Raskrinkavanje.ba

Savjeti opasni po život: Udaranje po ruci ne pomaže žrtvama srčanog udara

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se tvrdi da udaranje po unutrašnjoj strani lakta pomaže u slučaju srčanog udara i da čak može spasiti život. Ovakve tvrdnje nemaju nikakvo utemeljenje u medicini.

Foto: freepik

Na Telegram nalogu PROBUĐENI HR 21. maja 2023. godine objavljen videosnimak u čijem se opisu tvrdi da prikazuje “tehniku oporavka od srčanog udara u hitnim slučajevima”. Na snimku dvoje ljudi udaraju po rukama nekog ko se čini da je bez svijesti. Nakon nekog vremena, ova se osoba oporavlja. Muški glas na engleskom jeziku objašnjava da je snimak nastao u bioskopu u Singapuru. Navodno, muškarac u publici doživio je srčani udar i oporavio se nakon dva minuta udaranja po unutrašnjoj strani lakta. Osoba čiji se glas čuje na snimku tvrdi da ova tehnika može pomoći u spašavanju života u slučajevima srčanog napada, ali i da se njenim svakodnevnim praktikovanjem mogu spriječiti srčani napadi i bolesti srca.

 

Snimak se dijelio i na Facebooku, takođe uz tvrdnje da prikazuje “tehniku oporavaka od srčanog udara u hitnim slučajevima” (1, 2, 3).


Šta su činjenice?

 

Videosnimak iz analiziranih objava prethodno su dijelili/e i korisnici/e izvan našeg govornog područja, takođe uz tvrdnje da udaranje po unutrašnjoj strani lakta pomaže u slučajevima srčanog udara. Ove su tvrdnje analizirale platforme za provjeru činjenica AFP Fact Check, Boom i Africa Check.

U objavama snimka tvrdi se da je nastao u bioskopu u Singapuru. AFP Fact Check pronašao je izvještaj na kineskom jeziku iz avgusta 2017. koji sadrži fotografije iz snimka. U ovom izvještaju navodi se da je mladić na snimku doživio epileptični napad u bioskopu u kineskom Nanningu (autonomna regija Guangxi Zhuang). 

 

Uzroci i prva pomoć 

 

Kako se navodi na stranici američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), do srčanog udara dolazi kada dio srčanog mišića ne dobija dovoljno krvi. Glavni uzrok je koronarna arterijska bolest, a kao manje čest uzrok CDC navodi jak grč ili iznenadnu kontrakciju koronarne arterije. Glavni simptomi srčanog udara su bol i nelagoda u grudima, osjećaj slabosti, bol ili nelagoda u vilici, vratu ili leđima, jednoj ili objema rukama ili ramenima, vrtoglavica ili nesvjestica, hladan znoj te kratak dah. Umor, mučnina ili povraćanje takođe mogu biti simptomi srčanog udara.

Na stranici CDC-a navodi se da u slučaju simptoma srčanog udara odmah treba potražiti pomoć. Što više vremena prođe do tretmana koji obnavlja protok krvi, veće je oštećenje srčanog mišića, navodi ovaj izvor. 

Što prije stignete u hitnu pomoć, prije ćete dobiti tretman koji će smanjiti obim oštećenja srčanog mišića. Zdravstveni radnici u bolnici mogu obaviti testove kako bi utvrdili da li je u pitanju srčani udar i odlučili koji je najbolji tretman.

U nekim slučajevima, srčani udar zahtijeva kardiopulmonalnu reanimaciju (CPR) ili električni šok (defibrilaciju) kako bi srce ponovo počelo da pumpa. Prolaznici koji znaju tehnike oživljavanja ili znaju koristiti defibrilator mogu pomoći dok ne stigne hitna pomoć.

Na stranici klinike Mayo navodi se da liječenje zavisi od toga da li je riječ o djelomičnoj i potpunoj blokadi protoka krvi te tretman može uključivati različite lijekove (aspirin, fibrinolitici i trombolitici, heparin, nitroglicerin, morfijum, beta blokatori, ACE inhibitori) i različite postupke za otvaranje začepljene arterije (operacija koronarne arterijske premosnice, koronarna angioplastika i stentiranje).


Udaranje po ruci ne pomaže 

 

Tvrdnje da udaranje po unutrašnjoj strani lakta može spasiti život u slučaju srčanog napada ili da praktikovanje ove tehnike može spriječiti srčani napad i bolesti srca nemaju utemeljenje u nauci. Ovo su potvrdili/e stručnjaci/kinje koje su kontaktirale platforme AFP Fact Check, Boom i Africa Check.

Pored toga što nema koristi, pribjegavanje ovoj tehnici može odgoditi kontaktiranje hitne pomoći, što može ugroziti život osobe koja je doživjela srčani udar, upozoravaju stručnjaci.

Na stranici klinike Mayo takođe se navodi da je u slučajevima srčanog udara potrebno hitno liječenje kako bi se popravio protok krvi i obnovio nivo kiseonika. Svakim minutom nakon udara, oštećenje ili odumiranje srčanog tkiva biva veće.

Christiane Tiefenbacher, načelnica Klinike za kardiologiju i vaskularnu medicinu u bolnici Marien-Hospital Wesel u Njemačkoj, rekla je za AFP da ne postoje naučni dokazi koji potvrđuju djelotvornost tehnike prikazane na snimcima.

 “Snimak i upute za prvu pomoć u slučaju sumnje na srčani udar koje se iz njega izvode mogu koštati života i bez ikakve su naučne osnove”, rekla je. 

“Kada se sumnja na akutni srčani udar, opasno je gubiti vrijeme korištenjem tehnike udaranja po laktu, koja je prikazana u videu.”

Tiefenbacher je rekla i da su tvrdnje da ova metoda može spriječiti bolesti srca pogrešne.

 “U medicini ne postoje prihvaćeni dokazi da se ova tehnika udaranja lakta može koristiti kako bi se povećao dotok krvi u srce ili za razbijanje ugruška (tromba) u srcu – jedino za lokalno povećanje protoka krvi u ruci.”

Oluranti Familoni, profesor medicine i kardiologije na nigerijskom univerzitetu Olabisi Onabanjo, opisao je za Africa Check ove tvrdnje kao neutemeljene.

“Što se konvencionalne kardiovaskularne medicine tiče, tvrdnja je neprihvatljiva”, rekao je Familoni.

“To nije medicinski dokazano. Lakatna jama nije povezana sa srcem i plućima. Ako neko ima srčani udar, uradite CPR [kardiopulmonalna reanimacija].”

Kardiolog Charan Lanjewar je za platformu BOOM rekao da ova tehnika neće pomoći kod srčanog udara.

 “Čak i ako dođe do srčanog zastoja, ne postoji naučna teorija prema kojoj treba udarati laktove da bi se osoba osvijestila”, dodao je kardiolog. Prema kineskoj tradicionalnoj medicini, udaranje laktova poboljšava cirkulaciju krvi. Međutim, ova škola tradicionalne medicine ne govori da udaranje po tjelesnim organima pomaže u oporavku od srčanog udara.

AFP Fact Check podsjeća da je Svjetska zdravstvena organizacija uključila kinesku tradicionalnu medicinu u svoj službeni katalog bolesti i liječenja 2019. godine i da su evropski naučnici kritikovali ovu odluku budući da ova “medicina” nije zasnovana na dokazima.

Shodno navedenom, tvrdnje da udaranje po unutrašnjoj strani lakta može pomoći ili spasiti život u slučajevima srčanog napada ocjenjujemo kao pseudonauku.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke