SAD nisu “skinule Kadirova s liste sankcija”

Netačna informacija da je čečenski lider Ramzan Kadirov uklonjen s američke liste sankcija našla se u člancima mnogih portala u regiji.

Foto: Wikimedia

Na portalu Nova 14.11.2022. godine objavljen je članak pod naslovom:

SAD skinule Kadirova sa liste sankcija

U članku se navodi:

Lider Čečenije Ramzan Kadirov isključen je sa američke liste sankcija, a ovo je objavljeno na sajtu američkog ministarstva finansija.

Kancelarija za kontrolu strane imovine objavila je crnu listu pojedinaca sa „liste posebno određenih državljana“ (SDN) u kojoj navodi pojedince i organizacije s kojima je američkim građanima zabranjeno poslovanje.

Kadirov je isključen sa ove liste, međutim, on je takođe dodat i na „listu izmena“ američkog ministarstva.

Tvrdnje iz ovog članaka objavljene su na gotovo 20 portala iz regiona do datuma pisanja ove analize (1, 2, 3, 4, 5).


Šta su činjenice?

Ramzan Kadirov je lider Čečenske Republike u Ruskoj Federaciji i bliski saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Predvodi čečenske vojne trupe u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

U septembru ove godine Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finasija (OFAC) uvela je sankcije Kadirovu i njegovoj porodici zbog učešća u ruskoj agresiji na Ukrajinu. SAD su uvodile sankcije Kadirovu i prije rata u Ukrajini, a na američkoj “crnoj listi” nalazi se od 2012. godine.

Tvrdnjama o navodnom isključivanju Kadirova s liste sankcija SAD-a bavio se ukrajinski fact-checking portal StopFake u analizi od 16.11.2022. godine.

Kancelarija za kontrolu strane imovine SAD-a je 14.11.2022. godine objavila saopštenje o uvođenju niza izmjena na listi sankcija u vezi s Rusijom. U saopštenju se, kako navodi Stop Fake, ističe da je OFAC uveo sankcije protiv "transnacionalne mreže nabavke tehnologije koja podržava ruski vojno-industrijski kompleks" i “globalne mreže finansijskih posrednika, asistenata i drugih povezanih s dvije ključne elite Kremlja, čije je bogatstvo povezano sa Zapadom”. U prvom dijelu saopštenja navodi se lista novih pojedinaca i organizacija kojima su SAD uvele sankcije.

Drugi dio saopštenja odnosi se na promjene napravljene u listama sankcija OFAC-a. U sekciji o unosima koji su izbrisani s OFAC liste stoje dva unosa koja se odnose na Kadirova. No, u sekciji o izmjenama stoji da je jedan unos koji se odnosi na njega izmijenjen tako što je latinična verzija njegovog prezimena promijenjena iz “KADYROW” u "KADYROV”, objašnjeno je u analizi StopFakea.

Kadirov je i dalje na listi sankcija SAD-a, što potvrđuje pretraga liste osoba i organizacija koje je sankcionisao OFAC i koja daje Kadirov profil.

Kako je naveo StopFake, na web stranici Ministarstva finansija SAD-a stoji da se ova baza podataka "često ažurira i uvijek sadrži najnovije verzije OFAC-ovih lista sankcionisanih" osoba i organizacija. Također, imena koja su uklonjena ne pojavljuju se u pretragama ovih lista.

Dakle, Kadirov nije uklonjen s liste sankcija SAD-a niti su mu ukinute sankcije. U saopštenju o promjenama na listi sankcionisanih osoba i organizacija našao se jer su dva unosa o njemu uklonjena s liste, ali je ostao unos u kojem je promijenjena latinična verzija njegovog prezimena.

Shodno tome, tvrdnju da je Kadirov skinut s liste sankcija SAD-a, prvobitno objavljenu na portalu Nova, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

23.11.2022.

Nakon objave ove analize, portali Nova, Alo online, N1, Srpska info, Cafe i Bosna info ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 22. 11. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Zbog čega je voditeljka izgubila svijest u programu uživo?

U člancima i objavama na društvenim mrežama se slučaj gubitka svijesti vodi...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Neprovjereno
Lažna vijest
Fauci, Gates i Covid-19: Nepresušna inspiracija za teoretičare/ke zavjere

Portal poznat po prenošenju teorija zavjere objavio je članak prepun tvrdnj...

Lažna vijest Teorija zavjere Klikbejt
Lažna vijest
AI fotografije hapšenja američkih političara/ki predstavljene kao stvarne

Korisnici/e Facebooka dijele fotografije koje navodno prikazuju hapšenja am...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me