Ruski lijek za gripu i “lijek za korona virus”

Iako se u naslovima “Sputnika” i drugih portala govori o tome da je “spreman” ruski lijek za korona virus, takva je tvrdnja neutemeljena.

Portal Sputnik objavio je 22. januara 2020. godine članak u čijem se naslovu tvrdi da ruski naučnici “imaju spreman lijek” za novi korona virus.

Ruski naučnici imaju spreman lek za borbu protiv novog kineskog virusa

Već u prvom pasusu članka, tvrdnja iz naslova je opovrgnuta:

Naučnici sa Uralskog federalnog univerziteta predložili su da se u borbi protiv novog virusa iz Kine koristi lek „triazavirin“, koji je razvijen na njihovom Univerzitetu.
„Naučnici sa Uralskog federalnog univerziteta predložili su da se u borbi protiv koronavirusa u Kini iskoristi lek ’triazavirin‘, koji je napravljen na Univerzitetu. Preparat je efikasan u borbi protiv RNK-virusa, u čiju grupu spada i ’nova kineska bolest‘“, navodi se u saopštenju Univerziteta.

Članak su prenijeli portali Radio Balkanfox, Bigportal i B92. Portal Informer je svoj naslov prenijetog članka dodatno “začinio”:

SRBIJO, ODMAH ZOVI PUTINA DA TI POŠALJE LEK! Moskva ima rešenje za novi virus iz Kine, NAUČNICI SA URALSKOG UNIVERZITETA SPASLI SVET!

Uprkos brojnim člancima i “vijestima” o lijekovima i tretmanima, još uvijek nije potvrđeno da je proizveden efikasan lijek za novi korona virus (Covid-19). Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 10. februara objavila:

Do sada ne postoji specifičan lijek koji se preporučuje za prevenciju ili liječenje novog korona virusa (2019-nCoV)

Stav ove krovne zdravstvene organizacije nije promijenjen do danas, iako WHO na svojoj stranici navodi da se radi na razvijanju tretmana za Covid-19, koji će biti predmet kliničkih istraživanja.

Lijek koji, kako je u članku navedeno, razmatraju naučnici sa Uralskog federalnog univerziteta (Triazavirin) je antivirusni lijek širokog spektra koji je razvijen u saradnji nekoliko zdravstvenih institucija u Rusiji, gdje se koristi za ublažavanje simptome gripe i skraćivanje perioda bolesti.

Ruska novinska agencija TASS je 4. februara ove godine izvijestila da je zamjenik ruskog ministra zdravlja izjavio kako se Triazavirin testira u Kini za tretman novog korona virusa.

Novi ruski antivirusni lijek Triazavirin se testira u Kini kao lijek za novi korona virus, rekao je ruski zamjenik ministra zdravlja, Sergei Krayevoi, u utorak.
"Kinezi su uzeli Triazavirin da ga testiraju," rekao je.

Od tada nije bilo novih informacija o testiranju lijeka, niti o njegovim rezultatima. Do datuma objavljivanja ove analize, Triazavirin nije potvrđen kao lijek za novi korona virus.

Budući da naslov Sputnikovog članka tvrdi da je ruski lijek za Covid-19 “spreman”, iako u samom tekstu nema te tvrdnje, članak dobija ocjene klikbejt i dezinformacija. Članci preneseni na drugim portalima sa istom tvrdnjom u naslovu također dobijaju ocjene dezinformacijaklikbejt.

(raskrinkavanje.ba)

Autor: Rašid Krupalija Objavljeno: 21. 02. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Sjemenke ne “čitaju” ljudsku DNK da bi izrasle u “superhranu”

Tvrdnja da sjeme jestive biljke može iz pljuvačke čitati informacije o spec...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me