Ruske mape i evropska strategija proširenja

Strategija proširenja Evropske unije je u lažnim medijima postala plan za „čerečenje Srbije” - uz ilustraciju koja prikazuje mapu Balkana bez Bosne i Hercegovine

U članku pod naslovom

„UVID HRVATSKOG INSAJDERA U EU DOKUMENT: Kad svi UZMU što im treba i Srbija tako GOLA može u EU oko 2025“

portali “Vijesti iz regije” i “Webtribune” predstavili su proces pristupanja Srbije EU kao plan za “otimanje teritorije” te zemlje.

Sam članak, međutim, doslovno je prenesen iz zagrebačkog “Jutarnjeg lista“ i bavi se planovima EU za proširenje na zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije. Članak „Jutarnjeg lista“ pod naslovom:

„JUNCKER PORUČUJE SRBIJI I HRVATSKOJ 'Nećemo uvoziti vaše granične sporove, riješite ih sami!“

špekulira o sadržaju Strategije proširenja EU na Zapadni Balkan do 2025. godine, iako je sam dokument je još uvijek u nacrtu i očekuje se da bude usvojen tek tokom februara. Podaci o statusu pristupnih pregovora zemalja zapadnog Balkana mogu se, pak, pronaći na web-stranici Evropske komisije.

„Jutarnji list“ u svom članku navodi da, prema uvidu njihovog novinara, „postoje indikativni jasni rokovi zasada samo za Crnu Goru i Srbiju“ koje već pregovaraju o članstvu, te se očekuje da u procesu pristupanja riješe i granične sporove koje imaju sa jednom od članica EU – Hrvatskom. Usto, navodi se u članku „Jutarnjeg“, od Srbije se očekuje i „normalizacija odnosa s Kosovom” kao jedan od uslova za pristupanje.

Drugim riječima, članak koji su objavili "Vijesti iz regije" i "Webtribune" predstavlja klasični klikbejt. Međutim, riječ je o klikbejtu sa začkoljicom, koja se krije u ilustraciji.

Ilustracija za članak u oba medija je mapa koju je ruski tabloid Express Gazeta objavila u julu 2012, tvrdeći da je riječ o mapi koju su napravili američka središnja obavještajna služba CIA i ruska vojna obavještajna služba – GRU.

Mapa se sastoji od tri dijela – zapadna, centralna i jugoistočna Evropa – i predstavlja ništa više nego kartografski eksperiment na temu kako bi izgledala Evropa kada bi svi separatistički i iredentistički pokreti na njenom tlu ostvarili svoje aspiracije.

Huffington Post, koji se ovim mapama bavio neposredno nakon što su objavljene, nazvao ih je „fantazijama Kremlja“.

U januaru 2013. ovom mapom se bavio čak i Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, odbacujući ih i navodeći da „su suverenitet i teritorijalnu integritet Bosne i Hercegovine garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom i da nisu podložni pregovorima.

Zbog činjenice da naslov nema utemeljenje u tekstu, ovaj članak dobija ocjenu klikbejt.

Zbog ilustracije koja mijenja poruku članka, članak dobiju i ocjenu manipulacija činjenicama.

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 01. 02. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Dan državnosti BiH na Sputniku: Dezinformacije i negiranje

Dan nakon obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na portalu Spu...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me