Raskrinkavanje.ba

Satira o Tesli ne prestaje biti mamac za skupljanje klikova

Satirični tekst iz 2015. godine o “muslimanskom porijeklu” Nikole Tesle, neki portali i godinama kasnije predstavljaju kao “pokušaj bosanskih medija da Tesli nametnu muslimansko porijeklo”.

Nikola Tesla, jedan od najpoznatijih svjetskih naučnika, zbog svog je porijekla često “prisvajan” u Srbiji i Hrvatskoj. Rođen u srpskoj porodici u Lici, u današnjoj Hrvatskoj, Tesla je većinu svog života proveo u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je stekao slavu brojnim pronalascima u polju fizike, posebno u oblasti izmjenične električne struje.

Nakon smrti 1943. godine, urna s njegovim pepelom je prenesena u Beograd, gdje je izložena u Muzeju Nikole Tesle. No, nakon raspada Jugoslavije i osamostaljenja njenih republika, počele su i rasprave o tome da li je Tesla bio Hrvat ili Srbin, koje traju do danas.

Tako su nam čitatelji/ke Raskrinkavanja poslali članak objavljen na portalu Balkanpress pod naslovom:

AMERIKA: „Nikola Tesla je bio musliman i zvao se Nurudin Tesihović?!“

U članku se navodi da “bosanski mediji” prenose kako Univerzitet u Baltimoru “dokazuje Teslino muslimansko poreklo”, te da se radi o “još jednom u nizu pokušaja da se Tesli nametne novo poreklo”.

Prvo je muftija Muamer Zukorlić izjavio da je srpski naučnik Nikola Tesla pred kraj života prešao u islam, a sada su to potvrdili i Amerikanci. Naime, naučnici sa Univerziteta u Baltimoru tvrde da navodno poseduju dokument koji dokazuje Teslino muslimansko poreklo, bar tako prenose bosanski mediji.
Kako se navodi na sajtu sarajevo365, pravo ime i prezime mu je bilo Nurudin Tesihović i vodi poreklo iz Vogošće u Sarajevu.

– Njegova majka se zvala Mejra, a ostac Šaban, oni su poreklom iz Vogošće u Sarajevu – tvrdi Bil Džons vodeći naučnik sa ovog prestižnog Univerziteta, stoji na ovom sajtu.

Ove neproverene informacije su zasnovane na DNK testu koji je istražen na Univerzitetu u Baltimoru, objašnjavaju bosanski novinari.

(...)

Ovo je samo još jedan u nizu pokušaja da se Tesli nametne novo poreklo.

S obzirom da u samom članku ne postoji datum objave, nije moguće sa sigurnošću utvrditi kada je Balkanpress objavio navedene tvrdnje. U članku stoji datum “07/09” bez informacije o kojoj godini se radi, iz source code-a same stranice je informacija o vremenu objavljivanja članka uklonjena, dok je fotografija članka na portalu objavljena 27.8.2016. Ipak, prema podacima CrowdTangle-a, Facebook-ovog alata za pretragu dijeljenja i interakcija linkova na društvenim mrežama, ovaj članak se na različitim Facebook stranicama dijeli još od maja 2016. godine, kada je prvi put podijeljen na Facebook stranici “Balkanpress”.

Članak ovog portala luta internetom godinama. Da je aktuelan i 4 godine nakon objavljivanja, pokazuje i prijava čitatelja/ki Raskrinkavanja koji su nam u septembru 2020. poslali navedene tvrdnje na provjeru, što nam govori da se linkovi ovog članka vjerovatno i dalje dijele na privatnim profilima.

Osim portala Balkanpress, isti članak su objavili i i Srbin (.info) 2015. godine, Dnevne (.rs) 2016. godine i Znanje je moć 2017. godine, dok je screenshot članaka sa portala Znanje je moć na društvenim mrežama objavljen i 2019. godine.

Ko je izvor ove “vijesti” o “bosanskim medijima”?

Pretragom ključnih tvrdnji iz teksta smo ustanovili da je originalni članak o “bosanskim medijima” koji navodno tvrde da je Nikola Tesla musliman, zapravo objavio portal Telegraf i to još prije 5 godine, tačnije 6. maja 2015. godine.

TESLINO PRAVO IME JE NURUDIN TESIHOVIĆ: Ovu budalaštinu je objavio jedan sarajevski portal!

Članak sadrži identičan tekst onome koji je objavljen na portalima Balkanpress, Srbin, Dnevne i Znanje je moć

Ko su zapravo “bosanski mediji” koji tvrde da je Nikola Tesla musliman?

U svim navedenim člancima, uključujući Telegraf koji je izvor, ali i sve portale koji su prenijeli članak, se navodi da je ovu “skandaloznu tvrdnju” o porijeklu Nikole Tesle objavio portal Sarajevo365.

Ova skandalozna tvrdnja je još jedna u nizu vezana za čuvenog naučnika, a kako se navodi na sajtu sarajevo365, pravo ime i prezime mu je bilo Nurudin Tesihović.

Istina je da su tvrdnje o “pravom imenu Nikole Tesle” objavljene na portalu Sarajevo365. Originalni članak na tom portalu više ne postoji, ali na ovom linku se može vidjeti kako je članak izgledao zahvaljujući sačuvanoj arhiviranoj verziji članka.  

Međutim, ni Telegraf, kao ni portali koji su prenijeli članak od Telegrafa, ne navode podatak da je portal Sarajevo365 zapravo satirični portal koji objavljuje satirične članke. Napomena o tome da je u pitanju satirični portal, jasno je navedena na stranicama ovog portala.

Sarajevo365.com koristi izmišljene osobe i institucije u svojim pričama osim kada su javne ličnosti i prave institucije i same objekat satire. Svaka sličnost sa pravim ljudima i institucijama je slučajna.

Sve vijesti koje Sarajevo365.com objavljuje su satiričnog karaktera ili su izmišljene ili u su službi skretanja pažnje na neku pojavu u društvu kroz satiru, i apsolutno niko nema pravo sadržaj portala Sarajevo365.com dalje prenositi na bilo koji način i u bilo kojem obliku kao validnu, relevantnu i / ili ozbiljnu informaciju ili vijest.

Kao i na većini sličnih portala, sadržaji na portalu Sarajevo365 su često bazirani na stvarnim događajima, ili na izvještavanju “ozbiljnih” medija. 

U ovom konkretnom slučaju, članak o “muslimanu Tesli” je na satiričnom portalu Sarajevo365 objavljen nakon vijesti da je tadašnji sandžački muftija Muamer Zukorlić ustvdio kako je Tesla “bio musliman”. Portal Novosti je naime 12. marta 2015. objavio članak s naslovom “Muamer Zukorlić: Nikola Tesla bio musliman”, u kojem se objavljena izjava Zukorlića u kojoj tvrdi da je “Nikola Tesla musliman, jer je pred smrt primio islam”. 

Satira kao vijest

Portal Info-ks (.net) je 9. maja 2015. godine prvi prenio satirični članak sa portala Sarajevo365 bez napomene o satiričnom karakteru teksta, te ga predstavio kao stvarnu vijest. Nakon njega su isto uradili i portali Saznajemo i Balkan plus

Portal Telegraf je otišao i korak dalje, te napisao autorski članak o “bosanskim medijima” koji navodno “pokušavaju da Tesli nametnu novo poreklo” - iako se zapravo radi o satiričnom portalu  i satiričnom tekstu. 

Oba portala, te ostali koji su tvrdnje preuzimali, navela su da je izvor tvrdnji Sarajevo365, no nijedan portal nije naveo da se radi o satiri.

Članak na portalu Info-ks, koji je prvi prenio tekst portala Sarajevo365 bez napomene da se radi o satiri, čime je satirični sadržaj predstavljen kao stvarna vijest, dobija ocjenu lažna vijest. Portali koji su prenijeli članak bez napomene o satiri, dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Budući da su napisi o Nurudinu Tesihoviću predstavljeni kao činjenično pisanje “bosanskih medija” iako je u pitanju satirični sadržaj, članak na portalu Telegraf također dobija ocjenu lažna vijest. Portali koji su prenijeli članak sa Telegrafa dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Napomena 

7.12.2020: Članak portala Znanje je moć je u međuvremenu obrisan te dobija i ocjenu demantovano.

19.10.2021: Članak portala Telegraf je naknadno ispravljen, te mu je dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 17.01.2016

Balkans Press: AMERIKA: „Nikola Tesla je bio musliman i zvao se Nurudin Tesihović?!

Prvo je muftija Muamer Zukorlić izjavio da je srpski naučnik Nikola Tesla pred kraj života prešao u islam, a sada su to potvrdili i Amerikanci. Naime,...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 06.05.2015

Telegraf: TESLINO PRAVO IME JE NURUDIN TESIHOVIĆ: Ovu budalaštinu je objavio jedan sarajevski portal!

Ove neproverene informacije su zasnovane na DNK testu koji je istražen na Univerzitetu u Baltimoru, a predstavlja još jednu u nizu skandaloznu tvrdnju...

  • Lažna vijest
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 07.05.2015

Srbin: AMERIKA: „Nikola Tesla je bio musliman i zvao se Nurudin Tesihović(?!)“

Прво је муфтија Муамер Зукорлић изјавио да је српски научник Никола Тесла пред крај живота прешао у ислам, а сада су то потврдили и Американци. Наиме,...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 09.05.2016

Dnevne: AMERIKANCI TVRDE: Nikola Tesla je bio musliman i zvao se Nurudin Tesihović! (INFO)

Prvo je muftija Muamer Zukorlić izjavio da je srpski naučnik Nikola Tesla pred kraj života prešao u islam, a sada su to potvrdili i Amerikanci. Naime,...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 09.05.2015

Info-KS: Nikola Tesla je bio Musliman i zvao se Nurudin Tesihović

Naučnici sa Univerziteta u Baltimoru u Sjedinjenim Američkim Državama došli su do dokumenta koji potvrđuje da je Nikola Tesla bio Musliman te da mu je...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 23.02.2017

Saznajemo.net: NIKOLA TESLA JE BIO MUSLIMAN I ZVAO SE NURUDIN TESIHOVIĆ

Naučnici sa Univerziteta u Baltimoru u Sjedinjenim Američkim Državama došli su do dokumenta koji potvrđuje da je Nikola Tesla bio Musliman te da mu je...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 23.12.2017

Znanje je moć: “Nikola Tesla je bio musliman i zvao se Nurudin Tesihović(?!)”

Svi ga prisvajaju

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 10.06.2015

Balkan Plus: Majka Mejra, otac Šaban: Nikola Tesla je bio musliman i zvao se Nurudin Tesihović!

Naučnici sa Univerziteta u Baltimoru u Sjedinjenim Američkim Državama došli su do dokumenta koji potvrđuje da je Nikola Tesla bio Musliman te da mu je...

  • Prenošenje lažnih vijesti