Sastaviti skupštinsku većinu i sastaviti vladu nije isto

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Portal “Visoko” se “poigrao” sa naslovom i činjenicama u članku o formiranju vlasti u ZDK.

Ocijenjeni članci
Glas Istine Klikbejt; Kakanj Info Klikbejt; Direktno Klikbejt; Visoko.co.ba Klikbejt;

Portal “Visoko” je 31.1.2019. objavio članak sa naslovom iz kojeg bi se dalo zaključiti da je formirana Vlada ZDK.

Miralem Galijašević sastavio novu Vladu ZDK

U tekstu se dalje navodi da je SDA uspjela napraviti koalicionu većinu, ko tu većinu čini te da su potpisani programski principi djelovanja.

U Zenici je SDA na čelu sa Miralemom Galijašević uspjela napraviti većinu za sastavljanje nove Vlade ZDK koju čine SDA, ASDA, SBiH, HDZ i nezavisni kandidat Škaljo Omer (bivši član Nezavisnog bloka).
(...)
Nakon dogovora o formiranju vlasti članovi nove većine potpisali su dokument “Programski principi djelovanja na području ZDK za period 2018-2022. godina”, čime je i zvanično formirana većina sa 18 od 35 poslanika u Skupštini ZDK.

Ovu vijest su prenijeli portali “Direktno.ba”, “Kakanj Info” koji je stavio “Potvrđeno” ispred naslova, dok je skraćena verzija koja sadrži naslov i prva dva pasusa objavljena na portalu “Glas Istine”, potekla sa web stranice SDA Zenica, gdje je “Visoko” navedeno kao izvor.

S obzirom na to da je riječ o koalicijskom sporazumu, te da procedura formiranja vlasti tek predstoji, upitali smo portal “Visoko” zašto su objavili ovakav naslov i upitali ih za komentar. Odgovor smo dobili od Adnana Jashe Jašarspahića koji prenosimo u cjelosti:

Visoko.co.ba

Obzirom da smo bili na licu mjesta i lično razgovarali sa predsjednikom KO SDA ZDK Miralemom Galijasevicem i KO ASDA ZDK Ramom Isakom saznali smo i kako će biti rasporedjena mjesta u novoj Vladi ZDK, te smo na taj nacin odlucili objaviti naslov kakav smo objavili iako se jasno radi o tome da je tek formirana nova i labava skupstinska vecina sa 18 zastupnika od 35 koliko ih broji Skupstina ZDK te znajuci da mnoge "kolege novinari" koji se bave copy/paste novinarstvom i koji ne salju novinare na teren i radne zadatke kradu vijesti od onih koji tako rade, svjesno smo se malo poigrali naslovom, ali i činjenicama, jer već danas ili sutra cemo objaviti i tacna imena novih ministara.

Na portalu “Visoko” 1.2. objavljen je članak pod naslovom: “Kako će nova skupštinska većina podijeliti “plijen”: Kome će pripasti koje ministarstvo i na stotine javnih funkcija u ZDK”, gdje je riječ o raspodjeli ministarstava po strankama.

Sam Miralem Galijaševiće je u intervjuu za Oslobođenje rekao da će vlada biti formirana do kraja marta:

Kroz razgovore sa ove tri stranke već smo formirali skupštinsku većinu od 18 zastupnika, od ukupno 35 u Skupštini ZDK-a. Sigurni smo da će nova većina do kraja marta izvršiti izbor skupštinskog rukovodstva i radnih tijela, zatim izabrati mandatara i potvrditi novu Vladu, a nakon toga usvojiti budžet.

I dok zaista jeste sastavljena potrebna većina, proći će još neko vrijeme do trenutka sastavljanje Vlade ZDK. Zbog svjesnog “igranja sa naslovom i činjenicama” ovaj članak, kao i ostale koji su prenešeni sa istim naslovom, ocijenit ćemo kao klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 02. 02. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Montaža, a ne vijest: Snimci “projektila koji razara Bejrut” nisu autentični

Nekoliko dana nakon eksplozije u glavnom gradu Libana, Bejrutu, pojavili su...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Demantirano
Analiza
Seksualno nasilje kao “zabava”, “historija” i “zanimljivost”

Više portala u regionu je ovih dana prenijelo 38 godina star tekst u kojem...

Preko margine
Klikbejt
Klikbejt za društvene mreže: Sarajevo umjesto Drvara

Izborom fotografije na kojoj se vidi Sarajevo, te naslovom koji neodređeno...

Klikbejt Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me