Raskrinkavanje.ba

Ruska vojska u Ukrajini nije uhapsila komandanta NATO snaga

Društvenim mrežama proširila se netačna tvrdnja da su ruske snage u Ukrajini uhapsile i/li “zarobile” komandanta NATO snaga Rogera L. Cloutiera.

Na Twitter nalogu @VesnaTeanovi2 (Mija Poezija), 7.4.2022. godine objavljena je fotografija koja liči na screenshot neke druge objave ili na fotografiju na koju je dodan tekst. U tekstu vidljivom na fotografiji tvrdi se da je ruska vojska navodno uhapsila “glavnokomandujućeg NATO snaga u Ukrajini generala Rodzera Koltijea”. Pored ove tvrdnje, navedeno je i nekoliko insinuirajućih pitanja o navodnoj umiješanosti NATO saveza u trenutni rat u Ukrajini: 

Ruska vojska uhapsila glavnokomandujuceg NATO snaga u Ukrajini generala Rodzera Koltijea.

Ukrajina bila u NATO?!

NATO baze aktivne u Ukrajini?!

Ukrajinska vojska ratovala pod komandom NATO?!

U vrijeme pisanja ove analize, ova objava je na Twitteru imala 569 lajkova i 123 dijeljenja. Tvrdnje o hapšenju NATO generala u Ukrajini objavljene su i na više od 15 profila na Facebooku. 

U nekim od takvih objava, poput one sa profila Imer Pezo od 10.4, tvrdi se i da je NATO general navodno zarobljen u blizini Mariupolja.

Ruske snage u blizini Mariupolja zarobile su glavnog komandanta NATO-a general-pukovnik Roger L. Cloutiera Jr.

Ako je suditi po komentaru Twitter naloga koji je prvi na našem govornom području objavio ovu fotografiju, ove tvrdnje potekle su sa Vibera. 

 

Je li general Cloutier uhapšen u Ukrajini?

Objavljena fotografija zaista prikazuje general-pukovnika Rogera L. Cloutiera. On je trenutno komandant Savezne kopnene komande pri NATO savezu od augusta 2020. godine. 

Međutim, tvrdnje o njegovom navodnom hapšenju u Ukrajini od ruske vojske nisu tačne. Prema analizi američkog fact-checking portala Politifact, objavljenoj 5.4.2022. godine, glasine o navodnom hapšenju generala objavljene su 3.4.2022. godine na Twitter nalogu @Miguel18011505 (Formosa Club 🌐 Russia Office 🌐) koji širi proruski i “zavjerološki” sadržaj kojim se upozorava na “globaliste”. 

Navode o hapšenju za Politifact opovrgnuo je Brian Andries, zamjenik portparola pri Savezničkoj kopnenoj komadni NATO saveza. On je potvrdio i da u Ukrajini, suprotno insinuacijama iz analiziranih objava, nema NATO vojnika i zapovjednika:

“Ove glasine su potpuno lažne”, rekao je Andries. “Naš komandant trenutno komanduje Savezničkom kopnenom komandom NATO-a u Izmiru, u Turskoj, i nije bio u Ukrajini od razgovora Kopnenog štaba, koje smo vodili u julu 2021. Dok zemlje NATO-a šalju finansijsku i vojnu pomoć Ukrajini, u toj zemlji nema NATO vojnika ili raspoređenih NATO predvodnika"

Osim Politifacta, temom navodnog hapšenja, odnosno “zarobljavanja” NATO komandanta, bavili su se i drugi fact-checking portali (1, 2, 3). Glasnogovornik sjedišta Savezničke komande za operacije NATO-a je tako za Reuters opovrgnuo ove navode te pobliže objasnio razlog Cloutierove posjete Kijevu 2021. godine: 

Ove tvrdnje su potpuno netačne. Posljednja posjeta general-pukovnika Cloutiera Ukrajini bila je u julu 2021. kako bi vodio razgovore Kopnenog štaba u Kijevu s ciljem ojačavanja partnerstva NATO-a hrabrim i sposobnim snagama Ukrajine.

Usto, 5. aprila, navodi Politifact, dakle dva dana nakon najranije objave da je Cloutier uhapšen, ovaj general-pukovnik je na svom LinkedIn profilu objavio fotografije sa događaja u Turskoj. 

Screenshot objave sa LinkedIna

Jedan korisnik LinkedIna upitao je generala o navodima o njegovom zarobljavanju, što je u odgovoru Cloutier opovrgnuo:

Screenshot Cloutierovog odgovora na pitanje o zarobljavanju. Izvor: LinkedIn

 

LTG Roger Cloutier: Mr. Puri, ove glasine su potpuno netačne. Ako imate bilo kakvih drugih pitanja, pošaljite ih u SHAPE Kancelariju za odnose s javnošću na: [email protected]  

U skladu sa navedenim činjenicama, tvrdnju da su ruske snage uhapsile general-pukovnika Rogera L. Cloutiera, objavljene na Twitter nalogu @VesnaTeanovi2, ocjenjujemo kao lažnu vijest

Kasnije objave sa ovim ili sličnim navodima dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti
 

Napomena 

14.4.2022. 

Netačne tvrdnje da je ruska vojska “zarobila” NATO komandanta Rogera L. Cloutiera objavljene su na društvenim mrežama i uz snimak koji navodno pokazuje njegovo privođenje (link, link).

Jedan primjer ovakve objave pronašli smo na Facebook stranici Kompletno Rusko Naoružanje od 13.4.2022. godine. 

Na videosnimku se može vidjeti privođenje muške osobe čije je lice zamagljeno, no u lijevom uglu snimka dodana je fotografija general-pukovnika Cloutiera (link).

Uprkos tvrdnjama iz objava, na osnovu uniformi lako je raspoznati da na snimku nisu pripadnici ruske vojske, već pripadnici Savezne sigurnosne agencije Ruske Federacije (FSB, ru. ФСБ).  Snimak je integralni dio članka od 7.4.2022, kojeg je objavila ruska agencija RIA Novosti, čiji se žig može vidjeti i na analiziranom videosnimku. Članak prenosi obavijest krimskog odjeljenja FSB-a o “privođenju člana oružane grupe koja je ilegalna u Rusiji ‘Krimsko-tatarski volonterski bataljon nazvan po Nomanu Čelebidžhanu”. Ponovo, nije riječ o privođenju NATO komandanta Cloutiera.

Ove objave također dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 10.04.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil Imer Pezo Roger L. Cloutier

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 12.04.2022

Twitter profili: Twitter profil @pagan_pagan1- Ruska vojska je zarobila

  • Prenošenje lažnih vijesti