Schumacherovo (ne)promijenjeno zdravstveno stanje

Na osnovu upita čitatelja analizirali smo članak o zdravstvenom stanju čuvenog vozača Formule 1 Michaela Schumachera odnosno o njegovom buđenju iz kome, objavljen na portalu “Nostalgično”.

„LEGENDA SE PROBUDILA! Šumaher se probudio iz kome, pobijedio je bolest, hvala Bože!“
LEGENDA FORMULE 1, LEGENDARNI MIHAEL ŠUMAHER SE KONAČNO PROBUDIO IZ KOME NAKON ŠTO JE IMAO SKIJAŠKU NESREĆU, ON JE OD TADA PRIKOVAN U KREVETU. 29.DECEMBRA 2016.SE DOGODILA NESREĆA.

Ostatak članka donosi detalje iz karijere ovog vozača.

Vrlo malo je poznato o trenutnom zdravstvenom stanju legendarnog vozača Formule 1, Michaela Schumachera, koji je doživio povredu na skijanju prije skoro pet godina. S obzirom da njegova porodica ne želi da u javnosti komentariše Schumacherovo zdravstveno stanje, mnogi lažni mediji to koriste za izmišljanje navodnih ekskluzivnih informacija o istom.

Napomena:

Raskrinkavanje je već analiziralo slične naslove i članke koji su se pojavili nakon ceremonije dodjele “Audi Generation” nagrade krajem prošle godine, na kojoj je Schumacherova kćerka izjavila: “Zahvaljujem žiriju, ali posebno roditeljima na ljubavi koju mi daju svaki dan.” Kako je njena izjava iskorištena za bombastične članke o Schumacheru, možete pročitati u analizi “Od par toplih riječi napravili “pometnju” i “atomsku bombu.”

Ono što je poznato jeste da se od septembra 2014. godine, devet mjeseci nakon nesreće, Schumacher nalazi na svom švicarskom imanju na Ženevskom jezeru, što je potvrdio i menadžer Šumaherove supruge Sabine na inauguraciji Dvorane slavnih Međunarodne automobilske federacije 28. decembra 2017 godine u Parizu.

 „Od rujna 2014., dakle oko devet mjeseci nakon nesreće, Schumacher je u svom švicarskom imanju na Ženevskom jezeru. Sve potrebne mjere su poduzete kako bi se ondje mogao rehabilitira u krugu njegove obitelji.“

Drugim riječima, Schumacherovo zdravstveno stanje je na osnovu raspoloživih i javnosti dostupnih dokaza, zasad nepromijenjeno, a “vijesti” koje objavljuju pojedini portali nisu ništa drugo do izmišljotine namijenjene prikupljanju klikova. Ista ova tvrdnja je, recimo, objavljena na nizu portala samo u proteklih osam mjeseci, pri čemu je svaki put predstavljena kao  nova vijest.

“Magazininfo.net”: LEGENDA SE PROBUDILA! Šumaher se probudio iz kome, pobijedio je bolest, hvala Bože! (14.2.2018.)

“E-magazin.net” : LEGENDA SE PROBUDILA! Šumaher se probudio iz kome, pobijedio je bolest, hvala Bože! (14.2.2018)

“Supersavjeti.info” : IZ KOME SE PROBUDILA LEGENDA MIHAEL ŠUMAHER!! (13.2.2018)

“Nezavisno-info”: VIJEST GODINE – Šumaher se probudio iz kome i POBIJEDIO BOLEST, HVALA BOŽE! (12.2.2018)

“Gricko-recepti.info” :» VIJEST GODINE: ŠUMAHER POBIJEDIO BOLEST!! USTAO IZ KOME I PROGOVORIO PRVE RIJEČI, DA LI SAM POBIJEDIO ?-DIJELITE SVI !! (5.12.2017.)

“Ekskluzivno.xyz”: VIJEST GODINE: ŠUMAHER POBIJEDIO BOLEST!! USTAO IZ KOME I PROGOVORIO PRVE RIJEČI, DA LI SAM POBIJEDIO ?-DIJELITE SVI !! (2.12.2017.)

“Ispredsvih.info”: VIJEST GODINE-ŠUMAHER POBIJEDIO BOLEST!! USTAO IZ KOME I PROGOVORIO PRVE RIJEČI,DA LI SAM POBIJEDIO ?-DJELITE SVIII !!! HVALA TI BOZE ( 2.8.2017) - LAŽNA VIJEST, SVI OSTALI PRENOŠENJE LAžNE VIJESTI

Zbog iznošenja neutemeljenih i netačnih navoda bez ponuđenih jasnih dokaza za iste, najstariji članak ove sadržine sa portala “Ispred svih” dobija ocjenu lažna vijest i klikbejt, dok svi ostali dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti i klikbejt.

Napomena

Nakon objavljene analize, dobili smo novu prijavu sa člancima koji govore o Schumaheru. Analiza je dopunjena 19. februara sa informacijama koje slijede u nastavku. 

"Novi" i "Cazin net" su  26. aprila 2017. objavili članak sa naslovom:

Porodica Schumacher izgubila bitku koju je vodila posljednjih pet godina!

Iako se iz naslova da zaključiti da je Shumaher izgubio bitku za život, u samom tektu članka zapravo doznajemo da je "bitka" u stvari sudski proces:

U pitanju je tužba protiv jednog njemačkog časopisa koji je nesreću legendarnog Schumija iskoristio za plasiranje priča o njegovoj porodici.

"Haber" i "Sarajevo grad" istog dana u naslov su dodali još senzacionalizma:

ŠOK I TUGA: Porodica Michaela Schumachera izgubila bitku koju je je vodila posljednjih godina

Zbog senzacionalističkog naslova, sva 4 članka ocjenjujemo kao klikbejt.

Napomena

07.10.2023: Članci portala  Novi, Haber, Cazin.net i Sarajevo Grad, koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 15. 02. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me