Raskrinkavanje.ba

Ruski lijek za gripu i “lijek za korona virus”

Iako se u naslovima “Sputnika” i drugih portala govori o tome da je “spreman” ruski lijek za korona virus, takva je tvrdnja neutemeljena.

Portal Sputnik objavio je 22. januara 2020. godine članak u čijem se naslovu tvrdi da ruski naučnici “imaju spreman lijek” za novi korona virus.

Ruski naučnici imaju spreman lek za borbu protiv novog kineskog virusa

Već u prvom pasusu članka, tvrdnja iz naslova je opovrgnuta:

Naučnici sa Uralskog federalnog univerziteta predložili su da se u borbi protiv novog virusa iz Kine koristi lek „triazavirin“, koji je razvijen na njihovom Univerzitetu.
„Naučnici sa Uralskog federalnog univerziteta predložili su da se u borbi protiv koronavirusa u Kini iskoristi lek ’triazavirin‘, koji je napravljen na Univerzitetu. Preparat je efikasan u borbi protiv RNK-virusa, u čiju grupu spada i ’nova kineska bolest‘“, navodi se u saopštenju Univerziteta.

Članak su prenijeli portali Radio Balkanfox, Bigportal i B92. Portal Informer je svoj naslov prenijetog članka dodatno “začinio”:

SRBIJO, ODMAH ZOVI PUTINA DA TI POŠALJE LEK! Moskva ima rešenje za novi virus iz Kine, NAUČNICI SA URALSKOG UNIVERZITETA SPASLI SVET!

Uprkos brojnim člancima i “vijestima” o lijekovima i tretmanima, još uvijek nije potvrđeno da je proizveden efikasan lijek za novi korona virus (Covid-19). Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 10. februara objavila:

Do sada ne postoji specifičan lijek koji se preporučuje za prevenciju ili liječenje novog korona virusa (2019-nCoV)

Stav ove krovne zdravstvene organizacije nije promijenjen do danas, iako WHO na svojoj stranici navodi da se radi na razvijanju tretmana za Covid-19, koji će biti predmet kliničkih istraživanja.

Lijek koji, kako je u članku navedeno, razmatraju naučnici sa Uralskog federalnog univerziteta (Triazavirin) je antivirusni lijek širokog spektra koji je razvijen u saradnji nekoliko zdravstvenih institucija u Rusiji, gdje se koristi za ublažavanje simptome gripe i skraćivanje perioda bolesti.

Ruska novinska agencija TASS je 4. februara ove godine izvijestila da je zamjenik ruskog ministra zdravlja izjavio kako se Triazavirin testira u Kini za tretman novog korona virusa.

Novi ruski antivirusni lijek Triazavirin se testira u Kini kao lijek za novi korona virus, rekao je ruski zamjenik ministra zdravlja, Sergei Krayevoi, u utorak.
"Kinezi su uzeli Triazavirin da ga testiraju," rekao je.

Od tada nije bilo novih informacija o testiranju lijeka, niti o njegovim rezultatima. Do datuma objavljivanja ove analize, Triazavirin nije potvrđen kao lijek za novi korona virus.

Budući da naslov Sputnikovog članka tvrdi da je ruski lijek za Covid-19 “spreman”, iako u samom tekstu nema te tvrdnje, članak dobija ocjene klikbejt i dezinformacija. Članci preneseni na drugim portalima sa istom tvrdnjom u naslovu također dobijaju ocjene dezinformacijaklikbejt.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 22.01.2020

Sputnik: Ruski naučnici imaju spreman lek za borbu protiv novog kineskog virusa

Naučnici sa Uralskog federalnog univerziteta predložili su da se u borbi protiv novog virusa iz Kine koristi lek „triazavirin“, koji je razvijen na nj...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 22.01.2020

Balkan Radio Fox: RUSI IMAJU LEK: Spremni za borbu protiv novog kineskog virusa (VIDEO)

Preparat je efikasan u borbi protiv RNK-virusa. Naučnici sa Uralskog federalnog univerziteta predložili su da se u borbi protiv novog virusa iz Kin...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 22.01.2020

B 92: Ruski naučnici imaju lek protiv novog virusa iz Kine

Naučnici sa Uralskog federalnog univerziteta predložili su da se u borbi protiv novog virusa iz Kine koristi lek "triazavirin", koji je razvijen na nj...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 22.01.2020

Informer: SRBIJO, ODMAH ZOVI PUTINA DA TI POŠALJE LEK! Moskva ima rešenje za novi virus iz Kine, NAUČNICI SA URALSKOG UNIVERZITETA SPASLI SVET!

Naučnici sa Uralskog federalnog univerziteta predložili su da se u borbi protiv novog virusa iz Kine koristi lek „triazavirin", koji je razvijen na nj...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 23.01.2020

Big portal: Ruski naučnici imaju lijek protiv novog virusa iz Kine

Naučnici sa Uralskog federalnog univerziteta predložili su da se u borbi protiv novog virusa iz Kine koristi lijek “triazavirin”, koji je razvijen na...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija