Silovanje kao klikbejt

Ova analiza je označena kao: Preko margine

U intervjuu koji je Gordana Boban dala za portal “Source”, između ostalog, govorila je i o razlozima svog odlaska iz serije “Lud, zbunjen, normalan”. Neki portali su odlučili da od toga naprave senzaciju, na vrlo neetičan način.

Ocijenjeni članci
Doznajemo Klikbejt; Narodne Novine Klikbejt; Zdravlje iz prirode Klikbejt; Federacija Klikbejt; Balkan vesti Klikbejt; Novosti Balkan Klikbejt; Zdravlje i preventiva Klikbejt; Regionalne Novine Klikbejt; Espreso.rs Klikbejt; Magazin Dan Klikbejt; Super Čarobni Svijet Klikbejt; Aktuelna dešavanja Klikbejt;

Portal “Doznajemo” se i ranije nalazio u analizama Raskrinkavanja. Ovog puta, čitatelj nam je poslao članak koji je na ovom portalu objavljen sa sljedećim naslovom:

POZNATA GLUMICA PRIZNALA: “Zbog silovanja sam napustila TV seriju ‘Lud, zbunjen, normalan’…

Tvrdnja iz naslova nema utemeljenje u tekstu i više nego slobodno parafrazira izjavu koju je Gordana Boban dala, insinuirajući da je sama Gordana bila silovana, ili da se dogodilo silovanje, što je daleko od istine. Citat koji je stavljen u naslov nije čak ni izvađen iz konteksta, već uopšte nije izgovoren.

U svom intervjuu za “Source”, glumica se osvrnula na svoje dosadašnje uloge, a na pitanje novinara zašto je napustila veoma uspješnu seriju “Lud, zbunjen normalan”, Gordana je odgovorila:

(…) ja sam napustila (seriju) zbog toga što jedna epizoda po mom mjerilu vrijednosti, je bila apsolutno neprimjerena. (...) Ta epizoda je govorila o silovanju. Dakle, termin silovanje u porodičnoj seriji koja ide u 8 sati navečer, po mom mjerilu vrijednosti, a mislim i po velikom broju gledatelja, nije uopće primjeren.

Obzirom da nam iz samog odgovora nije bilo jasno šta se zapravo desilo, i kako se naslov članka može povezati sa onim o čemu je govorila glumica, odlučili smo pogledati spornu epizodu.

Gordana Boban se posljednji put pojavila u 54. epizodi, a istom scenom njenog “odlaska u Njemačku” iz prethodne epizode, počinje sporna 55. epizoda. U njoj Dino (Milan Pavlović) neuzvraćenu ljubav pokuša riješiti “drogom za silovanje”, uz pojašnjenje da se droga ne koristi da bi muškarac silovao ženu, nego da žena “siluje muškarca” kada popije tabletu. Tako je na “humorističan” način razvodnjena vrlo ozbiljna tema. Naziv droge u seriji je Rohypno-ekstaza gdje je jasno da se radi o “Rohypnolu” koji nije nikakav “afrodizijak”, već vrlo jak sedativ koji je poznat kao jedna od “droga za silovanje”, a koje se koriste da se žrtva onesposobi, izgubi moć rasuđivanja, izgubi svijest, a često i sjećanje na događaje koji su se desili pod utjecajem narkotika.

Ova je epizoda prošla bez odjeka u javnosti, dok su neke, koje ne diraju u integritet tijela, bile predmet velikih rasprava. Iako je Gordana u intervjuu rekla da je već ranije govorila o razlozima svog odlaska, u digitalnom obliku to nismo uspjeli naći, baš kao ni vijest o samom odlasku iz serije. Iako se to desilo prije deset godina, pozdravljamo integritet i moralni kompas Gordane Boban u ovoj situaciji.

Isto se, pak, ne može reći za portale koji na ovakav način koriste vrlo ozbiljno krivično djelo kako bi privukli posjete na svoju stranicu. Obzirom da naslov članka navodi na pogrešan zaključak, ova objava svakako dobija ocjenu klikbejt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomena 8.8.2019.

Nakon što su nam čitatelji prijavili nova prenošenja ovog članka, odradili smo ponovnu pretragu i ustanovili da je u međuvremenu još 7 portala prenijelo članak sa istom uredničkom opremom. Svi oni dodani su u ovu analizu te su također dobili ocjenu klikbejt. 

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 20. 03. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Empire State Building jučer nije bio osvijetljen bojama zastave BiH

Brojni portali prenijeli su tweet Denisa Zvizdića, netačno ustvrdivši da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Demantirano
Analiza
10 najčitanijih: Dezinformacije o COVID-19

Početkom ove godine, klikbejt mediji su izmišljali lokalne slučajeve zaraze...

Analiza
Šest tipova prevara na Facebooku: Kako ih prepoznati i zaštititi sebe i druge

Lažne nagradne igre i lažne Facebook stranice mogu služiti prikupljanju laj...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me