Raskrinkavanje.ba

RTRS i “Defter hefte” u istoj misiji

Ova analiza je označena kao: Razabiranje Preko margine

Fatmir Alispahić i MTV Igman kreirali su do sada najekstremniju teoriju zavjere o migrantima.

Portal “Objektiva” objavio je 18. jula članak pod naslovom:

„APOKALIPSA ZA ISELJAVANJE BOŠNJAKA IZ UNSKO-SANSKOG KANTONA (VIDEO)“

Članak se referiše na Facebook status Fatmira Alispahića od 3.jula, koji je sadržao link na prilog iz Alispahićeve autorske emisije “Defter hefte”, prikazane 1. jula na “MTV Igman”.  

Osnovna Alispahićeva tvrdnja, ponovljena i u članku na portalu “Objektiva” je da je migrantska kriza, koja je najakutnija u Krajini, zapravo rezultat izvjesnog „austrijskog plana“ da se u Bosni i Hercegovini izgradi “geto” za migrante i izbjeglice koje dolaze sa Bliskog istoka. U planu, međutim, nekako učestvuje i Srbija:

“ 1. Iz Srbije, uz pomoć velikosrpske strukture dejtonske države, uvesti migrante iz islamskih zemalja u krajeve za bošnjačkom većinom; migrante finansijski i organizacijski podržati u kretanju ka ovim krajevima;“

Prije svega, Krajina nije jedini dio BiH u kojem ima izbjeglica i migranata. I malo ko od njih se želi zadržati u Bosni i Hercegovini, te im je krajnje odredište EU, odnosno neka od zemalja Evropske Unije. Krajina je žarište izbjegličke/migrantske krize upravo zbog blizine granice sa Hrvatskom, koja je sada i granica sa EU. Priča o tome da neko “uvozi” migrante je stoga i besmislena i u potpunom neskladu sa činjenicama. Posebno je ironična činjenica da se iste optužbe na račun migranata iznose od strane većine predstavnika bh. političkih partija iz sva tri “nacionalna korpusa”, u čemu im predano pomažu i mediji koji predstavljaju izbjeglice kao opasnost i dio plana usmjerenog protiv Bošnjaka, Hrvata, ili Srba - već u zavisnosti od toga gdje se takve priče objave.

Alispahić dalje iznosi i tvrdnje o planovima za izazivanje terorističkih napada i “krvoprolića”:

 „3. Kad se nađe 5000 migranata naspram 5000 Kladuščana, aktivirati grupu plaćenih terorista među migrantima da naprave krvoproliće nad Bošnjacima Kladuše, kako bi se izazvala reakcija i započeo sukob Kladuščana sa migrantima, a gdje bi dejtonska država sa sigurnosnim službama, po međunarodnim konvencijama, štitila migrante bez identiteta; tako bi došlo do sukoba Bošnjaka sa samom državom;
4. Sukob proširiti na prostor Unsko-sanskog kantona, kako bi došlo do raseljavanja Bošnjaka u unutrašnjost BiH, te prema dijaspori, i kako bi se od Unsko-sanskog kantona stvorio planirani evropski geto za migrante, u koji će se vraćati migranti iz evropskih zemalja, te oni koji dolaze u Evropu; u sukobu protiv Bošnjaka će se aktivirati stotine plaćenih terorista koji su dotad imali identitet “napaćenih migranata”:“

Alispahić Veliku Kladušu, u kojoj je snimljena emisija, dalje predstavlja kao grad pod opsadom „hordi alkoholičara i narkomana“, od kojih su neki, kako kaže, u službi i na platnom spisku Srbije u BiH stigli sa dijaboličnim namjerama da izazovu sukob.

Usto, Alispahić se tvrdnjama da među izbjeglicama i migrantima ima terorista pridružuje Goranu Kovačeviću, profesoru na Fakultetu za kriminalistu, kriminologiju i sigurnosne studije čijim se izjavama “Raskrinkavanje” bavilo u maju mjesecu. Kovačević je tada također govorio o tome da će zbog migranata “u gradovima FBiH početi da eksplodiraju bombe” jer se među njima nalaze “ubačeni teroristi”. Ni jedan ni drugi, naravno, za takve tvrdnje nisu ponudili baš nikakve dokaze.

Štaviše, Alispahić, Kovačević i slični, iznoseći ničim potkrijepljene i neutemeljene tvrdnje, osim otvorenog govora mržnje, cijeloj grupi ljudi stavljaju metu na leđa. Tvrdnje da su migranti, „konzumirali alkohol u gradskom parku i drogirali se u Ramazanu, koji već sada nasrću na imovinu Bošnjaka u Velikoj Kladuši“ nisu samo nedokazane i nepotvrđene, nego u najmanju ruku prelaze crtu dobrog ukusa - baš kao i rečenica u kojoj su migranti nazvani “životinjama”, koja se nedavno mogla pročitati na portalu RTRS-a.

Da se ne bi zamajavao dokazima i dokazivanjem ovakvih tvrdnji, Alispahić objašnjava da se „sve ovo skriva“ od javnosti i to sa krajnjim ciljem „da se stvori Sirija“ u Bosni i Hercegovini. A sve to kako bi se ostvarili velikosrpski i velikohrvatski planovi.

 „5. Kada se zapodjene sukob u Unsko-sanskom kantonu, priliv bošnjačkih izbjeglica u centralne dijelove BiH, stvorit će trajnu i dirigiranu nestabilnost, u ime koje će se zatvoriti granice entiteta Republika Srpska, te proglasiti “privremena” izoliranost županija sa hrvatskom većinom, a u čemu će asistirati već najavljeno pojačanje trupa Evropske unije, kako bi se kao konačni cilj realizirala dva geta unutar BiH, geto za Bošnjake u centralnom dijelu BiH, i geto za migrante i preostale Bošnjake u Unsko-sanskom kantonu. Time će se trajno zabetonirati Republika Srpska, trajno ustanoviti tzv. hrvatski entitet, i trajno stvoriti evropski depo za migrante – a gdje su se na zajedničkom interesu našli, kao od 1992. do 1995., Srbi, Hrvati i krstaška Evropa.”

Jedino uporište za tvrdnje ili dio tvrdnji koje Alispahić iznosi su izjave Sulejmana Silića, službenika u Službi za prostorno uređenje u opštini Velika Kladuša, koji optužuje druge zvanične organe, u ovom slučaju policiju, da pogrešno ili lažno informiše javnost o stanju sigurnosti u Velikoj Kladuši. Ako smo dosad mogli govoriti o hajci, ova Alispahićeva emisija, odnosno status na Facebooku i članak koji je objavljen na osnovu njega, već prelaze granicu između hajke i linča. Predstavljanje izbjeglica i migranata kao divljaka koji „vrše nuždu u sred sobe“, nije samo neprofesionalno, nego ne služi na čast nikome ko pretenduje da radi posao informisanja javnosti.

Zbog iznošenja tvrdnji za koje nisu ponuđeni nikakvi relevantni dokazi, emisija na MTV Igman, odnosno članak portala „Objektiva.ba“ dobija ocjenu teorija zavjere.

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 18.07.2018

Objektiva: Apokalipsa za iseljavanje Bošnjaka iz Unsko-sanskog kantona (VIDEO)

Analizirajuću stanje oko migrantske krize u Krajini, Fatmir Alispahić je na svom facebook profilu napisao slijedeće:

  • Teorija zavjere