Screenshot izmišljenog RTRS-ovog članka o Tegeltiji u New Yorku shvaćen ozbiljno na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama dijeli se screenshot lažnog RTRS-ovog članka o posjeti predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije New Yorku. Riječ je o montaži.

Foto: Natalija nina20

Na Twitter profilu Nedim Pobrić 11. maja 2022. godine objavljen je screenshot navodnog članka Radio-televizije Republike Srpske o predsjedavajućem Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoranu Tegeltiji, koji je boravio u New Yorku. Na screenshotu se vidi naslov i uvod članka.

Tegeltija: Nisu mi dali da uđem u UN, ali nije padala kiša, pa sam bar mogao prošetati malo (VIDEO)

Predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji nije omogućeno obraćanje niti prisustvo na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a. Međutim, s obzirom da u New Yorku danas nije bilo kišovito vrijeme, Tegeltija je iskoristio priliku da prošeta ovim gradom i posjeti neke od najznačajnijih atrakcija. Zato se može konstatovati da je ova posjeta ipak bila uspješna za Republiku Srpsku i da pokušaji bošnjačkih lobista iz političkog Sarajeva nisu urodili plodom.

Screenshot je objavljen u tweetu u kojem piše: 

 Mislim da je Obrad Kesić obavio dobar posao u Nju Jorku

 


Screenshot navodnog članka smo pronašli u nekoliko tweetova (link, link) te na nekoliko Facebook stranica i profila (link, link, link, ink, link).

Na Facebook stranici Nomad (.ba) objavljena je slika na kojoj se vidi ispisan naslov članka.

 

Šta su činjenice?

 

U New Yorku je 11. maja 2022. godine održana sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija  na kojoj je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt predstavio polugodišnji izvještaj o stanju u BiH. Članicama Savjeta bezbjednosti obratio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji, koji je također boravio u New Yorku, nije bilo dozvoljeno da se obrati na sjednici, iako je to ranije zatraženo iz njegovog kabineta. Kako piše N1, zahtjev je uslijedio nakon što je u New York, osim Tegeltije, koji je prvobitno trebao govoriti na sjednici, stigao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji po hijerarhiji ima prednost u obraćanju.

Pretraga sajta RTRS i Google pretraga ne daju rezultate koji bi potvrdili da je RTRS ikada objavio vijest čiji se screenshot dijeli na društvenim mrežama. Članak nismo uspjeli pronaći ni u drugim medijima.  

Nakon završetka sjednice Savjeta bezbjednosti, Radio-televizija Republike Srpske objavila je članak u kome se prenosi reakcija Zorana Tegeltije na izvještaj visokog predstavnika. Članak je objavljen 11. maja u 20:53 minute, a kasnije izmijenjen u  21:00 sat. Vrijeme objave članka i fotografija kojom je opremljen poklapaju se s detaljima na screenshotu koji se dijeli na društvenim mrežama. Ipak, sadržaj vijesti je različit. U naslovu i uvodu članka navodi se:

Tegeltija: Šmitov izvještaj prepun neistina i neće donijeti ništa dobro BiH (VIDEO)

Koliko je izvještaj Kristijana Šmita validan i prihvatljiv u cijeloj BiH, ali i od međunarodnih partnera najbolje govori činjenica da su dvije od pet stalnih zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN na početku današnje sjednice uskratile njegovo pravo da je legitimno izabrani visoki predstavnik i da nije ovlašten da podnosi izvještaj o BiH, rekao je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

 

Foto: Screenshot članka objavljenog na portalu  RTRS-a

Ovaj naslov i uvod objavljeni su i u verziji članka koja je bila dostupna 11. maja u 21:04 minute po našem vremenu

I drugi detalji ukazuju da je screenshot koji se dijeli na društvenim mrežama lažan. Font na screenshotu je različit od onog koji koristi RTRS. Ime grada New York napisano je izvorno. Na sajtu RTRS-a se ime ovog grada piše fonetskom transkripcijom (Njujork). 

Shodno navedenom, najraniju objavu screenshota izmišljenog članka koju smo pronašli ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostale objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 13. 05. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Facebook prevare: Obećanjem Samsung telefona do novih pretplatnika 

Na Facebooku se širi lažna nagradna igra na stranici koja krade vizualni id...

Lažna vijest
Analiza
Portal Zdravlje svaki dan: Šokovi, tragedije i brisanje članaka

Anonimni portal Zdravlje svaki dan, svakodnevno objavljuje mnoštvo senzacio...

Lažna vijest
Jane Goodall nije rekla da je smanjenje svjetske populacije za 90% rješenje naših problema

Izjava jedne od najpoznatijih stručnjakinja za čimpanze se na društvenim mr...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me