Skandal po svaku cijenu

“Lijepljenje” senzacionalističkih naslova na intervjue ili izjave objavljene u drugim medijima, jedna je od čestih strategija opskurnih portala.

Ocijenjeni članci
USKIP Klikbejt; BH dijaspora Klikbejt;

“BH dijaspora” je 15. januara objavila članak sa naslovom:

Skandalozna izjava Marinka Čavare o Bošnjacima: Pa ovaj čovjek nije normalan!

Članak zapravo prenosi dio intervjua “Nezavisnih” sa predsjednikom Federacije BiH, te nije sasvim jasno na koju se izjavu odnosi epitet “skandalozno” iskorišten u naslovu. Ovo su neke od tvrdnji koje je Čavara iznio u intervjuu:

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara smatra da je bošnjački nacionalizam umotan u celofan građanskog – put u nestanak ovakve BiH i njenu totalnu disoluciju.
“Takav radikalizam, unitarizam, tjera Srbe u otcjepljenje, a Hrvate u treći entitet”, rekao je Čavara za Nezavisne novine.
(...)
On je rekao da ukoliko se ustanovi da parlament ne može funkcionisati i ukoliko će jedan narod nametati rješenja i ustavne promjene drugima, onda ova “rogobatna stavka” u Ustavu FBiH treba biti sprovedena i nije toliko “teška” koliko je teška ova druga situacija.
“Ako će spriječiti dalje sukobe i dalju eskalaciju nacionalizma koja će nas još više udaljiti jedne od drugih, onda je bolje realizovati ovu odredbu Ustava i raspustiti Parlament FBiH”, istakao je Čavara.

Kompletan intervju objavljen na portalu “Nezavisnih” i na stranici predsjednika Federacije.

“Nezavisne” su intervju objavile sa naslovom: ”Čavara, predsjednik Federacije BiH: Bošnjački nacionalizam u celofanu vodi nestanku BiH”, dok je na stranici predsjednika Federacije isti objavljen sa naslovom “Predsjednik FBiH: "Vjerujem u dogovor i u rješenje problema".

Ovu izjavu prenijeli su i mnogi drugi mediji, međutim jedino je portal “BH dijaspora” na isti dodao citirani naslov, koji smo, pored toga, pronašli još i na portalu “Uskip info”.

Ne ulazeći u procjenu utemeljenosti ili opravdanosti stavova Marinka Čavare, činjenica je da su izjave koje je dao vrlo uobičajene kako za stranku kojoj pripada, tako i za standardni politički diskurs u BiH, naročito u izbornoj godini. Za senzacionalističke naslove kojima su, od ranije dobro poznate, stavove Marinka Čavare predstavili kao šokantnu vijest, oba članka smo ocijenili kao klikbejt.

(raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 17. 01. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Popularni “meme” video predstavljen kao vijest

Jedan od desetine “meme” video klipova prozvanih “Dimitri saznaje...”, na a...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Analiza
Stare prevare u novom ruhu: Ne postoji besplatni BMW ili besplatna montažna kuća

Na društvenim mrežama i dalje se redovno pojavljuju lažne nagradne igre. Ne...

Lažna vijest
Među migrantima nisu “vojnici terorističkog ISIL-a”

Pored činjenice da je “Antimigrant” ponovo plasirao netačnu informaciju o p...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere Pristrasno izvještavanje Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me