Skandal po svaku cijenu

“Lijepljenje” senzacionalističkih naslova na intervjue ili izjave objavljene u drugim medijima, jedna je od čestih strategija opskurnih portala.

Ocijenjeni članci
USKIP Klikbejt; BH dijaspora Klikbejt;

“BH dijaspora” je 15. januara objavila članak sa naslovom:

Skandalozna izjava Marinka Čavare o Bošnjacima: Pa ovaj čovjek nije normalan!

Članak zapravo prenosi dio intervjua “Nezavisnih” sa predsjednikom Federacije BiH, te nije sasvim jasno na koju se izjavu odnosi epitet “skandalozno” iskorišten u naslovu. Ovo su neke od tvrdnji koje je Čavara iznio u intervjuu:

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara smatra da je bošnjački nacionalizam umotan u celofan građanskog – put u nestanak ovakve BiH i njenu totalnu disoluciju.
“Takav radikalizam, unitarizam, tjera Srbe u otcjepljenje, a Hrvate u treći entitet”, rekao je Čavara za Nezavisne novine.
(...)
On je rekao da ukoliko se ustanovi da parlament ne može funkcionisati i ukoliko će jedan narod nametati rješenja i ustavne promjene drugima, onda ova “rogobatna stavka” u Ustavu FBiH treba biti sprovedena i nije toliko “teška” koliko je teška ova druga situacija.
“Ako će spriječiti dalje sukobe i dalju eskalaciju nacionalizma koja će nas još više udaljiti jedne od drugih, onda je bolje realizovati ovu odredbu Ustava i raspustiti Parlament FBiH”, istakao je Čavara.

Kompletan intervju objavljen na portalu “Nezavisnih” i na stranici predsjednika Federacije.

“Nezavisne” su intervju objavile sa naslovom: ”Čavara, predsjednik Federacije BiH: Bošnjački nacionalizam u celofanu vodi nestanku BiH”, dok je na stranici predsjednika Federacije isti objavljen sa naslovom “Predsjednik FBiH: "Vjerujem u dogovor i u rješenje problema".

Ovu izjavu prenijeli su i mnogi drugi mediji, međutim jedino je portal “BH dijaspora” na isti dodao citirani naslov, koji smo, pored toga, pronašli još i na portalu “Uskip info”.

Ne ulazeći u procjenu utemeljenosti ili opravdanosti stavova Marinka Čavare, činjenica je da su izjave koje je dao vrlo uobičajene kako za stranku kojoj pripada, tako i za standardni politički diskurs u BiH, naročito u izbornoj godini. Za senzacionalističke naslove kojima su, od ranije dobro poznate, stavove Marinka Čavare predstavili kao šokantnu vijest, oba članka smo ocijenili kao klikbejt.

(raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 17. 01. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nije tačno da je Šveđanin dao “stravičnu ispovest” da su ga čipovali i da je “njihov rob”

Happy je u članku o korištenju čipova u Švedskoj izmislio sagovornika i izj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Lažna vijest
Ne, niko ne poklanja montažnu kuću: Lažne nagradne igre još uvijek popularan način prikupljanja lajkova

Lažne nagradne igre na Facebooku još uvijek su popularne. Ovaj put stranica...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Negativno izvještavanje o migrantima

Portal Hercegovina u svom članku bez ikakvog razloga i osnove poredi državl...

Manipulisanje činjenicama Pristrasno izvještavanje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me