Raskrinkavanje.ba

RTRS: “Ovlašteni diler” nepostojećih dokumenata

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Što se više bliže izbori, uređivačka politika RTRS-a sve se više udaljava od bilo čega što bi bilo nalik javnom medijskom servisu.

RTRS već danima objavljuje nevjerovatne tvrdnje bazirane na navodnim dokumentima „obavještajnih službi“, čije postojanje se redakcija nikad nije potrudila da dokaže. Među njima je i navodno ekskluzivno otkriće „naoružavanja paravojnih struktura oko SDA“. U uvodu priloga emitovanog 23. juna tvrdi se sljedeće:

[1]Nastavljamo sa otkrivanjem detalja iz dokumenata obavještajnih službi, koji su u posjedu RTRS-a. Nakon što smo prenijeli dijelove plana za obaranje Milorada Dodika kroz djelovanje brojnih domaćih organizacija i pojedinaca, u saradnji sa pojedinim političkim liderima, Obavještajno-bezbjednosnom agencijom i stranim službama, donosimo detalje o naoružavanju paravojnih struktura, okupljenih oko SDA. Za ovaj plan i ove aktivnosti zna samo mali broj ljudi u vrhu SDA, navodi se u dokumentima koji su u posjedu RTRS-a.
Denis Zvizdić je jedan od njih, a nabrojani su i šef OBE Osman Mehmedagić Osmica i nekadašnji generali Atif Dudaković i Ramiz Dreković. U dokumentima se navodi da od sredine 2012. godine, namjenska industrija Federacije BiH planski, po nalogu SDA, tajno radi na izradi teškog naoružanja i municije za potrebe paravojnih formacija Bošnjaka u slučaju izbijanja novih sukoba.
"To oružje se skladišti u djelovima FBiH koje kontrolišu Bošnjaci. Na više tajnih lokacija nalaze se skladišta, gdje se skladišti teško naoružanje, municija i streljačko naoružanje. Oruđa i oprema se u dijelovima prebacuju na tajne lokacije gdje se skladište i sklapaju".

Na stranu činjenica da ni za jednu od ovih tvrdnji nije ponuđen baš nikakav dokaz, glavna teza o “skladištenju i sklapanju” teškog naoružanja prilično je besmislena sama po sebi. Sakriti pojedinačne primjerke streljačkog naoružanja jeste moguće; no, sklapanje teškog naoružanja je nešto što bi bilo mnogo teže sakriti - operacija proizvodnje, transporta, sklapanja i skladištenja, recimo, haubica koje teže od 3,5 do 30 tona teško bi se mogla izvesti u potpunoj tajnosti.

RTRS dalje nastavlja “dokazivati” tvrdnje o tajnom naoružavanju pozivajući se na izjave političara o rastu namjenske industrije:

Tome u prilog idu i ranije prijetnje Bakira Izetbegovića haubicama, puškama, raketnim sistemima, proizvedenim na teritoriji Federacije. "Radićemo to za tržište, ali i za ne daj Bože", kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA. I Fadil Novalić se "hvalio" rezultatima Vlade Federacije pred stranačkim kolegama. Rast namjenske industrije – i to vojne! Ne bilo kakav, već dramatičan, i ne samo zbog izvoza. "Vi ste svjedoci da namjenska industrija ne služi samo izvozu. Ona povećava sigurnost naše zemlje, u momentu kada se i Srbija i Hrvatska naoružavaju. Mi smo u ovom mandatu završili proizvodnju samohodnih haubica 155 mm, proizvodnju puške. Naše granate danas umjesto 20 kilometara lete 42. Idemo na 50 kilometra", govorio je Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije BiH.

Dvije izjave, Bakira Izetbegovića i Fadila Novalića, iako blago rečeno nesmotrene, nisu i ne mogu biti nikakav dokaz za nelegalnu, odnosno tajnu proizvodnju oružja. Sve što su i jedan i drugi izjavili stvar je javno dostupnih i provjerljivih informacija - kojima se u ovom slučaju dodaje implikacija da bilo kakva proizvodnja oružja “na teritoriji Federacije“ automatski znači prijetnju za Republiku Srpsku.

Tu prilog/članak, međutim postaje apsurdan. Tvrdnje o količini naoružanja koje su sakrivene su u direktnoj kontradikciji sa temeljnom tvrdnjom priloga - naime, da je riječ o zavjeri u koju je upućen vrlo mali broj ljudi:

U dokumentima se tvrdi da je 2012. godine tajno izneseno i uskladišteno teško oružje, topovi i haubice-2-3 diviziona velikog dometa, VBR-dva diviziona raznih kalibara, kao i municija za njih. U rejonu Hadžića i Pazarića nalaze se skladišta sa nekoliko miliona metaka streljačke municije raznih kalibara.
"Za navedene lokacije zna samo mali broj ljudi, koji su pod kontrolom šefa OBE Mehmedagića Osmice. O ovome su izlagali Atif Dudaković i Ramiz Dreković, zajedno sa Osmicom, kod Bakira Izetbegovića, tokom sastanka u februaru u Sarajevu".

U Pazariću se nalazi legalni i zakonici Centar za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH, dok u Hadžićima nema vojnih objekata: tamo se nalazi samo Remontni zavod Hadžići, jedna od fabrika namjenske industrije u BiH. Divizion je osnovna taktička jedinica artiljerije. Sastoji se od tri do četiri baterije. Baterija se sastoji od tri do šest komada artiljerijskog oruđa. Drugim riječima, RTRS tvrdi da je u potpunoj tajnosti tokom proteklih šest godina prvo proizvedeno, a potom na tajnoj lokaciji sklopljeno i sakriveno između 24 i 72 haubice i između 24 i 36 višecjevnih bacača raketa i neodređena količina municije za njih. Za tako nešto bi bila potrebno učešće stotina, ako ne i hiljada ljudi. Ovo je ujedno i jedna od tipičnih kontradikcija koje se javljaju u teorijama zavjere, gdje se istovremeno tvrdi da je otkriven tajni plan nekolicine zavjerenika, koji u realnosti ne bi bilo moguće izvesti ako u njega nije uključen čitav niz institucija, organizacija i ogroman broj pojedinaca - ali se pri tome ne navodi nikakav dokaz, niti svjedočenje barem jednog od implicitnih stotina zavjerenika u takvom planu.

Na temelju ovako konstruisanih tvrdnji, dalje se izvode ničim potkrijepljeni zaključci o povezanosti stranih i domaćih obavještajnih i političkih struktura, koji su zapravo samo nabrajanje “vanjskih neprijatelja i domaćih izdajnika”.

Ovo potvrđuje navode da je OBA pod potpunom kontrolom SDA, te da je aktivno uključena u destabilizaciju prilika u Republici Srpskoj, zajedno sa liderima bošnjačkih partija i pojedinim političarima iz Srpske, prije svega SDS-ovim šefom izbornog štaba Draganom Mektićem, koji je uključen i poznaje samo dio ovog djelovanja. Prije svega, onaj o britanskim obavještajcima, o čemu je već bilo riječi.

“Raskrinkavanje” se obratilo RTRS-u sa pitanjem o izvoru svih ovih zapaljivih tvrdnji, te konkretno o porijeklu i dokazu postojanja navodnih dokumenata “obavještajnih službi” koji se na ovoj televiziji u proteklih par sedmica navode kao izvor ove i drugih teorija zavjere, od kojih jedna uključuje i organizaciju koja uređuje “Raskrinkavanje”. Do trenutka objavljivanja ove analize nismo dobili nikakav odgovor, niti je RTRS na bilo koji način dokazao ijednu od tvrdnji iznesenih u seriji tekstova baziranih na navodnim tajnim dokumentima.

Zbog nedokazanih tvrdnji o tajnoj proizvodnji oružja i postojanju velikog plana koji ničim nije dokazan, ovaj članak dobija ocjenu teorija zavjere.

Istu ocjenu dobijaju i članci na svim portalima koji su prenijeli članak sa RTRS-a: "Alternativna Televizija Banjaluka", "Sputnik", "Novinska agencija SRNA", "Poskok", "Glas Srpske", "Iskra", "Srbin.info", "Bljesak.info" i "Pogled.ba".

(Raskrinkavanje.ba)

Footnotes

 1. ^ Citat: "RTRS"
Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 23.06.2018

RTRS: Detalji iz dokumenta stranih obavještajnih službi – o naoružavanju paravojnih struktura oko SDA

Nastavljamo sa otkrivanjem detalja iz dokumenata obavještajnih službi, koji su u posjedu RTRS-a.

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 25.06.2018

Poskok: RTRS tvrdi – Sarajevo naoružava paravojsku

”Vi ste svjedoci da namjenska industrija ne služi samo izvozu. Ona povećava sigurnost naše zemlje, u momentu kada se i Srbija i Hrvatska naoružavaju....

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 25.06.2018

Glas Srpske: Namjenska industrija od 2012. pravi teško naoružanje za Bošnjake

Banjaluka - Namjenska industrija Federacije BiH /FBiH/ od sredine 2012. godine planski, po nalogu SDA, tajno radi na izradi teškog naoružanja i munici...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 23.06.2018

Alternativna televizija: Namjenska industrija od 2012. pravi teško naoružanje za Bošnjake

Namjenska industrija Federacije BiH od sredine 2012. godine planski, po nalogu SDA, tajno radi na izradi teškog naoružanja i municije za potrebe parav...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 23.06.2018

Srna: NAMJENSKA INDUSTRIJA OD 2012. PRAVI TEŠKO NAORUŽANjE ZA BOŠNjAKE

BANjALUKA, 23. JUNA /SRNA/ - Namjenska industrija Federacije BiH /FBiH/ od sredine 2012. godine planski, po nalogu SDA, tajno radi na izradi teškog na...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 24.06.2018

Sputnik: Objavljeni dokumenti stranih službi: Sarajevo naoružava paravojsku — za slučaj rata

RTRS navodi da se u dokumentu stranih obaveštajnih službi, u čiji posed je došla, govori o planovima i aktivnostima o naoružavanju paravojnih struktur...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 24.06.2018

Iskra: Objavljeni dokumenti stranih službi: Sarajevo naoružava paravojsku — za slučaj rata

РТРС наводи да се у документу страних обавештајних служби, у чији посед је дошла, говори о плановима и активностима о наоружавању паравојних структура...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 24.06.2018

Srbin: БОШЊАЦИ СЕ НАОРУЖАВАЈУ ДО ЗУБА: За потребе паравојних формација у случају сукоба

РТРС данас наводи да се у документу страних обавештајних служби, у чији посед је дошла, говори о плановима и активностима о наоружавању паравојних стр...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 24.06.2018

Bljesak: RTRS tvrdi - Sarajevo naoružava paravojsku

Kako prenosi RTRS, u dokumentima se navodi da od sredine 2012. godine, namjenska industrija Federacije BiH planski, po nalogu SDA, tajno radi na izrad...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 25.06.2018

Pogled: RTRS tvrdi - Sarajevo naoružava paravojsku

RTRS navodi da se u dokumentu stranih obavještajnih službi, u čiji posjed je došla, govori o planovima i aktivnostima o naoružavanju paravojnih strukt...

 • Teorija zavjere