Sastaviti skupštinsku većinu i sastaviti vladu nije isto

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Portal “Visoko” se “poigrao” sa naslovom i činjenicama u članku o formiranju vlasti u ZDK.

Portal “Visoko” je 31.1.2019. objavio članak sa naslovom iz kojeg bi se dalo zaključiti da je formirana Vlada ZDK.

Miralem Galijašević sastavio novu Vladu ZDK

U tekstu se dalje navodi da je SDA uspjela napraviti koalicionu većinu, ko tu većinu čini te da su potpisani programski principi djelovanja.

U Zenici je SDA na čelu sa Miralemom Galijašević uspjela napraviti većinu za sastavljanje nove Vlade ZDK koju čine SDA, ASDA, SBiH, HDZ i nezavisni kandidat Škaljo Omer (bivši član Nezavisnog bloka).
(...)
Nakon dogovora o formiranju vlasti članovi nove većine potpisali su dokument “Programski principi djelovanja na području ZDK za period 2018-2022. godina”, čime je i zvanično formirana većina sa 18 od 35 poslanika u Skupštini ZDK.

Ovu vijest su prenijeli portali “Direktno.ba”, “Kakanj Info” koji je stavio “Potvrđeno” ispred naslova, dok je skraćena verzija koja sadrži naslov i prva dva pasusa objavljena na portalu “Glas Istine”, potekla sa web stranice SDA Zenica, gdje je “Visoko” navedeno kao izvor.

S obzirom na to da je riječ o koalicijskom sporazumu, te da procedura formiranja vlasti tek predstoji, upitali smo portal “Visoko” zašto su objavili ovakav naslov i upitali ih za komentar. Odgovor smo dobili od Adnana Jashe Jašarspahića koji prenosimo u cjelosti:

Visoko.co.ba

Obzirom da smo bili na licu mjesta i lično razgovarali sa predsjednikom KO SDA ZDK Miralemom Galijasevicem i KO ASDA ZDK Ramom Isakom saznali smo i kako će biti rasporedjena mjesta u novoj Vladi ZDK, te smo na taj nacin odlucili objaviti naslov kakav smo objavili iako se jasno radi o tome da je tek formirana nova i labava skupstinska vecina sa 18 zastupnika od 35 koliko ih broji Skupstina ZDK te znajuci da mnoge "kolege novinari" koji se bave copy/paste novinarstvom i koji ne salju novinare na teren i radne zadatke kradu vijesti od onih koji tako rade, svjesno smo se malo poigrali naslovom, ali i činjenicama, jer već danas ili sutra cemo objaviti i tacna imena novih ministara.

Na portalu “Visoko” 1.2. objavljen je članak pod naslovom: “Kako će nova skupštinska većina podijeliti “plijen”: Kome će pripasti koje ministarstvo i na stotine javnih funkcija u ZDK”, gdje je riječ o raspodjeli ministarstava po strankama.

Sam Miralem Galijaševiće je u intervjuu za Oslobođenje rekao da će vlada biti formirana do kraja marta:

Kroz razgovore sa ove tri stranke već smo formirali skupštinsku većinu od 18 zastupnika, od ukupno 35 u Skupštini ZDK-a. Sigurni smo da će nova većina do kraja marta izvršiti izbor skupštinskog rukovodstva i radnih tijela, zatim izabrati mandatara i potvrditi novu Vladu, a nakon toga usvojiti budžet.

I dok zaista jeste sastavljena potrebna većina, proći će još neko vrijeme do trenutka sastavljanje Vlade ZDK. Zbog svjesnog “igranja sa naslovom i činjenicama” ovaj članak, kao i ostale koji su prenešeni sa istim naslovom, ocijenit ćemo kao klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 02. 02. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me