Silovanje kao klikbejt

Ova analiza je označena kao: Preko margine

U intervjuu koji je Gordana Boban dala za portal “Source”, između ostalog, govorila je i o razlozima svog odlaska iz serije “Lud, zbunjen, normalan”. Neki portali su odlučili da od toga naprave senzaciju, na vrlo neetičan način.

Portal “Doznajemo” se i ranije nalazio u analizama Raskrinkavanja. Ovog puta, čitatelj nam je poslao članak koji je na ovom portalu objavljen sa sljedećim naslovom:

POZNATA GLUMICA PRIZNALA: “Zbog silovanja sam napustila TV seriju ‘Lud, zbunjen, normalan’…

Tvrdnja iz naslova nema utemeljenje u tekstu i više nego slobodno parafrazira izjavu koju je Gordana Boban dala, insinuirajući da je sama Gordana bila silovana, ili da se dogodilo silovanje, što je daleko od istine. Citat koji je stavljen u naslov nije čak ni izvađen iz konteksta, već uopšte nije izgovoren.

U svom intervjuu za “Source”, glumica se osvrnula na svoje dosadašnje uloge, a na pitanje novinara zašto je napustila veoma uspješnu seriju “Lud, zbunjen normalan”, Gordana je odgovorila:

(…) ja sam napustila (seriju) zbog toga što jedna epizoda po mom mjerilu vrijednosti, je bila apsolutno neprimjerena. (...) Ta epizoda je govorila o silovanju. Dakle, termin silovanje u porodičnoj seriji koja ide u 8 sati navečer, po mom mjerilu vrijednosti, a mislim i po velikom broju gledatelja, nije uopće primjeren.

Obzirom da nam iz samog odgovora nije bilo jasno šta se zapravo desilo, i kako se naslov članka može povezati sa onim o čemu je govorila glumica, odlučili smo pogledati spornu epizodu.

Gordana Boban se posljednji put pojavila u 54. epizodi, a istom scenom njenog “odlaska u Njemačku” iz prethodne epizode, počinje sporna 55. epizoda. U njoj Dino (Milan Pavlović) neuzvraćenu ljubav pokuša riješiti “drogom za silovanje”, uz pojašnjenje da se droga ne koristi da bi muškarac silovao ženu, nego da žena “siluje muškarca” kada popije tabletu. Tako je na “humorističan” način razvodnjena vrlo ozbiljna tema. Naziv droge u seriji je Rohypno-ekstaza gdje je jasno da se radi o “Rohypnolu” koji nije nikakav “afrodizijak”, već vrlo jak sedativ koji je poznat kao jedna od “droga za silovanje”, a koje se koriste da se žrtva onesposobi, izgubi moć rasuđivanja, izgubi svijest, a često i sjećanje na događaje koji su se desili pod utjecajem narkotika.

Ova je epizoda prošla bez odjeka u javnosti, dok su neke, koje ne diraju u integritet tijela, bile predmet velikih rasprava. Iako je Gordana u intervjuu rekla da je već ranije govorila o razlozima svog odlaska, u digitalnom obliku to nismo uspjeli naći, baš kao ni vijest o samom odlasku iz serije. Iako se to desilo prije deset godina, pozdravljamo integritet i moralni kompas Gordane Boban u ovoj situaciji.

Isto se, pak, ne može reći za portale koji na ovakav način koriste vrlo ozbiljno krivično djelo kako bi privukli posjete na svoju stranicu. Obzirom da naslov članka navodi na pogrešan zaključak, ova objava svakako dobija ocjenu klikbejt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomena 8.8.2019.

Nakon što su nam čitatelji prijavili nova prenošenja ovog članka, odradili smo ponovnu pretragu i ustanovili da je u međuvremenu još 7 portala prenijelo članak sa istom uredničkom opremom. Svi oni dodani su u ovu analizu te su također dobili ocjenu klikbejt. 

Napomena 22.01.2021.

Nakon objave naše analize, portal Espreso izmijenio je naslov članka koji sada glasi "ISPRAVKA: Poznata glumica NIJE napustila seriju zbog SILOVANJA, ovo je zaista izjavila" zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 20. 03. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Zbog čega je voditeljka izgubila svijest u programu uživo?

U člancima i objavama na društvenim mrežama se slučaj gubitka svijesti vodi...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Neprovjereno
Lažna vijest
Fauci, Gates i Covid-19: Nepresušna inspiracija za teoretičare/ke zavjere

Portal poznat po prenošenju teorija zavjere objavio je članak prepun tvrdnj...

Lažna vijest Teorija zavjere Klikbejt
Lažna vijest
AI fotografije hapšenja američkih političara/ki predstavljene kao stvarne

Korisnici/e Facebooka dijele fotografije koje navodno prikazuju hapšenja am...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me