Raskrinkavanje.ba

Sijanje panike po Facebooku: Nema “smrtonosnog virusa” u Paracetamolu

U posljedna 24 sata, preko 23.000 korisnika/ca Facebook-a podijelilo je “upozorenje” vezano za Paracetamol, zasnovano na potpuno izmišljenoj tvrdnji da isti sadrži opasan virus.

“Upozorenje” se pojavilo na privatnom profilu korisnika Nenada Milojkovića, bez ikakvih dokaza ili izvora za iznesenu tvrdnju, koja zvuči vrlo uznemiravajuće. U njemu se, naime, navodi da je novi "vrlo bijel i sjajan" paracetamol kontaminiran opasnim, čak i smrtonosnim, patogenom:

HITNO UPOZORENJE!
Pazite da ne uzmete paracetamol na kom piše P / 500. To je novi, veoma beli i sjajni paracetamol, doktori kazu da sadrži virus "Machupo", koji se smatra jednim od najopasnijih virusa na svetu, sa visokom stopom smrtnošću. Molim vas podelite ovu poruku sa svim ljudima na vašoj listi kontakata, kao i sa porodicom i spasite živote .... Ja sam učinio svoj deo, sada je na vama red .............. zapamtite da Bog pomaže onima koji pomažu drugima & sami!

Post je objavljen 9. januara, a u roku od samo jednog dana, fotografiju Paracetamola sa popratnim upozorenjem podijelilo je čak 23.498 osoba. Facebook stranica “Gradačac” također je objavila isti post, uz identičnu fotografiju, nekoliko sati kasnije. Objava ove stranice do trenutka objavljivanja analize ima 715 dijeljenja.

DODATNE INFORMACIJE: 

Nakon naše analize, Facebook stranica "Gradacac" uklonila je spornu fotografiju.

 

Pretragom ključnih riječi iz ove objave, utvrdili smo da je u pitanju lažna vijest koja kruži internetom već nekoliko mjeseci, a sada je stigla i do našeg govornog područja.

Vijest je već provjerio fact-checking portal “Snopes”, u članku objavljenom u martu 2017. godine.

Machupo:

Machupo (također poznat kao "bolivijski hemoragijski virus" ili "crni tifus") endemična je vrsta virusa u sjevernoj i istočnoj Boliviji, a širi se zrakom ili hranom.

 

“Upozorenje” se pojavilo na Twitter profilu Olawoyin Edris u februaru 2017. godine, a identičan post smo našli i na Facebook profilu DR Romal Mohammadi, iz aprila 2017. godine. Objava je naknadno izbrisana, a prije toga je dostigla brojku od preko 270.000 dijeljenja. Tokom 2017. godine, mnogi mediji, Facebook stranice i privatni profili iz cijelog svijeta dijelili su ovu vijest.

Iza samog upozorenja nema nikakve istine. Kako je već utvrdio “Snopes”, Indoneziijska agencija za hranu i lijekove objavila je saopštenje u kojem demantuje navode iz upozorenja:

Prije širenja glasina po društvenim medija, agencija nikada nije dobila vjerodostojna izvješća koja podupiru tvrdnju da je virus Machupo pronađen u lijekovima Paracetamol ili drugim lijekovima.
Sam Machupo virus poznata je vrsta virusa koji se može prenijeti kroz zrak, hranu ili izravni kontakt. Virus Machupo može potjecati iz sline, urina ili izmeta zaraženih glodavaca i postati nosač (rezervoar) virusa.
Šef agencije, Penny K. Lukito, rekao je da agencija nikada nije pronašla Machupo virus u ovom medicinskom proizvodu.

I dužnosnici javnog zdravstva u Maleziji također su razbili slične glasine, 8. februara 2017, naglasivši kako virusi obično ne mogu preživjeti proces stvaranja pilule:

Malezijsko Ministarstvo zdravstva danas je srušilo glasine sa društvenih medijia koje govore da P / 500 paracetamol tablete u Maleziji sadrže 'Machupo' virus.
Generalni direktor zdravstva Malezije Datuk dr. Noor Hisham Abdullah rekao je da, kao i većina virusa, Machupo ne može živjeti u suhim sredinama kao što su paracetamolne tablete.
"Virus Machupo je kategoriziran u grupi Arenavirus koji bi mogao prouzročiti hemoragičku groznicu. Trenutno, virus se može naći samo u Južnoj Americi.
Noor Hisham izjavio je da ministarstvo nije primilo nikakva izvješća vezana za kontaminaciju paracetamola od vlasti iz bilo koje zemlje.

S obzirom da smo utvrdili da upozorenje nema nikakvu osnovu u činjenicama, ovu informaciju koja se ogromnom brzinom širi po društvenim medijima, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Napomena: 12.7.2018.

Pola godine nakon objavljivanja analize o lažnom upozorenju za Paracetamol, pojavila se nova objava. Ovaj put na privatnom profilu "Vinko Jozsef" i to 22 juna 2018.

 

Napomena 26.11.2018.

 

Čitaoci su nam prijavili nova prenošenja ove lažne vijesti. Istu fotografiju sa lažnim opisom objavio je i Bajgorić Ibro u oktobru 2018. Njegovu objavu podijelilo je više od 30.000 korisnika/ca Facebooka. Ista fotografija objavljena je i na Facebook stranici "Risici". 

Nešto drugačiju verziju pronašli smo na drugom privatnom Facebook profilu pod imenom "Kamila Lamija". Ona je odlučila objaviti istu lažnu vijest, ali sa malim intervencijama - tekst je malo drugačiji a na fotografiji su domaće tablete fabrike Bosnalijek. Obzirom da nismo nigdje drugo uspjeli pronaći slično upozorenje, sve 3 nove objave ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijest. 

 

 

Napomena: 10.12.2020.

Ovih dana Viberom kruži slika koju smo još prije dvije godine ocijenili kao prenošenje lažne vijesti, a 30.11.2020. ista je javno objavljena i na Facebook profilu "Suada Hajdarević", gdje do ovog momenta ima više od 1.700 interakcija.

 

 

 

 

(Rasrinkavanje.ba) 

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 30.11.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil "Suada Hajdarević": Paracetamol P-500

  • Prenošenje lažnih vijesti