Saudijski princ nije pokazao “šipak” američkom predsjedniku

Prestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman na viralnoj fotografiji koja kruži Twitterom navodno pokazuje “šipak” američkom predsjedniku Joeu Bidenu. U pitanju je fotomontaža.

Foto: White House

Na Twitter profilu Zavarivach (@Zavarivach) 18.7.2022. godine objavljena je fotografija na kojoj su Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, i Mohammed bin Salman, prestolonasljednik Saudijske Arabije. Na fotografiji je crvenim krugom označen dio koji bi pratitelji/ke ovog naloga trebalo da zumiraju. Taj dio prikazuje da je saudijski prestolonasljednik, umjesto pozdrava šakom, američkom predsjedniku pokazao nedoličnu gestu.

Fotografija s Twitter naloga Zavarivach ostvarila je do vremena pisanja ove analize 1.023 sviđanja sa 170 retweetova.

Joe Biden je 14.7.2022. godine, prema izvještajima brojnih medija, prvi put posjetio Saudijsku Arabiju otkako je izabran za predsjednika SAD-a na izborima 2020. godine.

Obrnuta Google pretraga fotografije s Twitter profila Zavarivach pokazuje da ju je izvorno objavio Reuters u članku od 15.7.2022. godine. Fotografija je objavljena uz sljedeći opis:

Saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman pozdravlja šakom američkog predsjednika Joea Bidena prilikom njegovog  dolaska u palatu Al-Salman, u Džedi, Saudijska Arabija, 15. jula 2022. Bandar Algaloud/Ljubaznošću saudijskog kraljevskog suda/Handout preko REUTERS

Na fotografiji se vidi trenutak pozdrava dvojice državnika i da su se pozdravili zatvorenim šakama, što je, umjesto rukovanja, postao rasprostranjen pozdrav u pandemiji Covid-19. Jasno je vidljivo i da je šaka saudijskog prestolonasljednika stisnuta, bez ispruženog palca između kažiprsta i srednjeg prsta.

Pozdrav šakama Bidena i Bin Salmana bila je jedna od glavnih tema analitičara tokom posjete. Kako je Reuters objavio, citirajući analitičarku Atlantic Councila i članicu administracije bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, Kristen Fontenrose, Bidenov tim ovakav pozdrav vidi kao manje srdačan od rukovanja. 

Tumačenjima ovakvog pozdrava bavili su se i drugi svjetski mediji, poput CNN-a, BBC-a i New York Timesa (1, 2, 3). U ovim člancima nema govora o nepristojnom pozdravu s fotografije u analiziranoj objavi s Twittera, na kojoj saudijski prestolonasljednik Bidenu pokazuje stisnutu šaku s ispruženim palcem između kažiprsta i srednjeg prsta.

Fotografija s Twitter naloga Zavarivach fotošopirana je kako bi izgledalo da je saudijski prestolonasljednik prilikom dočeka Bidenu pokazao stisnutu šaku s ispruženim palcem između kažiprsta i srednjeg prsta. Izvorna fotografija jasno ukazuje na to da su se zvaničnici pozdravili dodirom stisnutih šaka.


Shodno navedenim činjenicama, objavu s Twitter naloga Zavarivach ocjenjujemo kao lažnu vijest.


(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 22. 07. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Analiza
InfoMania: “Predizborni” portal promoviše SDP i njegove kandidate

Portal InfoMania je pokrenut pred početak izborne kampanje. Sudeći po objav...

Lažna vijest
U Letoniji ne traže od Rusa da sjede u zadnjem dijelu autobusa

Na domaćem govornom području dijeli se fotografija za koju se tvrdi da pred...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Pregled sedmice: Iskrivljene izjave, lažni dokument i favoriziranje stranaka

Tokom prethodne sedmice “raskrinkali” smo niz netačnih tvrdnji o kandidatim...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me