Ronaldo nije donirao 1.5 miliona eura djeci Palestine

Desetine portala diljem svijeta objavilo je vijest koja govori da je Cristiano Ronaldo donirao 1,5 miliona eura (ili dolara) djeci Palestine. Vijest je prvi put objavljena na anonimnom portalu čiji administratori dolaze sa Kosova, a vijest je viralnom napravio portal “9sport” iz Makedonije koji ju je objavio na engleskom jeziku. Na naše govorno područje je dospjela putem portala “Sportsport”.

“Sportsport.ba” je prvi portal koji je, 16. maja 2019. godine, na našem jeziku objavio vijest o tome da je Cristiano Ronaldo donirao 1,5 miliona eura “za siročad u pojasu Gaze”:

Velika gesta Cristiana Ronalda za djecu Palestine
Kako su objavili brojni mediji, Ronaldo je uplatio 1.5 miliona eura za siročad u Pojasu Gaze, gdje u jako teškim uslovima odrastaju gladna palestinska djeca.
Nestašica hrane i osnovnih životnih namirnica je svakodnevni problem za ovaj teritorij, a Ronaldo je na ovaj način barem donekle pomogao nemoćnim Palestincima.

Autor članka na portalu “Sportsport” kao izvor navodi "brojne medije" , ali ne navodi koje. Sa druge strane, uz članak jeste priložena objava sa Twitter profila “Onwadan's charity foundation”, koja je objavljena istog dana. Ono što se na prvi pogled primjećuje jeste činjenica da u objavi na Twitteru stoji da je donirano 1,5 miliona dolara, dok je iznos na portalu “Sportsport” napisan u eurima.

Isti članak su u roku od sat vremena sa portala “Sportsport” prenijeli “Dnevni Avaz” i “Radio Sarajevo”. U narednim danima je više od 35 portala je prenijelo vijest na našem jeziku, ne navodeći nikakve izvore osim navedene objave sa Twittera.

Fact-checking portal “Lead Stories” je objavio analizu 19. maja u kojoj ocjenjuje da je vijest lažna. Vijest je 16.5. na engleskom jeziku krenula sa portala “9sportpro.com” te je odmah postala viralna.

Riječ je o anonimnom portalu koji objavljuje vijesti na engleskom jeziku, a na njegovoj Facebook stranici stoji da je svih pet administratora koji je uređuju iz Makedonije. Kao izvor vijesti na engleskom jeziku naveden je “infoshqipmedia”, portal na albanskom jeziku također iz Makedonije, koji navodi:

“Infoshqipmedia”

Portugalska fudbalska zvijezda Cristiano Ronaldo poznat je kao jedna od najhumanijih osoba na svijetu.
Često daje velike sume novca kako bi pomogao onima kojima je potrebno, ali jedna od zemalja kojoj je najviše pomogao je Palestina. Prema špekulacijama nekih stranih medija, Ronaldo je odlučio da donira 1,5 miliona eura Palestincima.

U članku ni ovaj put nije navedeno koji to strani mediji “špekuiraju” da je Ronaldo donirao novac. Kako se navodi u analizi portala “Lead Stories”, u to vrijeme su postojala dva članka na kojima je postojala ista vijest - “Albanienshow” i “Faktiditor”.

Anonimni portal “Albanienshow” i jeste izvor ove vijesti, s obzirom na to da ju je prvi objavio 14. maja u 15:55 sati. Na njihovoj Facebook stranici stoji da se svih sedam administratora nalazi na Kosovu.

Upravo na osnovu ovih članaka je nastala objava na Twitter profilu “Onwadan's charity foundation” gdje se navodi da je Ronaldo donirao 1,5 miliona dolara, dok je u svim člancima koji su do tada postojali stojalo da je donirao 1,5 miliona eura. “Lead Stories” dalje navodi kako je Ronaldova agencija potvrdila da je priča lažna:

Čini se da su mnogi ljudi vjerovali da taj Twitter račun pripada stvarnoj humanitarnoj organizaciji koja je primila novac. Međutim, na tom Twitter računu objavljeni su i neki drugi postovi koji ukazuju na to da je fondacija Onwadan osnovana u Nigeriji, a ne u Palestini.
Takođe je objavljeno dosta objava o Bitcoin i drugim kripto valutama. Zato smo odlučili da se obratimo Twitter profilu i da se raspitamo da li su oni zaista humanitarna organizacija koja je primila novac, a ako ne, koji su im bili izvori za vijest. Nismo dobili odgovor, ali smo kasnije bili blokirani na Twitteru.
Očigledno da je objava nigerijske humanitarne organizacije bila dovoljna za venecuelansku televizijsku mrežu Telesur da objavi izvještaj o donaciji. A to je onda bilo dovoljno da “Russia Today” izvijesti da postoje "izvještaji" o donaciji.
Ono što nijedan od ovih portala nije uradio na tom putu je da kontaktira Ronaldovu agenciju za upravljanje “Gestifute”. Učinili smo to i oni su nam potvrdili da izvori bliski igraču mogu garantovati da je priča lažna, "kao i mnoge druge priče o Ronaldu".

S obzirom na sve činjenice prezentovane u ovoj analizi, članak portala “Sportsport” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Portali koji su prenijeli članak dobit će ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Sa druge strane, portal “Radio Sarajevo” objavio je u međuvemenu novi članak pod naslovom “Ronaldo i priče o donacijama za Palestinu - šta je prava istina”. U članku se navodi da je vijest lažna te je upućeno izvinjenje čiteteljima, a članak je prenio i portal "Ekskluziva". 

Već nekoliko godina na bespućima interneta pojavi se tako ova informacija, uglavnom je pokrene neko anoniman na Twitteru, a na nju se upecaju brojni mediji. Nažalost, ovo se desilo i nama i našoj "drugoj smjeni", koja je "pala" i objavila ovu vijest.
Ipak, informacija je, baš kao i proteklih godina, lažna, a mi se ovom prilikom izvinjavamo čitateljkama i čitateljima na propustu.

S obzirom na objavu novog članka i priznanja greške, prvobitnu vijest na portalima “Radio Sarajevo” i "Ekskluziva" ocjenjujemo i kao demantirano.

Redakcija “Raskrinkavanja” poslala je upit svim portalima koji su prenijeli prvobitni članak sa lažnim informacijama. Odgovore smo dobili od portala "Mostarski", "Zenit" i "Haber" koji su objavili nove članke te također dobili ocjene demantirano.

 

 

 

 

 

 

Napomena 23.5.2019.

Nakon objavljivanja analize, redakcija portala "Cazin net" je također odgovorila na naš upit. Objavljen je novi članak sa tačnim informacijama,  a prvobitni članak je dobio ocjenu demantirano. 

Napomena: 25.11.2019. 

 Na adresu Raskrinkavanja čitatelji su proslijedili linkove novih prenošenja lažne vijesti koja govori da je Cristiano Ronaldo donirao 1,5 miliona eura djeci Palestine.

Link koji je stigao na našu adresu odveo nas je na članak objavljen na portalu "TNT portal" 24. novembra 2019. godine. Pretragom smo ustanovili da je "TNT portal" zapravo posljednji u nizu od 6 portala koji je ovu lažnu vijest objavio u novembru 2019.

Prvi su to 19. novembra uradili portali "Dijalog" i "Saznajemo net", zatim 20. "DN vijesti", 21. "Glamur press", te 24 . radio "Kameleon", odakle je članak dan kasnije završio na "TNT portalu". 

Svi navedeni portali su za prenošenje članka sa netačnim informacijama dobili ocjene prenošenje lažne vijesti. 

Redakcija Raskrinkavanja poslala je upit portalima "TNT" i "Radio kameleon", a odgovor smo dobili samo od portala "TNT" koji je objavio ispravku i za to dobio ocjenu demantirano. 

Napomena: 27.11.2019.

Naknadno je na naš upit odgovorila i redakcija portala " Radio Kameleon". Na ovom portalu objavljena je ispravka netačne informacije, zbog čega je "Radio Kameleon" dobio ocjenu demantirano. 

Napomena

09.08.2023. Portal Zenit je u članku ispravio netačne tvrdnje pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 20. 05. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me