Raskrinkavanje.ba

Rublja “najjača” samo u naslovima

Izvještavajući o tome da je američki poslovni magazin Bloomberg objavio da ruska rublja ima najveći rast vrijednosti u odnosu na dolar, nekoliko domaćih portala izostavilo je činjenicu da to u praktičnom smislu i ne znači mnogo, a neki su je proglasili i “najjačom valutom” na svijetu.

Foto: Romi_Lado/Pixabay
Na portalu Večernje novosti 16. maja 2022. godine objavljen je članak s naslovom:

RUBLJA NAJJAČA NA SVIJETU: Ruska valuta ima najveći rast na međunarodnom kursu

U članku se navodi da je Bloomberg objavio izvještaj prema kojem je rublja ojačala u odnosu na američki dolar.

Prema izvještaju „Blumberga“, rublja je ojačala u odnosu na američki dolar za više od 11 odsto od početka godine.
Na međunarodnom tržištu valuta, kurs rublje pokazao je još veći rast, od oko 12 odsto.
Ruska valuta je, prema dinamici rasta, pretekla brazilski real, čija je vrijednost skočila za gotovo devet odsto, dok je na trećem mjestu meksički pezos, sa povećanjem od jedan odsto, prenijela je „Raša tudej“.
Vrijednost rublje je u martu zabilježila istorijski pad u odnosu na dolar i evro, nakon što su SAD i njihovi saveznici uveli sankcije Rusiji zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini

BL portal, Granice Doboja, Glas Srpske i Pale live prenijeli su članak s naslovom u kojem se tvrdi da je ruska rublja “najjača na svijetu”. Telegraf je svoj članak opremio naslovom “Kako je rublja postala najbolja svetska valuta”. ATV je koristio naslov “Ruska rublja na vrhu”, dok je portal Okvir članak opremio naslovom “Rublja proglašena za najbolju valutu na svijetu”.

Šta su činjenice?

Bloomberg je 11.5.2022. objavio članak pod naslovom “Rublja premašila brazilski real kao valuta sa najboljim rezultatima ove godine” i u njemu se, kao i u analiziranim objavama, navodi da je rublja ojačala 11% na domaćem tržištu u odnosu na američki dolar i 12% na svjetskom.
Russia Today, medij u vlasništvu ruske vlade, preuzeo je ovaj članak i objavio ga 12.5.2022. godine sa sličnim naslovom.
Ono što u analiziranim člancima nije navedeno, za razliku od članka Bloomberga, jeste da malo ko može da profitira od takve vrijednosti rublje. Već u uvodnom dijelu članka Bloomberga navodi se:

Kontrole kapitala koje je nametnula Rusija pretvorile su rublju u valutu sa najboljim rezultatima ove godine, iako malo ljudi može ostvariti profit na tome. 

Bloomberg ističe i da su stručnjaci stava da ovakav skok vrijednosti ruske valute ne odražava vrijednost u stvarnom svijetu. U analiziranim člancima taj dio nije naveden.

(...)Stratezi kažu da skok rublje nije vjerodostojan jer su mnoge trgovine valutama prestale da trguju rubljom na osnovu toga što njena vrijednost koja se vidi na monitorima nije cijena po kojoj se može trgovati u stvarnom svijetu. (...)

Iz Facebook objave na zvaničnoj stranici Bloomberga vidljivo je da je prvobitni naslov članka glasio “Rublja premašila brazilski real kao najbolja svjetska valuta”.


Napomene o izmjeni naslova nema u Bloombergovom članku.

Neki od domaćih medija, kao što je portal Klix, takođe su prenijeli Bloombergov izvještaj o skoku vrijednosti rublje s naslovom u kojem se navodi da je rublja najbolja valuta. U Klixovom članku, za razliku od analiziranih, jasno je navedeno da od takvog skoka valute malo ko ima koristi.

Napredna Google pretraga za termin najjače svjetske valute pokazuje da je najjača valuta kuvajtski dinar. Niz izvještaja, između ostalih i izvještaj objavljen na stranici Edudwar, pokazuje da na rang-listi najjačih valuta u svijetu prvo mjesto zauzima kuvajtski dinar, potom bahreinski dinar, omanski rijal, dok je euro na sedmom mjestu, a američki dolar na devetom. Ruske rublje na ovim listama nema.

 

Dakle, tačno je da je ruska rublja doživjela skok vrijednosti uprkos sankcijama koje brojne zemlje uvode Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Ono što se u analiziranim člancima ne navodi jeste kontekst da takvo jačanje rublje zapravo ne odražava njenu vrijednost u stvarnom svijetu.

Iz tog razloga, naslove u kojima se tvrdi da je rublja najbolja valuta na svijetu ili “na vrhu”, bez pojašnjenja konteksta u člancima, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Tačno je da je rublja valuta s najboljim rezultatima, odnosno najvećim rastom u poređenju s dolarom na Bloombergovoj listi, ali u ovim člancima nije nigdje objašnjeno da je to ne čini najboljom u stvarnom svijetu.

Tvrdnja da je ruska rublja “najjača valuta na svijetu”, kako su to u naslovima članaka naveli Večernje novosti, BL portal, Granice Doboja, Glas Srpske i Pale live, nije tačna. Iz dostupnih rang-lista najjačih valuta na svijetu vidljivo je da ona nije ni među prvih deset. Iako je tačno da je rublja imala najbolje rezultate ove godine prema Bloombergu, ona nije najjača valuta na svijetu, te tvrdnju ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tvrdnju takođe ocjenjujemo i kao klikbejt, budući da se, za razliku od naslova, u člancima ne nalazi taj navod.

Napomena

19.5.2022. godine redakcije portala Telegraf i BL portal obavijestile su nas da su prvobitno objavljeni članci dopunjeni tačnim navodima te su ocijenjeni i kao ispravljeno. 25.5.2022. godine i redakcija portala Glas Srpske nam je dostavila izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji sad sadrži tačne navode, te je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)


 

 

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 12.05.2022

Večernje novosti: RUBLJA NAJJAČA NA SVIJETU: Ruska valuta ima najveći rast na međunarodnom kursu

RUSKA rublja je od početka godine premašila 31 valutu i ima najveći rast na svijetu, javila je agencija "Blumberg".

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.05.2022

BL Portal: Veliki rast: Ruska rublja najjača valuta na svijetu

Ruska rublja je od početka godine premašila 31 valutu i ima najveći rast na svijetu, javila je agencija “Blumberg”

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 12.05.2022

Alternativna televizija: Ruska rublja na vrhu

Ruska rublja je od početka godine premašila 31 valutu i ima najveći rast na svijetu, javila je agencija "Blumberg".

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 12.05.2022

Glas Srpske: Рубља најјача валута на свијету

ВАШИНГТОН - Руска рубља је од почетка године премашила 31 валуту и има највећи раст на свијету, јавила је агенција "Блумберг".

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 12.05.2022

Palelive: Rublja najjača valuta na svijеtu

Ruska rublja jе od počеtka godinе prеmašila 31 valutu i ima najvеći rast na svijеtu, javila jе agеncija „Blumbеrg“.

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 13.05.2022

Okvir: Rublja proglašena za najbolju valutu na svetu

Blumberg kaže da je ruska valuta ove godine premašila 31 glavnu valutu po rastu.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 13.05.2022

Telegraf: Kako je rublja postala najbolja svetska valuta

Početkom godine njen kurs je porastao za 11%

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno