Raskrinkavanje.ba

Schmidt nije rekao da je “Dejtonski sporazum sveta obaveza”

Christian Schmidt, novoizabrani visoki predstavnik u BiH, govorio je u njemačkom parlamentu o preuzimanju svoje nove funkcije - i postao meta dezinformacija regionalnih portala.

Na portalu Oslobođenje 24.6.2021. objavljen je članak opremljen naslovom:

Schmidt o BiH: Ni 500 km odavde žive ljudi u predivnom dijelu koji sanjaju da budu dio Evrope, ja ću od 1. augusta dati sve od sebe

U članku je navedeno kako je Christian Schmidt, novoizabrani visoki predstavnik u BiH, rekao da je “za mene i za Joa Bidena dejtonski mir sveta obaveza za stabilnost u Evropi”:

Na samitu u Briselu poručio je da je Dejtonski mir sveta obaveza za stabilnost u Evropi

Za mene i za Joa Bidena, američkog predsjednika, dejtonski mir je sveta obaveza za stabilnost u Evropi koji je on spomenuo na samitu u Briselu, rekao je Christian Schmidt, predstavnik frakcije CSU u njemačkom Bundestagu i budući visoki predstavnik u BiH.

Ovaj članak su zatim prenijeli portali Crna hronika, FACE TV, Dnevni (.ba), TV K3, Dnevni buzz i Source. Al Jazeera Balkans je kao izvor za svoj, nešto drugačiji članak sa istom tvrdnjom da je Schmidt “kazao kako je za njega i američkog predsjednika Joea Bidena dejtonski mir sveta obaveza za stabilnost u Evropi”, navela Oslobođenje.

Članak Al Jazeere s tvrdnjom o “dejtonskom miru”, uz neznatne izmjene, prenio je Avaz, čiju su verziju članka prenijeli Slobodna Bosna, Hayat, Nenadano, Zenit, Cazin (.ba), DN vijesti, Bosnae i Vijesti

Autorske članke nešto drugačijeg sadržaja, ali s istom tvrdnjom, objavili su Raport i Dnevni.

I portal Klix je 24.6. pisao o istoj temi, a u članku ovog portala izjava Schmidta stavljena je pod navodne znake. U citiranoj izjavi ne navodi se da je Schmidt rekao kako je “za njega i Bidena dejtonski mir sveta obaveza”, kako tvrde ranije spomenuti mediji. Klix, za razliku od toga, tvrdi da je Schmidt rekao “iskoristio bih riječi predsjednika Bidena”, nakon čega je citirao riječi američkog predsjednika “Dejtonski sporazum mora biti naša sveta dužnost i obaveza”. 

"Sjedinjene Američke Države i Evropa će djelovati na Balkanu i u kontekstu BiH iskoristio bih riječi predsjednika Bidena, koje je izgovorio tokom boravka u Briselu prošle sedmice, kada je govorio o američko-evropskom partnerstvu - 'Dejtonski sporazum mora biti naša sveta dužnost i obaveza'. Članstvo u EU za zemlje Zapadnog Balkana ne smije biti utopija, već realnost", ističe Schmidt.

Klixov članak prenijeli su Srpska info, Poskok, Mostarski, Dnevnik (.ba), ABC portal, Radio Ljubuški i Hrvatski medijski servis (HMS)

S druge strane, portal Face televizije imao je dva članka o navodnoj Schmidtovoj izjavi,  sa različitim citatima. Prvo je 24. juna objavljen članak u kojem je navedeno:

Za mene i za Džoa Bajdena, američkog predsjednika, dejtonski mir je sveta obaveza za stabilnost u Evropi koji je on spomenuo na samitu u Briselu, rekao je Kristijan Šmit, predstavnik CSU u njemačkom Bundestagu i budući visoki predstavnik u BiH koji dužnost preuzima 1. avgusta.

Istog dana je u programu Face televizije, tokom centralne informativne emisije, emitovan prilog o izjavama Angele Merkel i obraćanju Schmidta na istom događaju, čiji je snimak objavljen u članku pod naslovom “Bundestag o BiH uoči dolaska Schmidta: Dejton je sveta obaveza i dužnost! Nema prekrajanja granica”. U ovom prilogu navodi se da je Schmidt rekao:

Koristim Bidenove riječi - Dejtonski sporazum mora biti naša sveta dužnost i obaveza


Šta je Schmidt rekao o Dejtonskom sporazumu? 

Christian Schmidt, novoizabrani visoki predstavnik u BiH, održao je u njemačkom Bundestagu 24.6.2021. godine govor o preuzimanju uloge visokog predstavnika. Tokom govora, Schmidt je citirao američkog predsjednika Joea Bidena koji je 14.6, tokom NATO summita, u intervjuu govorio o važnosti NATO-a za SAD, pri čemu je spomenuo Sjevernoatlantski ugovor za kojeg je rekao da “član 5. smatramo svetom obavezom”. Dakle, Biden nije govorio o Dejtonskom mirovnom sporazumu, već o članu 5. Sjeveroatlantskog ugovora. Ovaj član govori o zajedničkoj odbrani, tj. o tome da je napad na jednu NATO članicu napad na sve NATO članice.

U skladu s tim, Schmidt je u njemačkom Bundestagu 24.6. rekao kako je sigurnost Evrope “sveta obaveza”. Transkript Schmidtovog govora na njemačkom jeziku možete pročitati ovdje, dok je videosnimak objavljen ovdje:

Činim to s odlučnošću da dam znatan doprinos osiguravanju da se ožiljci u regiji ne otvore ponovo, mudrom upotrebom sredstava dostupnih iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zbog toga je tamo još uvijek potreban Ured, sa svojim izvršnim mogućnostima. Pored podrške zemlji na putu u EU, Ured također garantira političko prisustvo međunarodne zajednice, prije svega kako bi se osigurao teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Može postojati briga za tim, zbog određenih “non-papera” u posljednjih nekoliko sedmica.

Naši su prijatelji i partneri u Washingtonu djelovali s evropskim državama i međunarodnom zajednicom u Daytonu, u Evropi i za nju, kao što je predsjednik Biden američku posvećenost sigurnosti Evrope prošle sedmice u Briselu nazvao „svetom obavezom“. Za nas je dobro što su se SAD vratile! A mi, Evropljani, dat ćemo svoj doprinos, i u baltičkim državama, na Balkanu, i bilo gdje u Evropi ili njenom susjedstvu.

Ni Schmidt, dakle, kao ni Biden, nije govorio o Dejtonskom sporazumu kao o “svetoj obavezi”, iako jesu izrazili posvećenost očuvanju mira u Evropi.

 

“Čovićevi mediji” nisu prvi objavili ovu dezinformaciju 

Nakon što je i sam objavio tvrdnju da je za Schmidta “dejtonski sporazum sveta obaveza”, portal Slobodna Bosna je 27.6.2021. objavio sljedeći članak: 

"SB" OTKRIVA: Čovićevi mediji lažirali poruke Christiana Schmidta, budući visoki predstavnik nije rekao da je Dejtonski sporazum "sveta obaveza" (VIDEO)

U članku se zatim navodi:

Govor Christiana Schmidta u Bundestagu odjeknuo je u domaćoj javnosti, a mediji pod kontrolom Dragana Čovića od reda su u naslov istakli navodnu Schmidtovu rečenicu: “Daytonski sporazum za nas mora biti sveta obaveza i dužnost”.

"Sjedinjene Američke Države i Europa će djelovati na Balkanu i u kontekstu BiH iskoristio bih riječi predsjednika Bidena, koje je izgovorio tijekom boravka u Bruxellesu prošlog tjedna, kada je govorio o američko-europskom partnerstvu - 'Daytonski sporazum mora biti naša sveta dužnost i obaveza'. Članstvo u EU za zemlje Zapadnog Balkana ne smije biti utopija, već realnost", stoji u tekstu portala “Dnevnik.ba”, bliskog HDZ-u.

Međutim, govor Christiana Schmidta na koji se pozivaju hercegovački portali u Bundestagu u cjelosti je dostupan na internetu, i lako se uočava da budući visoki predstavnik uopće ne pominje Dejtonski sporazum.

Naime, Christian Schmidt je u svom govoru istakao riječi američkog predsjednika Joe Bidena iz Bruxellesa koji je za evropsku sigurnost rekao da je “sveta obaveza”. 

Schmidtov govor u videu možete pogledati od vremena 1:11:35.

Nažalost, na ovaj grubi falsifikat govora Christiana Schmidta od strane medija odanih HDZ-u, nasjeli su i brojni sarajevski mediji, među kojima je Al Jazzera, Face TV, ali i brojni drugi. 

Slobodna Bosna je, dakle, objavila kako su “mediji pod kontrolom Dragana Čovića od reda u naslov istakli” lažnu izjavu Christiana Schmidta. U istom tekstu stoji da su “na ovaj grubi falsifikat govora Christiana Schmidta od strane medija odanih HDZ-u nasjeli i brojni sarajevski mediji, među kojima je Al Jazzera, Face TV, ali i brojni drugi”. Međutim, iako su i sami dan ranije objavili isti članak, tu činjenicu u ovom članku nisu naveli. 

Tvrdnja da je portal Dnevnik izvor lažnog citata je netačna. Kako smo već naveli, Oslobođenje je prvi portal koji je objavio navedenu pogrešnu izjavu Schmidta, s obzirom na to da su članak objavili u 11:24 sati. Tačno vrijeme objave članka na portalu Dnevnik nije moguće utvrditi, s obzirom na to da se ono ne navodi u članku. U source kodu navedeno vrijeme je 15:55, na Facebook stranici je članak podijeljen u 15:21, a prema web stranici Fotoforensics, fotografija Schmidta u članku objavljena je u 15:29 minuta.

Međutim, za zaključak da portal Dnevnik nije izvor ove netačne izjave nije čak potrebno utvrditi ni tačno vrijeme objave članka portala Dnevnik. U samom tekstu je, naime, navedeno da je članak prenesen s Klixa.

Ovaj članak Slobodne Bosne objavio je i portal Oslobođenje, koji je zapravo izvor netačne izjave.

Svi članci u kojima se tvrdi da je Schmidt izjavio kako je “dejtonski sporazum/mir sveta obaveza” dobijaju ocjenu dezinformacija

Tvrdnja da je portal Dnevnik izvor ove dezinformacije također dobija ocjenu - dezinformacija

Napomena

30.6.2021: Nakon objave naše analize, portal Srpska info objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

2.7.2021: Portali Crna hronika, Al Jazeera, Klix, Raport, Hayat i Avaz objavili su ispravke u člancima zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

5.7.2021: Portal Slobodna Bosna također dobija ocjenu ispravljeno nakon što su u članku objavljene ispravke.

6.7.2021: Portal Oslobođenje objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

26.10.2021: Portal Source također je objavio ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

1.2.2022: Portal Face također dobija ocjenu ispravljeno zbog unešenih ispravki u objavljene članke. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 24.06.2021

TV K3: Šmit: Dejtonski sporazum, sveta obaveza i dužnost (VIDEO)

Budući visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit danas se obratio u njemačkom Bundestagu, gdje je govorio uoči samita Evropske unije, ko...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.06.2021

Mostarski: Christian Schmidt: Dejtonski sporazum za nas mora biti sveta obaveza i dužnost

Budući visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas se obratio u njemačkom Bundestagu, gdje je govorio uoči samita Evropske unije,...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 25.06.2021

Dnevni Buzz: Christian Schmidt potvrdio : Ja ću 1. avgusta u Sarajevu stupiti na dužnost visokog predstavnika u BiH

Za mene i za Joa Bidena, američkog predsjednika, dejtonski mir je sveta obaveza za stabilnost u Evropi koji je on spomenuo na samitu u Briselu, rekao...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.06.2021

Oslobođenje: Schmidt o BiH: Ni 500 km odavde žive ljudi u predivnom dijelu koji sanjaju da budu dio Evrope, ja ću od 1. augusta dati sve od sebe

Na samitu u Briselu poručio je da je Dejtonski mir sveta obaveza za stabilnost u Evropi

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 24.06.2021

Crna Hronika BIH: SCHMIDT: ZAŠTITITI TERITORIJALNI INTEGRITET BIH KOJI SE DOVODI U PITANJE

Za mene i za Džoa Bajdena, američkog predsjednika, dejtonski mir je sveta obaveza za stabilnost u Evropi koji je on spomenuo na samitu u Briselu, reka...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 24.06.2021

Raport: Schmidt najavio kada stupa na dužnost visokog predstavnika u BiH: Dobro je da su se SAD vratile. Biden i ja imamo isti cilj

Christian Schmidt, predstavnik frakcije CSU u njemačkom Bundestagu i budući visoki predstavnik u BiH kazao je da za njega i Joe Bidena, predsjednika S...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 24.06.2021

Dnevnik.ba: Schmidt: Daytonski sporazum za nas mora biti sveta obaveza i dužnost

Budući visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas se obratio u njemačkom Bundestagu, gdje je govorio uoči sammita Europske unije...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.06.2021

Poskok: Schmidt: Daytonski sporazum za nas mora biti sveta obaveza i dužnost

Budući visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas se obratio u njemačkom Bundestagu, gdje je govorio uoči sammita Europske unije...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.06.2021

FACE TV: Schmidt: Zaštititi teritorijalni integritet BiH koji se dovodi u pitanje

“Dobro je da su se SAD vratile. Mi Evropljani ćemo dati naš doprinos bilo na Baltiku ili Balkanu ili bilo gdje drugdje u Evropi i u evropskom susjedst...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 24.06.2021

ABC Portal: Christian Schmidt razočarao političko Sarajevo: Dejtonski sporazum za nas mora biti sveta obaveza i dužnost

Na sjednici, koja vjerojatno predstavlja posljednje obraćanje Angele Merkel Bundestagu, njemački političari govorili su kako o njenom mandatu tako i o...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.06.2021

Danas: Dejtonski mir sveta obaveza

Kristijan Šmit, koji u avgustu preuzima dužnost visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, istakao je da je za njega i za američkog predsednika Džoze...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.06.2021

Srpska info: "Dejtonski sporazum, sveta obaveza i dužnost" Šmit u avgustu preuzima funkciju visokog predstavnika u BiH

Budući visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit danas se obratio u njemačkom Bundestagu, gdje je govorio uoči samita Evropske unije, ko...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 24.06.2021

Klix: Christian Schmidt: Dejtonski sporazum za nas mora biti sveta obaveza i dužnost

Budući visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas se obratio u njemačkom Bundestagu, gdje je govorio uoči samita Evropske unije,...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 24.06.2021

Balkans Aljazeera: Schmidt: Dejtonski mir je sveta obaveza za stabilnu Evropu

Novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini zahvalio je Angeli Merkel i SAD-u za angažman na Zapadnom Balkanu.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 24.06.2021

Radio Ljubuški: Schmidt: Daytonski sporazum za nas mora biti sveta obaveza i dužnost

Budući visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas se obratio u njemačkom Bundestagu, gdje je govorio uoči summita Europske unije...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.06.2021

Dnevni: Christian Schmidt: Za mene i Bidena daytonski mir je sveta obaveza za stabilnost u Europi

Za mene i za Joe Biden, američkog predsjednika, daytonski mir je sveta obaveza za stabilnost u Europi koji je on spomenuo na summitu u Bruxellesu, rek...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.06.2021

Vijesti: Schmidt: Za mene i Bidena dejtonski mir je sveta obaveza

Za mene i za Joea Bidena, američkog predsjednika, dejtonski mir je sveta obaveza za stabilnost u Evropi koji je on spomenuo na samitu u Briselu, rekao...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.06.2021

Autonomija: Schmidt: Dejtonski mir je sveta obaveza za stabilnu Evropu

“Ni 500 kilometara odavde žive ljudi u predivnom dijelu Evrope, koji sanjaju da budu njen dio, da žive u miru i da imaju šansu za bolji život“

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.06.2021

Avaz: Kristijan Šmit: Za mene i Bajdena dejtonski mir je sveta obaveza za stabilnost u Evropi

Zločin u Srebrenici je nazvao monstruoznim genocidom, a spomenuo je da postoje i drugi zločini koji moraju ostati u kolektivnom sjećanju svih Evroplja...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 24.06.2021

Slobodna Bosna: CHRISTIAN SCHMIDT REZOLUTAN: "Zločin u Srebrenici je monstruozni genocid!"

"Za mene i za Joea Bidena, američkog predsjednika, dejtonski mir je sveta obaveza za stabilnost u Evropi, koji je on spomenuo na samitu u Bruxelelsu",...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 24.06.2021

Hayat: CHRISTIAN SCHMIDT: ZLOČIN U SREBRENICI JE MONSTRUOZNI GENOCID

Za mene i za Joea Bidena, američkog predsjednika, dejtonski mir je sveta obaveza za stabilnost u Evropi koji je on spomenuo na samitu u Briselu, rekao...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 24.06.2021

Nenadano: Schmidt: Za mene i Bidena dejtonski mir je sveta obaveza

Christian Schmidt, predstavnik CSU-a u njemačkom Bundestagu i budući visoki predstavnik u BiH, rekao je da je za njega i američkog predsjednika Joea B...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.06.2021

Source.ba: Schmidt o BiH: Ni 500 km odavde žive ljudi u predivnom dijelu koji sanjaju da budu dio Evrope, ja ću od 1. augusta dati sve od sebe

Za mene i za Joa Bidena, američkog predsjednika, dejtonski mir je sveta obaveza za stabilnost u Evropi koji je on spomenuo na samitu u Briselu, rekao...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 24.06.2021

Zenit: Schmidt: Za mene i Bidena dejtonski mir je sveta obaveza za stabilnost u Evropi

Za mene i za Joea Bidena, američkog predsjednika, dejtonski mir je sveta obaveza za stabilnost u Evropi koji je on spomenuo na samitu u Briselu, rekao...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.06.2021

Cazin.ba: CHRISTIAN SCHMIDT: ZLOČIN U SREBRENICI JE MONSTRUOZNI GENOCID!

“Za mene i za Joea Bidena, američkog predsjednika, dejtonski mir je sveta obaveza za stabilnost u Evropi, koji je on spomenuo na samitu u Bruxelelsu”,...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.06.2021

Dnvijesti: SCHMIDT: ZAŠTITITI TERITORIJALNI INTEGRITET BIH KOJI SE DOVODI U PITANJE

Za mene i za Džoa Bajdena, američkog predsjednika, dejtonski mir je sveta obaveza za stabilnost u Evropi koji je on spomenuo na samitu u Briselu, reka...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.06.2021

Bosnae: Schmidt: Za mene i Bidena dejtonski mir je sveta obaveza

Christian Schmidt, predstavnik CSU-a u njemačkom Bundestagu i budući visoki predstavnik u BiH, rekao je da je za njega i američkog predsjednika Joea B...

 • Dezinformacija