Skandal po svaku cijenu

“Lijepljenje” senzacionalističkih naslova na intervjue ili izjave objavljene u drugim medijima, jedna je od čestih strategija opskurnih portala.

“BH dijaspora” je 15. januara objavila članak sa naslovom:

Skandalozna izjava Marinka Čavare o Bošnjacima: Pa ovaj čovjek nije normalan!

Članak zapravo prenosi dio intervjua “Nezavisnih” sa predsjednikom Federacije BiH, te nije sasvim jasno na koju se izjavu odnosi epitet “skandalozno” iskorišten u naslovu. Ovo su neke od tvrdnji koje je Čavara iznio u intervjuu:

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara smatra da je bošnjački nacionalizam umotan u celofan građanskog – put u nestanak ovakve BiH i njenu totalnu disoluciju.
“Takav radikalizam, unitarizam, tjera Srbe u otcjepljenje, a Hrvate u treći entitet”, rekao je Čavara za Nezavisne novine.
(...)
On je rekao da ukoliko se ustanovi da parlament ne može funkcionisati i ukoliko će jedan narod nametati rješenja i ustavne promjene drugima, onda ova “rogobatna stavka” u Ustavu FBiH treba biti sprovedena i nije toliko “teška” koliko je teška ova druga situacija.
“Ako će spriječiti dalje sukobe i dalju eskalaciju nacionalizma koja će nas još više udaljiti jedne od drugih, onda je bolje realizovati ovu odredbu Ustava i raspustiti Parlament FBiH”, istakao je Čavara.

Kompletan intervju objavljen na portalu “Nezavisnih” i na stranici predsjednika Federacije.

“Nezavisne” su intervju objavile sa naslovom: ”Čavara, predsjednik Federacije BiH: Bošnjački nacionalizam u celofanu vodi nestanku BiH”, dok je na stranici predsjednika Federacije isti objavljen sa naslovom “Predsjednik FBiH: "Vjerujem u dogovor i u rješenje problema".

Ovu izjavu prenijeli su i mnogi drugi mediji, međutim jedino je portal “BH dijaspora” na isti dodao citirani naslov, koji smo, pored toga, pronašli još i na portalu “Uskip info”.

Ne ulazeći u procjenu utemeljenosti ili opravdanosti stavova Marinka Čavare, činjenica je da su izjave koje je dao vrlo uobičajene kako za stranku kojoj pripada, tako i za standardni politički diskurs u BiH, naročito u izbornoj godini. Za senzacionalističke naslove kojima su, od ranije dobro poznate, stavove Marinka Čavare predstavili kao šokantnu vijest, oba članka smo ocijenili kao klikbejt.

(raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 17. 01. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimci zalaska sunca ne dokazuju da je ono bliže Zemlji nego što kaže nauka

Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je udaljenost Sunca od Zemlje mnogo...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bazne stanice se kamufliraju iz estetskih razloga, ne zato što su opasne

Stari videosnimak na kojem radnici pokrivaju baznu stanicu na krovu kamufla...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Ukrajina nije najavila “holokaust Rusa koji podržavaju Putina”

Portal Nulta tačka objavio je članak u kome se tvrdi da Ukrajina najavljuje...

Lažna vijest Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me