Simpsoni nisu predvidjeli budućnost

Domaća Facebook stranica koja svakodnevno dijeli zanimljive “činjenice” je aktualizirala lažnu vijest koja je na engleskom jeziku kružila prošle godine.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti;

Facebook stranica “Zanimljivo” koja broji preko 740.000 pratitelja, objavila je drugog marta fotografiju za koju tvrdni da je predvidjela budućnost:

Osim nekoliko privatnih profila i Facebook grupa, ovu tvrdnju na našem govornom području objavila je još i stranica “Vijesti” dan poslije:

Međutim ni jedna od dvije pomenute stranice zapravo nije izvor ove tvrdnje. O cijeloj priči je još u junu 2017. pisao i fact-checking portal “Snopes”.

I na izvornom engleskom jeziku i na prevedenim verzijama tvrdnje su iste: crtani film “Simpsoni” je još 2002. godine predvidio da će Trump dodirnuti “svijeći globus”.

Obje fotografije koje su prikazane zaista su autentične, međutim na problem nailazimo kod hronologije objavljivanja, odnosno vremena nastanka.

Donja fotografija prikazuje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa te kralja Saudijske Arabije Salmana bin Abdulaziza i predsjednika Egipta Abdel Fatah al-Sisia na otvaranju Globalnog centra za borbu protiv ekstremističkih ideologija u Rijadu. Jedan dio ceremonije uključivao je dodirivanje globusa koje je predstavljalo trenutak otvaranja centra, dok na Youtube-u postoji i snimak Trumpove posjete.

Sa druge strane, fotografija iz “Simpsona” koja prikazuje isti događaj također je autentična ali nije iz 2002. godine. Fotografija se naime prikazuje na 6. sekundi videa koji je objavljen na oficijelnoj stranici “Simpsona” 26. maja 2017. - nekoliko dana nakon Trumpove posjete Saudijskoj Arabiji. Video tematizira prvih 125 dana Trumpove administracije:

Tvrdnju da su “Simpsoni” još 2002. predvidjeli događaj koji se desio 2017. stoga ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(raskrinkavanje)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 05. 05. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Misteriozni sarajevski sastanak

Alternativna televizija je objavila informaciju da je u Sarajevu održan sas...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Demantirano
Lažna vijest
Maršalovi Otoci nisu legalizovali kokain

Vijest koja govori o tome da su Maršalovi Otoci legalizovali kokain prvi pu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Demantirano
Klikbejt
Vježba, a ne “opsadno stanje” i “neredi”

Vježba koju je EUFOR pojačan rezervnim snagama, pripadnicima OSBiH i SIPA i...

Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me