Simpsoni nisu predvidjeli budućnost

Domaća Facebook stranica koja svakodnevno dijeli zanimljive “činjenice” je aktualizirala lažnu vijest koja je na engleskom jeziku kružila prošle godine.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti;

Facebook stranica “Zanimljivo” koja broji preko 740.000 pratitelja, objavila je drugog marta fotografiju za koju tvrdni da je predvidjela budućnost:

Osim nekoliko privatnih profila i Facebook grupa, ovu tvrdnju na našem govornom području objavila je još i stranica “Vijesti” dan poslije:

Međutim ni jedna od dvije pomenute stranice zapravo nije izvor ove tvrdnje. O cijeloj priči je još u junu 2017. pisao i fact-checking portal “Snopes”.

I na izvornom engleskom jeziku i na prevedenim verzijama tvrdnje su iste: crtani film “Simpsoni” je još 2002. godine predvidio da će Trump dodirnuti “svijeći globus”.

Obje fotografije koje su prikazane zaista su autentične, međutim na problem nailazimo kod hronologije objavljivanja, odnosno vremena nastanka.

Donja fotografija prikazuje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa te kralja Saudijske Arabije Salmana bin Abdulaziza i predsjednika Egipta Abdel Fatah al-Sisia na otvaranju Globalnog centra za borbu protiv ekstremističkih ideologija u Rijadu. Jedan dio ceremonije uključivao je dodirivanje globusa koje je predstavljalo trenutak otvaranja centra, dok na Youtube-u postoji i snimak Trumpove posjete.

Sa druge strane, fotografija iz “Simpsona” koja prikazuje isti događaj također je autentična ali nije iz 2002. godine. Fotografija se naime prikazuje na 6. sekundi videa koji je objavljen na oficijelnoj stranici “Simpsona” 26. maja 2017. - nekoliko dana nakon Trumpove posjete Saudijskoj Arabiji. Video tematizira prvih 125 dana Trumpove administracije:

Tvrdnju da su “Simpsoni” još 2002. predvidjeli događaj koji se desio 2017. stoga ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(raskrinkavanje)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 05. 05. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljena izjava Morgana Freemana o maskama i “eksperimentu da se vidi ko je sljedbenik (?!)”

Morgan Freeman je na svojim profilima na društvenim mrežama više puta podrž...

Lažna vijest
Teorija zavjere
“Pokopana” teorija zavjere o 11. septembru vraćena u život na regionalnim portalima

U drugom dijelu analize o video intervjuu kojeg je Aaron Russo dao Alexu Jo...

Teorija zavjere Neprovjereno
Lažna vijest
Džaferović nije “van sebe” zbog Novalića, niti je rekao “pustite ga odmah”

Trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović dao je izjavu...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me