Raskrinkavanje.ba

Ruska vojska nije zaplijenila oružje koje je Francuska poslala Ukrajini

Portali iz regije prenijeli su netačne tvrdnje iz tweeta francuskog advokata.

Foto: Screenshot/ Video objavljen na Twitter profilu Emmanuela Macrona

Na portalu Drugačije 23.6.2022. godine objavljen je članak pod naslovom u kojem se tvrdi da su “Rusi zaplenili francusko oružje”:

“PRENESITE MAKRONU NAŠU ZAHVALNOST” Rusi zaplenili francusko oružje, pa poručili: Oprema vam je tako-tako, nije kao naša (FOTO)

U članku se kao izvor tvrdnji da su “Oružane snage Rusije zarobile oružje koje je isporučila Francuska” navodi “francuski političar Režis Kastelnau”:

Uralvangonzavod (UVZ, deo državne korporacije Rostek) zahvalio je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na isporučenim samohodnim artiljerijskim postrojenjima (ACS) Cezar, koje su na kraju zaplenile Oružane snage Rusije, prenosi Telegram kanal UVZ.

Ranije je francuski političar Režis Kastelnau na svom Telegram kanalu napisao da su oružje koje je isporučila Francuska zarobile ruske oružane snage u dobrom stanju i poslato u UVZ na proučavanje.

– Dobar dan, gospodine Reži. Molimo vas da predsedniku Makronu prenesete našu zahvalnost na doniranim samohodnim topovima. Oprema je, naravno, tako-tako… Nije kao naš MSTA-S! Ali, ipak, dobro će doći u domaćinstvu. Pošaljite još – hajde da analiziramo, – takav komentar UVZ-a ostavio je na telegram kanalu francuskog političara. Uralvagonzavod je postavio snimak ekrana Kastelnaudovog posta i njegovog komentara na Telegram kanalu.

Ove tvrdnje prenijelo je još nekoliko portala, uključujući i Novosti, Alo, Srpska Cafe i Dan.


Šta su činjenice?

Izvor tvrdnje da su ruske snage zaplijenile francusko oružje je, kako se navodi i u člancima objavljenim u medijima iz regiona, Régis de Castelnau, francuski advokat koji je na svom Twitter profilu 20. juna “zahvalio Macronu” jer su navodno ruski vojnici zaplijenili dvije francuske Cezar haubice koje su potom navodno prebačene u fabriku Uralvagonzavod na Uralu radi proučavanja.

Naime, u junu ove godine najavljeno je da će Francuska Ukrajini poslati šest Cezar samohodnih artiljerijskih sistema, pored još 12 koje su dostavljene ranije.

Nakon što je Castelnau iznio tvrdnje o zapljenjivanju francuskog oružja, predstavnik Uralvagonzavoda, ruske kompanije za proizvodnju mašina, komentarisao je njegovu objavu na društvenoj mreži Telegram, zamolivši Castelnaua da prenese zahvalnost Macronu na doniranoj opremi.

Za tvrdnje koje je Castelnau iznio u svom tweetu, pak, nema dokaza.

Kako navodi ukrajinski portal StopFake u analizi od 25.6.2022. godine, oružane snage Ukrajine demantovale su ove navode, kao i francuski ministar odbrane.

Osim toga, ni rusko ministarstvo odbrane nije potvrdilo da su zaplijenjenje francuske Cezar haubice niti postoje bilo kakvi dokazi da se to zaista desilo, navodi StopFake:

Uprkos izjavama Régisa de Castelnaua i razigranom komentaru ruskog koncerna Uralvagonzavod, rusko ministarstvo odbrane nije potvrdilo niti komentarisalo informacije o zapljenjivanju samohodnih topova. Na ovu činjenicu skreću pažnju i sami ruski mediji.

Također, nije objavljena nijedna fotografija ili videosnimak “zaplijenjene opreme”.

U komentaru francuskog informativnog kanala TF1info, francusko ministarstvo odbrane demantovalo je informacije koje su kružile internetom o zarobljenim Cezarima. Predstavnik odjela rekao je da su to "potpuno neutemeljene glasine", koje “šire proruski nalozi”.

Dakle, tvrdnja da su ruske snage zaplijenile Cezar haubice koje je Francuska poslala ukrajinskim oružanim snagama proizašle su iz tweeta francuskog advokata. Osim što ne postoje nikakvi dokazi za tvrdnju koja je iznesena, demantovali su je i ukrajinski i francuski zvanični izvori.

Shodno činjenicama, tvrdnju da su ruske snage zaplijenile francuske Cezar haubice koje je dobila Ukrajina, prvobitno objavljenu na portal Drugačije, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

4.7.2022.

Nakon objave ove analize, portali Drugačije, Crno pile, Alo, Srbija danas i Novosti ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

6.7.2022.

Nakon objave ove analize, portal Srpska cafe ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 23.06.2022

Novosti: FRANCUSKA ARTILJERIJA - HVALA EMANUELE, NISTE TREBALI: Samohodne haubice „cezar“ završile u ruskim rukama (FOTO)

URALVAGONZAVOD (UVZ, deo državne korporacije Rostek) zahvalio je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na isporučenim samohodnim artiljerijskim post...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 23.06.2022

Crno pile: Dvije francuske haubice CAESAR zarobile ruske snage i zahvaljuju se

Francuski novinar najavio je zarobljavanje samohodnih topova Caesar prebačenih u Oružane snage Ukrajine.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 23.06.2022

Dan.co: Rusi zaplijenili francuske haubice "cezar" namijenjene Ukrajini

Francuski političar Režis Kastelnau na svom Telegram kanalu napisao da su oružje koje je isporučila Francuska zarobile ruske oružane snage u dobrom st...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 23.06.2022

Srpska cafe: Rusi zaplijenili francusko oružje namijenjeno Ukrajini: Hvala, niste trebali

Uralvagonzavod (UVZ, dio ruske državne korporacije “Rostek”) zahvalio je francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu na isporučenim samohodnim artiljerij...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 23.06.2022

Srbija danas (.com): "PRENESITE MAKRONU NAŠU ZAHVALNOST" Rusi zaplenili francusko oružje, pa poručili: Oprema vam je tako-tako, nije kao naša (FOTO)

Rusi zaplenili fracusko oružje i zahvalili se na "donaciji"

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 23.06.2022

Alo: "PRENESITE MAKRONU NAŠU ZAHVALNOST" Ruska vojna kompanija poslala PONIŽAVAJUĆU PORUKU nakon zarobljavanja oružja u Ukrajini (FOTO)

Uralvangonzavod (UVZ, deo državne korporacije Rostek) zahvalio je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na isporučenim samohodnim artiljerijskim pos...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Lažna vijest 23.06.2022

Drugačije: “PRENESITE MAKRONU NAŠU ZAHVALNOST” Rusi zaplenili francusko oružje, pa poručili: Oprema vam je tako-tako, nije kao naša (FOTO)

Uralvangonzavod (UVZ, deo državne korporacije Rostek) zahvalio je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na isporučenim samohodnim artiljerijskim pos...

 • Lažna vijest
 • Ispravljeno