Ruski lijek za gripu i “lijek za korona virus”

Iako se u naslovima “Sputnika” i drugih portala govori o tome da je “spreman” ruski lijek za korona virus, takva je tvrdnja neutemeljena.

Ocijenjeni članci
Sputnik Dezinformacija; Klikbejt; Balkan Radio Fox Dezinformacija; Klikbejt; B 92 Dezinformacija; Klikbejt; Informer Dezinformacija; Klikbejt; Big portal Dezinformacija; Klikbejt;

Portal Sputnik objavio je 22. januara 2020. godine članak u čijem se naslovu tvrdi da ruski naučnici “imaju spreman lijek” za novi korona virus.

Ruski naučnici imaju spreman lek za borbu protiv novog kineskog virusa

Već u prvom pasusu članka, tvrdnja iz naslova je opovrgnuta:

Naučnici sa Uralskog federalnog univerziteta predložili su da se u borbi protiv novog virusa iz Kine koristi lek „triazavirin“, koji je razvijen na njihovom Univerzitetu.
„Naučnici sa Uralskog federalnog univerziteta predložili su da se u borbi protiv koronavirusa u Kini iskoristi lek ’triazavirin‘, koji je napravljen na Univerzitetu. Preparat je efikasan u borbi protiv RNK-virusa, u čiju grupu spada i ’nova kineska bolest‘“, navodi se u saopštenju Univerziteta.

Članak su prenijeli portali Radio Balkanfox, Bigportal i B92. Portal Informer je svoj naslov prenijetog članka dodatno “začinio”:

SRBIJO, ODMAH ZOVI PUTINA DA TI POŠALJE LEK! Moskva ima rešenje za novi virus iz Kine, NAUČNICI SA URALSKOG UNIVERZITETA SPASLI SVET!

Uprkos brojnim člancima i “vijestima” o lijekovima i tretmanima, još uvijek nije potvrđeno da je proizveden efikasan lijek za novi korona virus (Covid-19). Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 10. februara objavila:

Do sada ne postoji specifičan lijek koji se preporučuje za prevenciju ili liječenje novog korona virusa (2019-nCoV)

Stav ove krovne zdravstvene organizacije nije promijenjen do danas, iako WHO na svojoj stranici navodi da se radi na razvijanju tretmana za Covid-19, koji će biti predmet kliničkih istraživanja.

Lijek koji, kako je u članku navedeno, razmatraju naučnici sa Uralskog federalnog univerziteta (Triazavirin) je antivirusni lijek širokog spektra koji je razvijen u saradnji nekoliko zdravstvenih institucija u Rusiji, gdje se koristi za ublažavanje simptome gripe i skraćivanje perioda bolesti.

Ruska novinska agencija TASS je 4. februara ove godine izvijestila da je zamjenik ruskog ministra zdravlja izjavio kako se Triazavirin testira u Kini za tretman novog korona virusa.

Novi ruski antivirusni lijek Triazavirin se testira u Kini kao lijek za novi korona virus, rekao je ruski zamjenik ministra zdravlja, Sergei Krayevoi, u utorak.
"Kinezi su uzeli Triazavirin da ga testiraju," rekao je.

Od tada nije bilo novih informacija o testiranju lijeka, niti o njegovim rezultatima. Do datuma objavljivanja ove analize, Triazavirin nije potvrđen kao lijek za novi korona virus.

Budući da naslov Sputnikovog članka tvrdi da je ruski lijek za Covid-19 “spreman”, iako u samom tekstu nema te tvrdnje, članak dobija ocjene klikbejt i dezinformacija. Članci preneseni na drugim portalima sa istom tvrdnjom u naslovu također dobijaju ocjene dezinformacijaklikbejt.

(raskrinkavanje.ba)

Autor: Rašid Krupalija Objavljeno: 21. 02. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Članice EU nisu zabranile let ruskog humanitarnog aviona

Izvještavajući o odluci Rusije da avionima pošalje pomoć Italiji koja je te...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Dezinformacija
Arbidol nije lijek za novi koronavirus

Viralni video u kojem muškarac iz Srbije “objašnjava” da se lijek za SARS-C...

Dezinformacija
Lažna vijest
Savjeti "milanskog liječnika" o unošenju obuće u kuću nisu tačni

Navodni “savjet milanskog liječnika” koji sugeriše da se cipele prilikom iz...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me