Scena iz serije “Državni posao” predstavljena kao vijest o petostrukoj vakcinaciji

Viralni video o čovjeku iz Srbije koji se vakcinisao pet puta da bi dobio novac i vaučere zapravo dolazi iz humorističke serije.

Na Instagram profilu _unikatna_ 14.5.2021. godine objavljen je video u kome reporterka izvještava o čovjeku koji se vakcinisao pet puta zbog novčane naknade. Tekst sadrži titlove onoga što reporterka govori. 

“Danas je jedan čovek uspeo da prevari nadležne organe i vakcinisao se pet puta dobio je 6,000 din Vaučer u prodavnici elektronske opreme kao i vaučer za šoping u tržnom centru”

Video je objavljen s hashtagom @_unikatna_ i komentarom:

“BOG 5 puta 😂😂😂”

 

Do trenutka zaključenja ove analize, video je imao 108.789 pregleda. 

Istog dana, video je na društvenoj mreži TikTok objavio/la korisnik/ca balkan_mood - bez titlova i s hashtagom @balkan_mood, logom tog profila i komentarom:

Pa da li je normalan ovaj narod pitaam 😂😂😂?

Ovaj video imao je skoro 26.000 pregleda. 

Različite verzije videa s Instagrama i TikToka objavljene su na mnoštvu YouTube kanala, uključujući: Vasa Doza Interneta, Decko from Brajkovici, Benito González, Magare, Lazo Kulić, ZlatkovićRadmila, Live i Đomla 4K. 

Ukupan broj pregleda na YouTubeu prešao je 16.000. Ova priča dospjela je i na Twitter i Facebook, gdje je objavljena na stranici Svi Srbi U Parizu, s komentarom:

CITAT NETAČNO:  Zemlja Srbija, 15.maj 2021.godine

Čovek se vakcinisao pet puta kako bi dobio vaučere za kupovinu koji se dele vakcinisanim građanima

Objava je u međuvremenu uklonjena. 

Video je objavljen i 18. maja u emisiji “Ami G Show”, u segmentu “Šta je bilo”, u kome se komentarišu aktuelna događanja i zanimljivosti. Video je najavljen komentarom voditelja:

“Idemo kratko, šta je obeležilo nedelju iza nas? Nenormalnih je bilo događaja. Ja ću kratko izdvojiti dva. Prvi je ovaj koji se vakcinis’o više neg’ što treba”

Ovaj video pregledan je preko 58.000 puta. O navedenom događaju izvijestili su i pojedini mediji. Na portalu Objektiv objavljen je članak s naslovom:

“Snimak koji je “zapalio” društvene mreže u Srbiji: Čovek se vakcinisao PET puta zbog VAUČERA (VIDEO)”

U članku se prepričava video:

CITAT NETAČNO:  “Na društvenim mrežama pojavio se šokantan snimak u kojem se navodi da je jedan, za sada nepoznat muškarac čak pet puta primio vakcinu protiv koronavirusa.

Iako je zahvaljujući stimulaciji građana različitim benefitima, od kojih neki podrazumevaju i vaučere za kupovinu, obezbeđen visok broj vakcinisanih osoba, da neko i ovaj čin može da protumači i iskoristi na pogrešan način svedoči i primer ovog čoveka. Kako se može uočiti na osnovu snimka, ovaj incident se dogodio u Srbiji, ali je nepoznato o kom gradu je reč.

Naime, anonimni muškarac je na, za sada nepoznat način, prevario nadležne organe i više puta se podvrgao vakcinaciji. Osnovni motiv za njegovo višestruko vakcinisanje bio je vaučer u vrednosti od 6.000 dinara za kupovinu u prodavnici elektronske opreme, ali i vaučer za kupovinu u tržnom centru.”

Video je objavljen i na stranici Sprdačine koja objavljuje zabavni sadržaj, a s portala Tuzlanski, gdje je objavljen uz popratni članak, obrisan je. 

O čemu se radi?

Na stranici Ministarstva finansija Srbije 5.5.2021. godine objavljeno je da će svi građani iznad 16 godina, koji su vakcinisani makar jednom dozom do 31. maja, moći da se prijave za pomoć od 3.000 dinara. Ovaj novčani poticaj za vakcinaciju bio je predmet mnogih komentara na društvenim mrežama i u medijima.

Događaj je tako uključen i u radnju popularne humoristične serije “Državni posao” koja se na satiričan način bavi društvenim dešavanjima. Kratki video u kome reporterka izvještava o čovjeku koji je primio vakcinu pet puta isječak je iz 1599. epizode ove serije, naslovljene  “Novac obavezuje”. Epizoda, u kojoj se jedan od likova, Dragan Torbica, vakciniše više puta zbog novčane naknade, objavljena je 13.5.2021. godine. 

Video je na društvenim medijima dijeljen bez konteksta, a scena u kojoj reporterka intervjuiše Torbicu, koji se “vakcinisao pet puta”, izostavljen je. Komentari korisnika/ca društvenih mreža koji su postavljali video doprinijeli su tome da drugi korisnici/ce pogrešno shvate da je video autentičan. 

Da je video uspio prevariti korisnike/ce društvenih medija, vidi se i po komentarima, u kojima su tek rijetki shvatili da se ne radi o stvarnom događaju.

Najstarija objava koju smo pronašli na profilu balkan_mood, a u kojoj je scena iz ove serije predstavljena kao autentičan informativni sadržaj, dobija ocjenu lažna vijest. Sve druge objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Napomena

21.7.2021: Portal Objektiv je nakon objave ove analize ispravio netačne navode u svom članku, zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Maida Salkanović Objavljeno: 09. 07. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimak iz New Yorka ne prikazuje ljude koji bježe jer je neko vikao da “idu Rusi”

Društvenim mrežama širi se snimak na kojem ljudi panično trče ulicama New Y...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Izmišljeno “zaprašivanje koronom” kao motiv za političku podršku

Sad već stara teorija zavjere o “zaprašivanju otrovima” kao uzroku pandemij...

Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Nije tačno da je “preminuo predsjednik Ukrajine”

Nekoliko anonimnih portala je u svojim naslovima netačno navelo da je premi...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me