Raskrinkavanje.ba

Seksizmom do klikova: Kako “Blic Žena” piše o sportistkinjama

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Talijanska teniserka nije izašla na teren bez donjeg veša, a to su znali i svi portali koji su se poslužili takvom tvrdnjom da bi prikupili što više klikova.

Od crnog kombinezona Serene Williams, do presvlačenja Alize Cornet tokom meča, odjeća u kojoj teniserke igraju mečeve više puta je bila tema u medijima ove godine. Ovog puta je srbijanski portal “Blic Žena” napravio priču od opreme talijanske teniserke Kamile Đorđi (Camila Giorgi) koju je nosila na turniru u Tokiju. Članak, koji suštinski ne govori ni o čemu osim o samom mediju koji ga je objavio, naslovljen je pitanjem:

Teniserka ZAPANJILA PUBLIKU: "Da li je ona to na teren izašla BEZ GAĆICA i još i zadigla suknju da to pokaže?"

I dok se autorica potpisana inicijalima “T.G.” (incijali odgovaraju osobi po imenu Tamara Gligorijević, koja je navedena u impressumu stranice) na portalu “Žena” u naslovu pitala “da li je...?”, Novi.ba u naslovu tvrdi da teniserka jeste izašla na teren bez donjeg veša. Tekst na portalu “Novi” se pojavio nekih pola sata nakon onog na portalu “Žena” sa sljedećim naslovom:

CITAT: TENISERKA IZAZVALA HAOS KAD SE POJAVILA BEZ GAĆICA: Još je podigla suknju da pokaže da ih ne nosi!

Kamila Đorđi je meč igrala u blijedo rozoj haljini za igranje tenisa koja, kao i sve suknje i haljine za teniserke, ima šorc kao integralni dio opreme. Zbog boje odjeće i činjenice da se igralo u zatvorenoj dvorani pod vještačkim svjetlom, u nekim kadrovima se boja šorca stapala sa bojom kože. No, činjenica da Đorđi jeste imala šorc vrlo je očigledna, a bila je poznata i autorima/cama ovih tekstova, koji su ipak odlučili da je dovedu u pitanje kako bi objavili senzacionalističke i izuzetno seksističke članke i tako prikupili voajerske klikove na račun poznate teniserke.  

U međuvremenu, pažljivi posmatrači zaključili su da Kamila ipak nosi gaćice, ali činjenica da je odabrala neprimjerenu opremu i dalje stoji. Ipak, na društvenim mrežama nižu se uzvici divljenja mladoj teniseriki na račun njenih oblina. Skor na terenu niko i ne spominje.

Portal “Žena” je članak ilustrovao sa dvije slike, napravljene na osnovu video snimka meča, koje su do pola zamućene kako bi se stvorio utisak da na slici postoji nešto “nepristojno” što treba sakriti. Članak sadrži i video snimak koji je iskorišten za pravljenje ove ilustracije, iz kog se, ponovo, vrlo jasno vidi da Đorđi nosi standardnu sportsku opremu za igranje tenisa.

“Novi.ba” nije objavio ovaj video, ali jeste ilustrovao članak sa 11 fotografija Kamile Đorđi i jednom fotografijom na kojoj se vidi međunožje ženske osobe u teniskoj opremi u krupnom kadru. Pasus u kojem se “otkriva” da je teniserka “ipak” izašla na teren u propisnoj odjeći nalazi se između devete i desete slike, baš kao što ga je i “Blic Žena” stavio na sam kraj teksta.

I jedni i drugi su, dakle, od izmišljene priče napravili vijest, a zatim je iskoristili za malicioznu i potpuno besmislenu “kritiku” sportistkinje, koja nije uradila baš ništa osim što je igrala tenis.   

Ovaj članak je prenesen na dva anonimna portala “Balkan” i “Dobar dan”. Oni su preuzeli su prvi dio ovog članka, izostavivši onaj iz kojeg “saznajemo” da teniserka ipak ima donji veš.

Članak na portalu “Žena” ocijenit ćemo kao klikbejt i dezinformaciju, s obzirom da je autorici teksta bilo dobro poznato da je odgovor na degutantno pitanje iz naslova negativan, to jest da Đorđi nije “izašla bez gaćica i zadigla suknju da to pokaže”. Sve to uz korištenje zamagljene slike kako bi se čitatelji/ke naveli na pogrešan zaključak da teniserka nema donji veš. Članak objavljen na portalu “novi.ba” ocijenit ćemo kao klikbejt i lažnu vijest jer se u naslovu donosi i potpuno izmišljena tvrdnja, koju čak i sam tekst demantuje. Članak objavljen na portalu “Dobar dan” ocijenit ćemo kao lažnu vijest, a onaj na portalu “Balkan”, kao prenošenje lažne vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 06.10.2018

Novi: TENISERKA IZAZVALA HAOS KAD SE POJAVILA BEZ GAĆICA: Još je podigla suknju da pokaže da ih ne nosi!

Italijanska teniserka Kamila Đorđi (26) atraktivnim izdanjima uvek privlači pažnju publike, ali svi se slažu da je sada zaista pretjerala!

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 06.10.2018

Žena: Teniserka ZAPANJILA PUBLIKU: "Da li je ona to na teren izašla BEZ GAĆICA i još i zadigla suknju da to pokaže?"

Italijanska teniserka Kamila Đorđi (26) atraktivnim izdanjima uvek privlači pažnju publike, ali svi se slažu da je sada zaista preterala!

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Lažna vijest 09.10.2018

Dobar Dan: Teniserka publiku zapanjila: Bez donjeg veša izašla na teren i podigla suknju da se pohvali time

ITALIJANSKA TENISERKA, KAMILA ĐORĐI JE APSOLUTNO ZAPANJILA PUBLIKU KADA JE IZAŠLA NA TEREN. TENISERKA KOJA UVIJEK PRIVLAČI PAŽNJU PRISUTNIH ZAHVALJUJU...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 11.10.2018

Balkan: Teniserka publiku zapanjila: Bez donjeg veša izašla na teren i podigla suknju da se pohvali time

Teniserka publiku zapanjila: Bez donjeg veša izašla na teren i podigla suknju da se pohvali time

  • Prenošenje lažnih vijesti