Sastanak Putina i Lukašenka iskorišten za klikbejt o stvaranju “savezne države” Rusije i Bjelorusije

Izvještavajući o sastanku Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka, lidera Ruske Federacije i Bjelorusije, portal Intermagazin je objavio članak sa naslovom u kome se tvrdi da oni “stvaraju saveznu državu” koju bi činile Rusija i Bjelorusija. U stvarnosti, dva predsjednika su samo izjavili da će nastaviti donositi odluke o daljnjoj integraciji u skladu sa sporazumom o stvaranju “savezne države” iz 1999. godine.

Portal Intermagazin je 30.5.2021. objavio članak sa sljedećim naslovom:

PUTIN I LUKAŠENKO stvaraju saveznu državu RUSIJE I BELORUSIJE

Članak rezimira sastanak predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka i predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji se održao u Sočiju 28.5.2021. Sastanak se održao pet dana nakon prinudnog slijetanja Ryanairovog aviona u Minsku i hapšenja opozicionog bloggera Romana Protasevicha i njegove djevojke Sofie Sapege, što je rezultiralo novim sankcijama EU, SAD-a i UK-a usmjerenim protiv vlasti u Bjelorusiji. Putin je na sastanku iskazao podršku Lukašenku u trenutnoj situaciji. Osim ovoga, jedna od tema sastanka je bila i daljna integracija dvije države u “saveznu državu”. Tako se u članku navodi:

Izjasnili su se za integraciju Rusije i Belorusije u Saveznu državu „bez forsiranja“.

Video sa naslovom identičnim kao na portalu Intermagazin objavljen je 29.5.2021. na YouTube kanalu Vesti. U ovom videu, narator čita članak portala Sputnik o sastanku Putina i Lukašenka, u kojem se “savezna država” ne spominje. Na YouTube kanalu Balkan Live je 30.5.2021. objavljen video u kojem narator čita članak Intermagazina, pod naslovom:

PUTIN I LUKAŠENKO UZDRMALI ZAPAD! Stvaraju saveznu državu RUSIJE I BELORUSIJE!

Šta su činjenice?

Ideja o integraciji Bjelorusije i Ruske Federacije u saveznu državu datira još iz 1996. godine, kada su predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko i tadašnji predsjednik Ruske Federacije Boris Yeltsin potpisali sporazum o formiranju zajednice Bjelorusije i Rusije. U periodu od 1996. do 1999. godine potpisani su dodatni sporazumi kojima se izražavala namjera za viši stepen političke, ekonomske i socijalne integracije između dvije države. Sve je kulminiralo 8.12.1999. godine, kada su Lukašenko i Yeltsin potpisali “Sporazum o stvaranju savezne države Rusije i Bjelorusije”. Osim stvaranja nekoliko zajedničkih institucija, poput Vrhovnog državnog vijeća, Vijeća ministara, Parlamenta unije, te Računovodstvene komore, sporazum je predvidio i veći nivo integracije koji bi rezultirao eventualnim stvaranjem zajedničkog državnog vrha, zajedničke valute, zajedničke vojske, zajedničke zastave itd. 

Od 1999. do danas, periodi entuzijazma i želje za većom integracijom su se smjenjivali periodima zapostavljanja ideja iz načelnog sporazuma. Ruska novinska agencija TASS je 25.3.2021. izvijestila da je Lukašenko izjavio kako spajanje Bjelorusije i Rusije, koje bi podrazumijevalo stvaranje jedinstvenih tijela upravljanja dvije države, smatra nepraktičnim. U istom članku TASS-a se prenosi i slična poruka odlazećeg državnog sekretara Savezne države Grigoryja Rapote:

"Ko pokreće pitanje spajanja? Nisam čuo za takvu strategiju. Nisam je vidio, niti znam nešto o njoj. To je je daleko od stvarnosti, čisto i jasno", rekao je državni sekretar. "Ne, o tome [pitanju] se nikada nije razgovaralo [na službenom nivou]. Taj se cilj barem ne postavlja. Da je postavljen, do sada bismo radili na tome", naglasio je zvaničnik.

No, na sastanku lidera Bjelorusije i Rusije 28.5.2021. ponovo je pokrenuta ova tema. Putin je u razgovoru sa Lukašenkom izjavio:

Postoje pozitivni trendovi i u drugim oblastima. Svakako ćemo se usredotočiti na sve ovo, baš kao što smo i vi i ja koncentrirani na izgradnju savezne države. To radimo odmjereno, polazeći od potrebe da se osiguraju interesi i Bjelorusije i Rusije. Idemo pouzdano ovim putem.

Ovaj rad već donosi specifične rezultate za naše građane. Glavna poenta je raditi sve dosljedno, bez žurbe ili ishitrenih koraka. Moramo raditi u fazama kako bismo osigurali svoje interese onako kako ih sami definišemo.

Dok se ova izjava može shvatiti kao naznaka da postoji obnovljena volja za integraciju dvije države u saveznu državu, ona ne predstavlja nikakvu novu odluku, već se u potpunosti referira na sporazum iz 1999. 

Shodno ovome, tvrdnju iz naslova članka na portalu Intermagazin ocjenjujemo kao klikbejt, jer navodi čitatelje na zaključak da su lideri Rusije i Bjelorusije donijeli odluku o stvaranju savezne države. 

Istu ocjenu dobijaju i naslovi videa na YouTube kanalima Vesti i Balkan Live

U samom članku se ukratko navodi da su se Putin i Lukašenko izjasnili za integraciju dvije države “bez forsiranja”, ali je izostavljeno objašnjenje da je sporazum o stvaranju savezne države potpisan još 1999. godine, pa ovaj članak i video na YouTube kanalu Balkan Live dobijaju i ocjenu manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Semir Džebo Objavljeno: 09. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Netačne i opasne tvrdnje: Rak nije odgovor tijela na otrove i ne “spašava život”

Na društvenim mrežama šire se objave u kojima se netačno tvrdi da ljekari k...

Lažna vijest Pseudonauka
Manipulisanje činjenicama
Jesu li državljani BiH među “vodećim kriminalcima” u Austriji?

Mnogobrojni domaći portali objavili su, pozivajući se na izvještaj austrijs...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o "obustavljanju chemtrailsa" u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me