Raskrinkavanje.ba

Ruske mape i evropska strategija proširenja

Strategija proširenja Evropske unije je u lažnim medijima postala plan za „čerečenje Srbije” - uz ilustraciju koja prikazuje mapu Balkana bez Bosne i Hercegovine

U članku pod naslovom

„UVID HRVATSKOG INSAJDERA U EU DOKUMENT: Kad svi UZMU što im treba i Srbija tako GOLA može u EU oko 2025“

portali “Vijesti iz regije” i “Webtribune” predstavili su proces pristupanja Srbije EU kao plan za “otimanje teritorije” te zemlje.

Sam članak, međutim, doslovno je prenesen iz zagrebačkog “Jutarnjeg lista“ i bavi se planovima EU za proširenje na zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije. Članak „Jutarnjeg lista“ pod naslovom:

„JUNCKER PORUČUJE SRBIJI I HRVATSKOJ 'Nećemo uvoziti vaše granične sporove, riješite ih sami!“

špekulira o sadržaju Strategije proširenja EU na Zapadni Balkan do 2025. godine, iako je sam dokument je još uvijek u nacrtu i očekuje se da bude usvojen tek tokom februara. Podaci o statusu pristupnih pregovora zemalja zapadnog Balkana mogu se, pak, pronaći na web-stranici Evropske komisije.

„Jutarnji list“ u svom članku navodi da, prema uvidu njihovog novinara, „postoje indikativni jasni rokovi zasada samo za Crnu Goru i Srbiju“ koje već pregovaraju o članstvu, te se očekuje da u procesu pristupanja riješe i granične sporove koje imaju sa jednom od članica EU – Hrvatskom. Usto, navodi se u članku „Jutarnjeg“, od Srbije se očekuje i „normalizacija odnosa s Kosovom” kao jedan od uslova za pristupanje.

Drugim riječima, članak koji su objavili "Vijesti iz regije" i "Webtribune" predstavlja klasični klikbejt. Međutim, riječ je o klikbejtu sa začkoljicom, koja se krije u ilustraciji.

Ilustracija za članak u oba medija je mapa koju je ruski tabloid Express Gazeta objavila u julu 2012, tvrdeći da je riječ o mapi koju su napravili američka središnja obavještajna služba CIA i ruska vojna obavještajna služba – GRU.

Mapa se sastoji od tri dijela – zapadna, centralna i jugoistočna Evropa – i predstavlja ništa više nego kartografski eksperiment na temu kako bi izgledala Evropa kada bi svi separatistički i iredentistički pokreti na njenom tlu ostvarili svoje aspiracije.

Huffington Post, koji se ovim mapama bavio neposredno nakon što su objavljene, nazvao ih je „fantazijama Kremlja“.

U januaru 2013. ovom mapom se bavio čak i Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, odbacujući ih i navodeći da „su suverenitet i teritorijalnu integritet Bosne i Hercegovine garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom i da nisu podložni pregovorima.

Zbog činjenice da naslov nema utemeljenje u tekstu, ovaj članak dobija ocjenu klikbejt.

Zbog ilustracije koja mijenja poruku članka, članak dobiju i ocjenu manipulacija činjenicama.

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 05.12.2017

Webtribune: UVID HRVATSKOG INSAJDERA U EU DOKUMENT: Kad svi UZMU što im treba i Srbija tako GOLA može u EU oko 2025.

“Jutarnji list” navodi da je imao uvid u poverljiv dokument koji bi Evropska komisija trebalo da usvoji uskoro, a u kom se pominje i članstvo Srbije u...

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 05.10.2017

Sarajevo Grad: UVID HRVATSKOG INSAJDERA U EU DOKUMENT: Kad svi UZMU što im treba i Srbija tako GOLA može u EU oko 2025.

“Jutarnji list” navodi da je imao uvid u poverljiv dokument koji bi Evropska komisija trebalo da usvoji uskoro, a u kom se pominje i članstvo Srbije u...

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama