Schmidt nije rekao da je “Dejtonski sporazum sveta obaveza”

Christian Schmidt, novoizabrani visoki predstavnik u BiH, govorio je u njemačkom parlamentu o preuzimanju svoje nove funkcije - i postao meta dezinformacija regionalnih portala.

Na portalu Oslobođenje 24.6.2021. objavljen je članak opremljen naslovom:

Schmidt o BiH: Ni 500 km odavde žive ljudi u predivnom dijelu koji sanjaju da budu dio Evrope, ja ću od 1. augusta dati sve od sebe

U članku je navedeno kako je Christian Schmidt, novoizabrani visoki predstavnik u BiH, rekao da je “za mene i za Joa Bidena dejtonski mir sveta obaveza za stabilnost u Evropi”:

Na samitu u Briselu poručio je da je Dejtonski mir sveta obaveza za stabilnost u Evropi

Za mene i za Joa Bidena, američkog predsjednika, dejtonski mir je sveta obaveza za stabilnost u Evropi koji je on spomenuo na samitu u Briselu, rekao je Christian Schmidt, predstavnik frakcije CSU u njemačkom Bundestagu i budući visoki predstavnik u BiH.

Ovaj članak su zatim prenijeli portali Crna hronika, FACE TV, Dnevni (.ba), TV K3, Dnevni buzz i Source. Al Jazeera Balkans je kao izvor za svoj, nešto drugačiji članak sa istom tvrdnjom da je Schmidt “kazao kako je za njega i američkog predsjednika Joea Bidena dejtonski mir sveta obaveza za stabilnost u Evropi”, navela Oslobođenje.

Članak Al Jazeere s tvrdnjom o “dejtonskom miru”, uz neznatne izmjene, prenio je Avaz, čiju su verziju članka prenijeli Slobodna Bosna, Hayat, Nenadano, Zenit, Cazin (.ba), DN vijesti, Bosnae i Vijesti

Autorske članke nešto drugačijeg sadržaja, ali s istom tvrdnjom, objavili su Raport i Dnevni.

I portal Klix je 24.6. pisao o istoj temi, a u članku ovog portala izjava Schmidta stavljena je pod navodne znake. U citiranoj izjavi ne navodi se da je Schmidt rekao kako je “za njega i Bidena dejtonski mir sveta obaveza”, kako tvrde ranije spomenuti mediji. Klix, za razliku od toga, tvrdi da je Schmidt rekao “iskoristio bih riječi predsjednika Bidena”, nakon čega je citirao riječi američkog predsjednika “Dejtonski sporazum mora biti naša sveta dužnost i obaveza”. 

"Sjedinjene Američke Države i Evropa će djelovati na Balkanu i u kontekstu BiH iskoristio bih riječi predsjednika Bidena, koje je izgovorio tokom boravka u Briselu prošle sedmice, kada je govorio o američko-evropskom partnerstvu - 'Dejtonski sporazum mora biti naša sveta dužnost i obaveza'. Članstvo u EU za zemlje Zapadnog Balkana ne smije biti utopija, već realnost", ističe Schmidt.

Klixov članak prenijeli su Srpska info, Poskok, Mostarski, Dnevnik (.ba), ABC portal, Radio Ljubuški i Hrvatski medijski servis (HMS)

S druge strane, portal Face televizije imao je dva članka o navodnoj Schmidtovoj izjavi,  sa različitim citatima. Prvo je 24. juna objavljen članak u kojem je navedeno:

Za mene i za Džoa Bajdena, američkog predsjednika, dejtonski mir je sveta obaveza za stabilnost u Evropi koji je on spomenuo na samitu u Briselu, rekao je Kristijan Šmit, predstavnik CSU u njemačkom Bundestagu i budući visoki predstavnik u BiH koji dužnost preuzima 1. avgusta.

Istog dana je u programu Face televizije, tokom centralne informativne emisije, emitovan prilog o izjavama Angele Merkel i obraćanju Schmidta na istom događaju, čiji je snimak objavljen u članku pod naslovom “Bundestag o BiH uoči dolaska Schmidta: Dejton je sveta obaveza i dužnost! Nema prekrajanja granica”. U ovom prilogu navodi se da je Schmidt rekao:

Koristim Bidenove riječi - Dejtonski sporazum mora biti naša sveta dužnost i obaveza


Šta je Schmidt rekao o Dejtonskom sporazumu? 

Christian Schmidt, novoizabrani visoki predstavnik u BiH, održao je u njemačkom Bundestagu 24.6.2021. godine govor o preuzimanju uloge visokog predstavnika. Tokom govora, Schmidt je citirao američkog predsjednika Joea Bidena koji je 14.6, tokom NATO summita, u intervjuu govorio o važnosti NATO-a za SAD, pri čemu je spomenuo Sjevernoatlantski ugovor za kojeg je rekao da “član 5. smatramo svetom obavezom”. Dakle, Biden nije govorio o Dejtonskom mirovnom sporazumu, već o članu 5. Sjeveroatlantskog ugovora. Ovaj član govori o zajedničkoj odbrani, tj. o tome da je napad na jednu NATO članicu napad na sve NATO članice.

U skladu s tim, Schmidt je u njemačkom Bundestagu 24.6. rekao kako je sigurnost Evrope “sveta obaveza”. Transkript Schmidtovog govora na njemačkom jeziku možete pročitati ovdje, dok je videosnimak objavljen ovdje:

Činim to s odlučnošću da dam znatan doprinos osiguravanju da se ožiljci u regiji ne otvore ponovo, mudrom upotrebom sredstava dostupnih iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zbog toga je tamo još uvijek potreban Ured, sa svojim izvršnim mogućnostima. Pored podrške zemlji na putu u EU, Ured također garantira političko prisustvo međunarodne zajednice, prije svega kako bi se osigurao teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Može postojati briga za tim, zbog određenih “non-papera” u posljednjih nekoliko sedmica.

Naši su prijatelji i partneri u Washingtonu djelovali s evropskim državama i međunarodnom zajednicom u Daytonu, u Evropi i za nju, kao što je predsjednik Biden američku posvećenost sigurnosti Evrope prošle sedmice u Briselu nazvao „svetom obavezom“. Za nas je dobro što su se SAD vratile! A mi, Evropljani, dat ćemo svoj doprinos, i u baltičkim državama, na Balkanu, i bilo gdje u Evropi ili njenom susjedstvu.

Ni Schmidt, dakle, kao ni Biden, nije govorio o Dejtonskom sporazumu kao o “svetoj obavezi”, iako jesu izrazili posvećenost očuvanju mira u Evropi.

 

“Čovićevi mediji” nisu prvi objavili ovu dezinformaciju 

Nakon što je i sam objavio tvrdnju da je za Schmidta “dejtonski sporazum sveta obaveza”, portal Slobodna Bosna je 27.6.2021. objavio sljedeći članak: 

"SB" OTKRIVA: Čovićevi mediji lažirali poruke Christiana Schmidta, budući visoki predstavnik nije rekao da je Dejtonski sporazum "sveta obaveza" (VIDEO)

U članku se zatim navodi:

Govor Christiana Schmidta u Bundestagu odjeknuo je u domaćoj javnosti, a mediji pod kontrolom Dragana Čovića od reda su u naslov istakli navodnu Schmidtovu rečenicu: “Daytonski sporazum za nas mora biti sveta obaveza i dužnost”.

"Sjedinjene Američke Države i Europa će djelovati na Balkanu i u kontekstu BiH iskoristio bih riječi predsjednika Bidena, koje je izgovorio tijekom boravka u Bruxellesu prošlog tjedna, kada je govorio o američko-europskom partnerstvu - 'Daytonski sporazum mora biti naša sveta dužnost i obaveza'. Članstvo u EU za zemlje Zapadnog Balkana ne smije biti utopija, već realnost", stoji u tekstu portala “Dnevnik.ba”, bliskog HDZ-u.

Međutim, govor Christiana Schmidta na koji se pozivaju hercegovački portali u Bundestagu u cjelosti je dostupan na internetu, i lako se uočava da budući visoki predstavnik uopće ne pominje Dejtonski sporazum.

Naime, Christian Schmidt je u svom govoru istakao riječi američkog predsjednika Joe Bidena iz Bruxellesa koji je za evropsku sigurnost rekao da je “sveta obaveza”. 

Schmidtov govor u videu možete pogledati od vremena 1:11:35.

Nažalost, na ovaj grubi falsifikat govora Christiana Schmidta od strane medija odanih HDZ-u, nasjeli su i brojni sarajevski mediji, među kojima je Al Jazzera, Face TV, ali i brojni drugi. 

Slobodna Bosna je, dakle, objavila kako su “mediji pod kontrolom Dragana Čovića od reda u naslov istakli” lažnu izjavu Christiana Schmidta. U istom tekstu stoji da su “na ovaj grubi falsifikat govora Christiana Schmidta od strane medija odanih HDZ-u nasjeli i brojni sarajevski mediji, među kojima je Al Jazzera, Face TV, ali i brojni drugi”. Međutim, iako su i sami dan ranije objavili isti članak, tu činjenicu u ovom članku nisu naveli. 

Tvrdnja da je portal Dnevnik izvor lažnog citata je netačna. Kako smo već naveli, Oslobođenje je prvi portal koji je objavio navedenu pogrešnu izjavu Schmidta, s obzirom na to da su članak objavili u 11:24 sati. Tačno vrijeme objave članka na portalu Dnevnik nije moguće utvrditi, s obzirom na to da se ono ne navodi u članku. U source kodu navedeno vrijeme je 15:55, na Facebook stranici je članak podijeljen u 15:21, a prema web stranici Fotoforensics, fotografija Schmidta u članku objavljena je u 15:29 minuta.

Međutim, za zaključak da portal Dnevnik nije izvor ove netačne izjave nije čak potrebno utvrditi ni tačno vrijeme objave članka portala Dnevnik. U samom tekstu je, naime, navedeno da je članak prenesen s Klixa.

Ovaj članak Slobodne Bosne objavio je i portal Oslobođenje, koji je zapravo izvor netačne izjave.

Svi članci u kojima se tvrdi da je Schmidt izjavio kako je “dejtonski sporazum/mir sveta obaveza” dobijaju ocjenu dezinformacija

Tvrdnja da je portal Dnevnik izvor ove dezinformacije također dobija ocjenu - dezinformacija

Napomena

30.6.2021: Nakon objave naše analize, portal Srpska info objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

2.7.2021: Portali Crna hronika, Al Jazeera, Klix, Raport, Hayat i Avaz objavili su ispravke u člancima zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

5.7.2021: Portal Slobodna Bosna također dobija ocjenu ispravljeno nakon što su u članku objavljene ispravke.

6.7.2021: Portal Oslobođenje objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

26.10.2021: Portal Source također je objavio ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

1.2.2022: Portal Face također dobija ocjenu ispravljeno zbog unešenih ispravki u objavljene članke. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 29. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Elektromagnetna polja niske frekvencije ne izazivaju rak niti je orgonit zaštita protiv njih

Na Facebooku se za prodaju orgonita koriste neutemeljene tvrdnje da zračenj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka
Lažna vijest
Šta je Reuters “potvrdio” u vezi s adrenohromom?

"Zavjerološki” portali netačno tvrde da je Reuters “priznao” da su teorije...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Put dezinformacija Valerija Vrčeka od štampe do Facebooka

Društvenim mrežama šire se slike članka u kom hemičar Valerije Vrček, pozna...

Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me