Raskrinkavanje.ba

“Satirični” snimak potpisivanja kapitulacije Ukrajine iskorišten za klikbejt naslove

“Satirični” snimak čečenskog lidera poslužio je portalu Srbija Danas kao sredstvo za privlačenje klikova.

Na portalu Srbija danas 4.7.2022. objavljen je članak s naslovom:

SNIMAK KADIROVA SA ZELENSKIM OBIŠAO SVET! Lider Čečenije i ukrajinski predsednik zajedno u prostoriji, potpisuju lažnu KAPITULACIJU UKRAJINE (VIDEO)

Foto: Printscreen/Telegram/Kadyrov_95

Članak je objavljen i na portalu Drugačije (.com), koji objavljuje na poddomeni portala Srbija Danas. U oba članka objavljen je snimak s Telegram kanala Ramzana Kadyrova, lidera Čečenije, na kojem navodno potpisuje kapitulaciju Ukrajine s predsjednikom te zemlje Volodimirom Zelenskim. 

Članak portala Drugačije podijeljen je na nekoliko Facebook stranica koje dijele sadržaje ovog portala. Na stranici Srbija danas podijeljen je uz status “Šokantno”.

Nekoliko dana kasnije, 13.7.2022, na oba portala objavljen je sličan članak u rubrikama “Vesti” i  “Svet”.   

KADIROV “ZAROBIO” ZELENSKOG! Novi šokantan snimak kruži društvenim mrežama – lider Čečenije ponovo ISMEVA ukrajinskog predsednika (VIDEO)

I u ovom slučaju članak portala Drugačije podijeljen je na nekoliko Facebook stranica. Na stranici Srbija Danas podijeljen je uz status “Kadirov i Zelenski opet u glavnim ulogama”. 

O čemu se radi?

Iako se u naslovu prvog članka navodi da su predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i čečenski lider Ramzan Kadyrov potpisali “lažnu” kapitulaciju Ukrajine, snimak koji je objavljen u članku načinio je čečenski lider s glumcem koji liči na ukrajinskog predsjednika. To se navodi i u samom članku. 

Na novom snimku koji je postavio vidi se prestonica Ukrajine Kijev. Nekoliko panorama grada po cičoj zimi, a onda se pojavljuje ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. U prepoznatljivoj majci zelenoj sa ukrajinskim grbom.

Naravno, nije pravi Zelenski, nego njegov poprilično realni dvojnik. Naime radi se o dvojici ruskih šaljivdžija Vovanu i Lekusu uz čiji pomoć je Kadirov režirao ovaj snimak.

Iako se u naslovu navodi da je kapitulacija “lažna”, ne daje se dovoljno konteksta da se nasluti da je riječ o videomontaži. Naslov govori o snimku Kadyrova i Zelenskog bez nagovještaja da se radi o insceniranoj situaciji. Budući da se u članku navodi da se radi o lažnom snimku, ali se iz naslova to ne da naslutiti, naslovu dajemo ocjenu klikbejt. 

U naslovu drugog članka navodi se da je Kadyrov “zarobio” Zelenskog. Iako je glagol pod navodnim znacima, naslov ne daje nikakvo dodatno pojašnjenje. 

Iz samog članka, ipak, jasno je da se radi o parodiji. 

 Šef Čečenije Ramzan Kadirov objavio je novi deo parodijskog videa, gde je navodno predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odveden u bataljon Ahmat.

– Avanture Zelenskog. Treći deo govori o tome kako su Zelenskog ipak sažalili i odveli ga u bataljon Ahmat. Istina, pod posebnim uslovima, ali do kraja života – napisao je na svom Telegram kanalu, prenosi Vzglijad.

Na portalu Srbija Danas uz članak je stavljen i podnaslov “Nova parodija”, ali on nije istaknut i ne vidi se u podjelama na društvenim mrežama. 

Portal 365 Srbija objavio je isti članak, ali je u samom naslovu jasno navedeno da se radi o parodiji. 

 

Shodno tome, naslovi članaka na portalima Srbija Danas i Drugačije, u kojima se bez konteksta navodi da je Kadyrov zarobio Zelenskog, dobijaju ocjenu klikbejt.

Napomena

21.7.2022: Portali Srbija Danas i Drugačije su nakon objave ove analize ispravili netačne navode u oba članka, zbog čega su članci ocijenjeni i kao ispravljeno.

(Maida Salkanović i Denis Čarkadžić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke