Raskrinkavanje.ba

Šaljivi video nije dokaz da 5G uzrokuje Covid-19

Video koji korisnici/e društvenih mreža dijele kao dokaz da 5G tehnologija “uzrokuje” Covid-19 samo je šala. Ne postoji veza između pandemije i 5G tehnologije.

Na Facebook profilu Marko Kraljevic - treci je 30.11. 2021. godine objavljen videosnimak na kojem neimenovani autor stoji na 5G tornju i tvrdi da je ta tehnologija odgovorna za bolest Covid-19. U opisu videa navodi se:

ZANIMLJIV VIDEO.....❗❗
Poveznica sa 5pet GEe........❗❗
...........
budite TV drugima....

Videosnimak traje nešto duže od minute i u njemu neimenovani muškarac na engleskom jeziku govori da 5G uzrokuje bolest Covid-19, te da su vakcinisani/e navodno u znatno većoj opasnosti od ovih radiotalasa. Video sadrži titlovani prevod.

OVO JE 5G TORANJ OVAJ OVDE, I OVI SU 5G EMITERI A OVAJ JE TAJ KOJI VAS POGAĐA

OVO JE ZA VAŠE MOBILNE TELEFONE

SVE OVO JE 5G

OVO JE KONTROLOR KOLIKO SE EMITUJE U OKOLNOM PODRUČJU A OVO JE PROSTOR U KOME JE SAV 5G

OVO JE POLOVINA JEDNOG OVO JE POLOVINA DRUGOG A KADA IH SPOJITE ZAJEDNO ONI KREIRAJU “KORONA VIRUS”
 
KADA OVO IZAĐE KROZ CEVI ZA ANTENE PROJEKTUJE SE SVE KROZ VAS TAKOĐE

AKO STE PRIMILI VAKCINU ONDA JE BAR 30 PUTA GORE

ZATO JA NISAM VAKCINISAN JER DA JESAM VEĆ BIH BIO MRTAV

DA OVAKO MI VRŠIMO KONTROLU POPULACIJE SADA 

VIDITE JEDAN OD OVIH JE LABAV  PA ĆE DA CURI A JA TREBA DA UTVRDIM KOJI JE I DA GA ZATEGNEM

Isti video objavljen je i na Facebook profilu Sasa Jankovic, 3.12.2021.


Šta su činjenice?


Na spomenutom videu, preuzetom sa TikToka, vidi se korisničko ime @towerhights, no na profilu ovog korisnika više nije moguće pronaći video. Ipak, na ovom profilu je 26.10. 2021. objavljen drugi snimak, u kojem je objašnjeno da je sve bila šala.

Drugi video je zapravo nastao kao reakcija na komentar korisnika koji prvi video nije shvatio kao šalu. U ovom novom videozapisu, korisnik @towerhights kaže da je bio sarkastičan. Također je objasnio i za šta služi konstrukcija sa prvog videa.

5G je za autonomna vozila. To je ono za šta zaista služi. Zato niste dobili bolju uslugu mobilne telefonije kada su ih postavili. Nije za vaš mobilni telefon. To je za autonomna vozila. Kao što je Teslino. To je jedina stvar za koju služe, ne doprinose ničem drugom. Budite mirni, neće vam izazvati Covid.

5G (5th Generation) je skraćeni naziv za petu generaciju mobilnih mreža. 5G sistemi su tehnološki napredniji i prenose brže informacije u odnosu na prethodne generacije mobilnih komunikacionih sistema.

Autonomna vozila koja se spominju u videu zapravo su automobili koji se mogu kretati bez vozača. Nedavno su mediji izvijestili da je Mercedes-Benz dobio zvanično odobrenje za upotrebu vozila sa trećim nivoom razvoja autonomne vožnje (samostalna vožnja, ubrzavanje, kočenje i preticanje). Potpuna automatizacija vozila podrazumijeva peti nivo, na kojem je vozilo potpuno samostalno. U razvoju autonomnih vozila važnu ulogu igra upravo 5G tehnologija

Video koji je potekao sa TikTok profila @towerhights dijelili/e su i korisnici/e društvenih mreža na njemačkom govornom području, o čemu je pisao Kronehit.

Tvrdnje da 5G tehnologija uzrokuje ili doprinosi širenju pandemije Covid-19 prisutne su od početka izbijanja pandemije i raskrinkale su ih brojne fact-checking platforme, među kojima je i Raskrinkavanje.

Takve tvrdnje spadaju u domen teorija zavjere i pseudonauke, jer ne postoji veza između pandemije i 5G tehnologije. Opširnije o tome čitajte u našoj analizi iz aprila 2020. godine.

Pored toga što su tvrdnje o vezi između 5G tehnologije i pandemije Covid-19 neutemeljene, i sam autor videa u kojem se navodi da 5G uzrokuje Covid-19 objasnio je da je snimak bio šala. Stoga objava na profilu Marko Kraljevic - treci dobija ocjenu lažna vijest. Ostale objave videa u kojima se implicira da 5G uzrokuje Covid-19 ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnji da 5G uzrokuje Covid-19 dajemo i ocjenu teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 30.11.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil Marko Kraljevic - treci 5G=Covid-19

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest