"RTRS" i "Informer" o povratku "džihadista iz Sirije": lažna vijest i pristrasno izvještavanje

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump pozvao evropske zemlje da preuzmu svoje državljane koji su se borili na strani ISIL-a, “RTRS” je objavio članak prepun špekulacija, od kojih je “Informer” napravio i lažnu vijest.  

U trenutku kada su prilog i članak nastajali, vršene su provjere osoba sa spiska za koje se sumnjalo da su državljani Bosne i Hercegovine, kao što se može vidjeti iz navedene izjave ministra Mektića. Međutim, ta činjenica nije spriječila da se članak napiše na osnovu stavova Dževada Galijaševića, samoproglašenog stručnjaka za bezbjednost. Također, indikativno je i to što “RTRS” nije objavio informaciju koja je došla naknadno, a koja kaže da se na spisku ipak nalaze samo 2 BiH državljana.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump pozvao evropske zemlje da preuzmu svoje državljane koji su se borili na strani ISIL-a, a među kojima je i Bosna i Hercegovina, “RTRS” je u objavio članak pod naslovom:

Koliko će BiH primiti zarobljenih pripadnika ISIL-a?

I članak i prateći TV prilog počinju tvrdnjom da Ministarstvu sigurnosti BiH nije dalo odgovor na ovo pitanje:

Koje korake je BiH preduzela po prispjeću zahtjeva američke administracije da, zbog povlačenja američke vojske iz Sirije, preuzme BiH državljane, zarobljene pripadnike ISIL-a, pitanje je na koje iz Ministarstva inostranih poslova BiH nije stigao obećani odgovor.

U samom članku se, međutim, navode izjave ministra spoljnih poslova Igora Crnadka i odgovor ministra sigurnosti BiH, Dragana Mektića, koji je rekao da je ministarstvo u tom trenutku i dalje vršilo provjere na osnovu kojih će bh. državljani biti procesuirani ukoliko se potvrdi da ih je bilo u ISIL-u:

Ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu, Igor Crnadak, rekao je za federalne medije da je iskazana čvrsta podrška Koaliciji u borbi protiv terorizma i ISIL-a. Ništa konkretnije ni od ministra bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragana Mektića - broj radikalnih islamista koji se vraćaju ili je tajna ili nepoznanica.(...)
Mogu samo reći da vodimo određene razgovore, a i određenu korespondenciju u vezi s tim pitanjem. Do kraja ove sedmice znaćemo konkretnije šta ćemo uraditi, jer vrše se još neke provere. Ako se potvrdi da je reč o državljanima BiH, mi ćemo ih preuzeti i procesuirati pred pravosudnim institucijama BiH - kaže Mektić.

U trenutku kada je ovaj prilog i članak nastajao, dakle, vršene su provjere osoba sa spiska za koje se sumnjalo da su državljani Bosne i Hercegovine, kao što se može vidjeti iz navedene izjave ministra Mektića. Međutim, ta činjenica nije spriječila da se u članku implicira da se “broj radikalnih islamista” predstavi kao “tajna ili nepoznanica”.

Jedini “izvor” za špekulacije u tekstu "RTRS"-a predstavljaju stavovi Dževada Galijaševića, samoproglašenog stručnjaka za bezbjednost za koga je “Raskrinkavanje” u nekoliko navrata ustanovilo da je nije kredibilan izvor, a koji je i u ovom slučaju dobio ulogu legitimizacije objavljenih tvrdnji:

“Dobijamo ideološku braću Edina Gačića, ljude koji su otišli 7.000 kilometara daleko da bi nekažnjeno ubijali narod u njihovoj zemlji, verske fanatike koje u BiH ima ko da dočeka. Dobijamo lica koja se aktivno ne mogu držati pod kontrolom, bar ne na ovaj način na koji se naše bezbednosne agencije ophode - kaže stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević.” (...)
Ističe da je 25 odsto BiH koju kontroliše bošnjačka politička elita sa 100 paradžemata, vehabijskim zajednicama, ostatcima odreda El Mudžahedin i tzv. aktivnom islamskom omladinom, najmanje bezbjedna teritorija Evrope. Galijašević zato ne sumnja da se u brojne simpatizere mogu svrstati pojedinci koji aktivno učestvuju u organizaciji dočeka ratnika ISIL-a.

Neprovjerene tvrdnje i špekulacije objavljene na "RTRS" ubrzo je preuzeo “Informer”, koji je prilogu “RTRS”-a dodao i  svoju uredničku opremu. Članak na portalu “Informera” je objavljen pod sljedećim naslovom:

(VIDEO) UZBUNA U SRPSKOJ! AMERI U BIH ŠALJU DESETINE DŽIHADISTA IZ SIRIJE: Sarajevo krije DOLAZAK OPAKIH UBICA!

“Desetine džihadista” se ne spominju u originalnom članku, no ova je “mjerna jedinica” vjerovatno preuzeta iz dijela kojim se završava tekst na "RTRS":

Desetine žena i djece takođe bi, uskoro, iz Sirije moglo da se vrate u BiH, a Savjet ministara početkom mjeseca formirao je Koordinaciono tijelo za njihov doček. Ideološki zatrovani vratiće se i ratnici i njihove porodice u sredine u kojima će biti prihvaćeni, vehabijske zajednice i paradžemate, koji su bez adekvatnog i efikasnog nadzora. Ozbiljan bezbjednosni izazov, na koji u BiH ni do sada policijske strukture nisu umjele odgovoriti.

Pet dana nakon objave “RTRS-ovog” priloga, ministar sigurnosti Dragan Mektić u izjavi za „Avaz“ potvrdio je kako je Bosna i Hercegovina dobila spisak s imenima deset bivših ISIL-ovaca zarobljenih u Siriji koji bi trebali biti izručeni. Također je naveo da je za osam osoba sa spiska utvrđeno da nisu državljani Bosne i Hercegovine, te da su samo dvojica ušla u proces provjere. Drugim riječima, desilo se upravo ono što je najavio i u izjavi za "RTRS" - završene su provjere i odlučeno je o daljim koracima:

Mektić ističe da je do sada utvrđeno da osam osoba nisu državljani BiH te su dvojica ušla u proces provjera. Jedan je Ibro Ćufurović (24) iz Velike Kladuše, koji je bio pastir kod Huseina Bilala Bosnića, osuđenog za terorizam. Ćufurović je otišao u Siriju 2013., a za njim je raspisana i crvena Interpolova potjernica.

Indikativno je da među člancima objavljenim na portalu “RTRS”-a nismo pronašli naknadnu informaciju koja govori da su u pitanju ipak samo dva, a ne desetine, državljanina BiH. Ta vijest nije objavljena ni 21. februara kada je informacija objavljena u “Avazu”, niti dan kasnije.

Članak i prilog Radio Televizije Repulike Srpske, ako i sva njegova prenošenja, ocjenjunjemo kao pristrasno izvještavanje. "Informerov" članak je pored toga dobio i ocjenu lažna vijest, obzirom da su izmišljene tvrdnje o "desetinama džihadista"

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 22. 02. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Imunizacija hranom i depopulacija: Teorije zavjere o vakcinama ne gube popularnost

Na Facebooku je viralan snimak u kom se netačno tvrdi da iza vakcinacije pr...

Lažna vijest Teorija zavjere
Pseudonauka
Nema dokaza da tretman iglom pomaže u slučaju moždanog udara

Na našem govornom području već se godinama dijele članci u kojima se netačn...

Pseudonauka
Lažna vijest
Nikšić nije izjavio da ćemo “ovdje pustiti da nam državom upravlja Murphy”

Nerminu Nikšiću je na Facebook stranici Bošnjaci pripisana lažna izjava o a...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me