Rusiji

Izvještavajući o odgovoru Ruske Federacije na pismo dva člana Predsjedništv...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Joe Biden “zaražen koronom” samo u klikbejt naslovu

Portal Slobodna Bosna je u naslovu svog članka ustvrdio da je predsjednik S...

Lažna vijest Klikbejt Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me