Sezonska dezinformacija o sezonskoj salati

Upozorenje o interakciji koju imaju paradajz i krastavac, već odavno kruži internetom na raznim jezicima. Međutim, iako su neki mediji posljedice proglasili kobnim, to ipak nije istina. 

Ocijenjeni članci
Hayat Dezinformacija; Pseudonauka; Slobodna Bosna Dezinformacija; Pseudonauka; Srbija danas Dezinformacija; Pseudonauka; Srbija24 Dezinformacija; Pseudonauka; Espreso.rs Dezinformacija; Pseudonauka; Novi Dezinformacija; Pseudonauka; Skandalozno Dezinformacija; Pseudonauka; Krupljani Dezinformacija; Pseudonauka; Nezavisni Dezinformacija; Pseudonauka; Bosanski recepti Dezinformacija; Pseudonauka; Info-KS Dezinformacija; Pseudonauka; Lijek iz prirode Dezinformacija; Pseudonauka; Vas Magazin Dezinformacija; Pseudonauka; Hrana i zdravlje Dezinformacija; Pseudonauka; Blic-novosti Blic-novosti Dezinformacija; Pseudonauka; Alo Dezinformacija; Pseudonauka; Balkans Press Dezinformacija; Pseudonauka; Dnevno.rs Dezinformacija; Pseudonauka; Yumama Dezinformacija; Pseudonauka; Adavinic Dezinformacija; Pseudonauka; BH Info magazin Dezinformacija; Pseudonauka; Svakodnevnica Dezinformacija; Pseudonauka; Koreni Dezinformacija; Pseudonauka; eSarajevo Dezinformacija; Pseudonauka; USN Dezinformacija; Pseudonauka; Alternative Medicine Dezinformacija; Pseudonauka;

Na portalu “Slobodna Bosna” 24.6.2019. objavljen je članak kojim upozoravaju čitalaštvo da nikako ne miješaju paradajz i krastavce u salati. Naslov članka glasi: 

NIKAD NE SMIJETE KOMBINOVATI PARADAJZ I KRASTAVAC U SALATI: Postoji dobar razlog za to, zajedno mogu biti kobni! (Slobodna Bosna; 24.6.2019.)

Najranije pojavljivanje tvrdnji koje su objavljene u ovom članku bilježimo u Facebook objavi na engleskom jeziku iz februara 2017. godine. Izvor članka na našem jeziku je teško utvrditi jer je riječ o priči koja kruži već godinama, dok neki od portala koji su objavili članak - više ne postoje. I dok je članak sa portala “Slobodne Bosne” do redakcije "Raskrinkavanja" došao kao prijava čitatelja/ice, ranije je taj članak objavio čitav niz medija: 

OPREZ: KRASTAVCE I PARADAJZ NIKADA NE BISTE SMJELI JESTI ZAJEDNO U ISTOJ SALATI, EVO ZAŠTO (Hayat TV; 22.6.2019.)

ZABORAVITE NA ŠOPSKU SALATU: Paradajz i krastavac NE TREBA JESTI u istoj salati! Evo šta je RAZLOG (Srbija Danas; 3.5.2019.) 

Ova salata vam škodi, evo šta može da vam se desi: Nikada nemojte da mešate paradajz i krastavac (Srbija24; 28.6.2019.) 

Evo zašto nikada ne biste smjeli jesti krastavce i paradajz u ISTOJ salati! (Fresh Press; 20.2.2017.)

Naime, u članku se navodi da kombinacija ova dva sastojka može biti otrovna  i uzrokovati probavne probleme. 

Neki sastojci ne idu zajedno u salati, kao što je kombinacija paradajza i krastavaca.
Svako od ovih povrća ima različito vrijeme probave, a prema Ayurvedi moramo znati tačno vrijeme probave svake pojedene hrane prije nego što ih zajedno pomiješamo.
Kombinovanje namirnica koje imaju različito vrijeme probave nije nimalo poželjno. Kombinujući takve sastojke može doći do fermentacije hrane u želucu i tako se može otrovati cijelo tijelo.
Krastavci i paradajz nisu međusobno kompatibilni i nikada ih ne bi trebali uzimati zajedno. Kad stignu do stomaka i započne proces fermentacije, a to može uzrokovati brojne probavne probleme.

Za početak, važno je napomenuti da u želucu ne može ništa fermentirati jer sadrži hlorovodoničnu kiselinu i jako malo bakterija, što je jedna od funkcija želuca - da sterilizira unesenu hranu prije nego što nastavi svoj put kroz probavni trakt.

Istina je da prema Ajurvedi ove dvije namirnice ne treba miješati. Međutim, tvrdnja koja govori da je kombinacija kobna i da može otrovati čitav organizam, nije tačna.

 

 

 

A šta je Ajurveda? 

Prevedeno sa sanskrta, Ajurveda znači “znanje o životu i dugovječnosti” i utemeljena je na ideji balansiranja uma, duha i tijela. Riječ je o tradicionalnoj medicini koja potječe iz Indije i koja se koristila kao princip liječenja do pojave moderne medicine. Danas se na nju gleda kao na alternativnu medicinu čiji se pripravci mogu kupiti putem interneta, iako se u njima često nalaze teški (toksični) metali koji zapravo ugrožavaju zdravlje. 

U cijeloj ovoj priči postoji i mrvica istine u smislu interakcije krastavca i povrća koje sadrži vitamin C, navodi portal "www.useyourbrainforscience.com". Naime, krastavac sadrži sastojak koji neutrališe vitamin C koji se nalazi u paradajzu. I tu je kraj “opasnosti i kobnosti” ove kombinacije.  

Što se samog krastavca tiče, bez obzira na kombinaciju u kojoj se nalazi, može izazvati probavne smetnje zbog cucurbitacina kod osoba sa osjetljivim stomakom (crijevima, ne želucem). 

Zbog činjenice da je argumentacija članaka zasnovana na “alternativnoj medicini” i nije utemeljena u nauci, svi članci koji su objavili da kombinacija paradajza i krastavca predstavlja opasnost za zdravlje i da može izazvati trovanje cijelog tijela, bit će ocijenjeni kao pseudonauka i dezinformacija

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 02. 07. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, Stjepan Mesić nije umro

Koristeći ime, prezime i fotografiju hrvatskog političara Borisa Miloševića...

Lažna vijest
Dezinformacija
Dezinformacije i pristrasno izvještavanje o migrantima u Dnevnom avazu

Dnevni avaz, a zatim i brojni drugi portali, u julu su objavili članak s na...

Preko margine Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Pristrasno izvještavanje
Dezinformacija
Šta je pogrešno, a šta opasno u statusu Ejuba Kučuka o “terapijama” za koronavirus

Facebook status Ejuba Kučuka o njegovom iskustvu sa virusom SARS-CoV-2 izaz...

Dezinformacija Pseudonauka
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me