Sedam sekundi za neistinu

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Na osnovu sedam sekundi izrezanih iz šestominutnog snimka, portal “Saff” je konstruisao priču o “SDP-ovom Srbinu koji prijeti hapšenjem Bakira Izetbegovića”.

Ocijenjeni članci
Saff Manipulisanje činjenicama; Pristrasno izvještavanje; Novi vjetar Manipulisanje činjenicama; Pristrasno izvještavanje; Cenzura Manipulisanje činjenicama; Pristrasno izvještavanje; Bosniaks info Manipulisanje činjenicama; Pristrasno izvještavanje; 24 novosti Manipulisanje činjenicama; Pristrasno izvještavanje;

Portal “Saff” je 12.9.2018. godine objavio članak nastao na osnovu govora potpredsjednika Glavnog odbora SDP BiH, Vojina Mijatovića, na predizbornom skupu održanom u Zenici i naslovio ga ovako:

SDP-ov Srbin iz Banje Luke Vojin Mijatović prijeti da će uhapsiti Bakira Izetbegovića /VIDEO/

Uz tekst članka priložen je i video u trajanju od sedam sekundi, na kome Mijatović govori „Milorade i Bakire, plan imamo i za vas 8. oktobra,“ a u trenutku dok to izgovara, vadi iz džepa policijske lisice. Iz kompletnog snimka govora koji traje šest i po minuta i dostupan je na YouTubeu, “Saffov” članak je napisan na osnovu sedam sekundi koje je na svom profilu objavio izvjesni Vahidin Delić, a prenijet je i na portalima “24Novosti.com”, “Bosniaks.info” te “Cenzura.ba”.

Malo toga nije problematično u ovom članku. Naslov, blago rečeno, zaziva mržnju jer je Mijatovića “Saff” definisao kao „SDP-ov Srbin“. Isticanje njegove nacionalne pripadnosti u ovom konkretnom slučaju ima za cilj da govor, koji nije imao nikakve veze sa nacionalnim pitanjima, predstavi kao nacionalističku prijetnju.

“Saff” je Mijatovićevu izjavu dekontekstualizirao na način da Bakira Izetbegovića predstavi kao „žrtvu” napada, to jest prijetnje.

Pregledom kompletnog snimka, utvrdili smo da je Mijatović prvo spomenuo Dragana Čovića, što se uopšte ne čuje u isječku objavljenom na “Saffu”, niti se spominje u tekstu. Kompletan citat koji se tiče Čovića, Izetbegovića i Dodika glasi ovako:

„A sad moram da uradim nešto, verovatno ću kritike dobiti od predsednika Nikšića posle, jer ovo mi je plan kako da ovu zemlju  izvedemo iz problema i nedaća u koje su nas oni uveli. Al moram reći još jednu stvar, vrlo bitnu: Dragane, Milorade, Bakire, plan imamo i za vas 8. oktobra. I to vas jeste najveći strah, ovaj put vam oprostiti nećemo.
Možda bi vam oprostio milione koje ste pokrali, ali ima jedna stvar koju vam neću oprostiti, neću vam oprostiti decu. Moja Banjaluka je danas grad u kojem ubijaju decu. Grad u kome se mafijaši obračunavaju u sred bela dana. I zato smo juče vrlo jasno rekli najvećem fašisti u Bosni i Hercegovini Miloradu Dodiku. Vrlo jasno i glasno... socijaldemokratski, gotov si.

Vojin Mijatović se, dakle, u svom govoru posebno “obrušio” na Dodika - kako na ovom, tako i na drugim mjestima, dok Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića spomenuo samo po imenu i samo jednom. Nasuprot stvarnom sadržaju njegovog govora, “Saff” ga je prikazao kao “prijetnju Bakiru Izetbegoviću”.  

Kao finalni argument za diskreditaciju Mijatovića kao “SDP-ovog Srbina” iz Republike Srpske, u zaključak teksta je dodat i dio izjave koju je Mijatović dao početkom godine u emisiji televizije OSM,  a tiče se proslavljanja 9. januara kao dana RS.

 “Da budem potpuno iskren, ljudi u Republici Srpskoj će slaviti 9. januar bez obzira na odluke Ustavnog suda, ovakve ili onakve. Ja se slažem s tim, da budem potpuno iskren”.

Pored “Saffa”, koji se ovom izjavom bavio u januaru, njom se tada bavio i “Faktor” u dva članka: “SDP-ovac Vojin Mijatović: 9. januar će se slaviti, o danu BiH treba da se dogovorimo” te u “Bitno je da se slavi 9. januar: SDP-ov Vojin Mijatović pronašao krivce za svoje izjave

Izjava iz januara ove godine nema nikakve veze sa govorom na predizbornom skupu na kom je nastao snimak. “Saff” se u ovom slučaju pridružio portalu “Faktor” u nastojanju da SDP prikaže kao nedovoljno “patriotsku” stranku: odatle i potenciranje Mijatovićeve nacionalne pripadnosti, odnosno podsjećanje na njegovu izjavu o proslavi devetog januara. I dok je izjava o devetom januara mogla i bila legitimna vijest objavljena i u drugim medijima, njeno korištenje za kreiranje okvira za tumačenje Mijatovićevog govora na predizbornom skupu SDP-a u Banjoj Luci očita je manipulacija izvedena kao dio “antikampanje” za SDP.

Ponovo, Mijatovićeva stvarna izjava, to jest govor iz kog je isječeno sedam sekundi, pokazuje prilično različite stavove od onih koje mu “Saff” implicitno pripisuje. Na temu statusa entiteta u BiH, Mijatović je, naime, rekao sljedeće:

Oni nam kažu “treći entitet”, mi im kažemo mi imamo plan za besplatno zdravstvo za sve. Oni nam kažu “nezavisna Republika Srpska”, ja im kažem pet puta veće plate i penzije, jer vi to niste znali da obezbedite. Nije lako biti sve ove godine u SDP-u u Banja Luci, al’ njihov najveći problem danas je to što je to veoma jednostavno, što više nema straha, što će nas biti sve više, i više i što je ovo jedna država. Oni kažu “neće uspeti Bosna i Hercegovina”, ja im danas ovde iz Zenice kažem - živela je Bosna i Hercegovina i pre nas, živeće i posle vas.

Zbog toga što iznosi neutemeljene zaključke koji odgovaraju jednom političkom narativu, ovaj članak dobija ocjenu pristrasno izvještavanje. Selektivno prenošenje i tendencioznu interpretaciju stvarne izjave ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama.

(Raskrinkavanja.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 21. 09. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Manipulative predstavljanje podataka sa američkog sistema VAERS

Društvenim mrežama se dijele podaci sa američkog sistema VAERS uz tvrdnje d...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Putin nije optužio Evropu i Ameriku za satanistički plan smanjenja svjetske populacije

Lažni govor ruskog predsjednika Vladimira Putina na naše govorno područje s...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Ne, Joe Biden nije jedini nosio masku na virtuelnom samitu

Tvrdnju da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden jedini nos...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me