Slobodna Bosna: klikbejtom protiv diplomatije

„Slobodna Bosna“ nastavlja sa izvještavanjem koje vrlo često prelazi granicu između odgovornog i senzacionalističkog novinarstva, služeći se klikbejtom kao metodom za povećanje posjećenosti.

Ocijenjeni članci
Slobodna Bosna Dezinformacija; Klikbejt; Slobodna Bosna Dezinformacija; Klikbejt;

U tvrdnji u naslova članka čija je tema ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, odnosno njegova izjava, “Slobodna Bosna” navodi se da će formiranje državne vlasti biti dovršeno bez SNSD-a, odnosno da će takvu vlast podržati EU, ukoliko propadne prije nešto više od mjesec dana potpisani sporazum između SDA, SNSD i HDZ.

„CRNADAK OTKRIVA, FORMIRA VLAST BEZ SNSD-a? EU će podržati novu većinu ako sporazum trojke propadne“

Tvrdnja sama po sebi ne bi bila sporna da ju je Crnadak uopšte iznio. Evo šta je zapravo rekao:

„'Evropski zvaničnici se nadaju realizaciji sporazuma SNSD-HDZ-SDA do 5. septembra, ali nema dileme da će EU podržati bilo koju novu skupštinsku većinu za formiranje Savjeta ministara, koja je zasnovana na nastavku reformi i integraciji BiH u EU, ukoliko taj Sporazum propadne', rekao je ministar Crnadak.“

Dakle, dio tvrdnje i to onaj koji govori o podršci EU bilo kojoj drugoj skupštinskoj većini je tačan. Sa druge strane, prvi dio tvrdnje koji govori o formiranju nove vlasti bez SNSD-a, nije dio Crnatkove izjave nego je izmišljen. 

Na identičan način portal „Slobodna Bosna“ izvjestio i o posjeti američkog državnog sektretara Mike Pompea Briselu.

I pored činjenice što se u članku nigdje ne spominje ime člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a ni „crna lista“, autor/ica objavio/la je članak sa sljedećim naslovom.

„DODIK VIŠE NEMA KUD: Palmer će direktno izvještavati sekretara SAD-a o stanju na Zapadnom Balkanu, POLITIČARI SA "CRNE LISTE"...

Izjava iz naslova pripisana je diplomatskom predstavniku SAD pri institucijama EU u Briselu, Gordonu Sondlandu. Izjava koja je, pak, navedena u članku, nije ni izbliza tako dramatična. Evo šta je, prema navodima “Slobodne Bosne” u istom tom članku, Sondland zapravo rekao:

„'Gospodin (Mathew) Palmer će odgovorati direktno državnom sekretaru Pompeu i na Pomepu ostaje da zaduži Palmera oko kojeg pitanja će se on angažovati. Suština je u tome da zaista želimo da se više angažujemo na Zapadnom Balkanu i pomognemo u rješavanju problema koje smo identifikovali', izjavio je Sondland novinarima.“

S obzirom na činjenicu da su kod oba članka tvrdnje u naslovima u suprotnosti sa sadržajem teksta, i jedan i drugi članak ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 11. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 6 dana

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Vladimir Putin nije izgubio vlast u Moskvi 

Ujedinjena Rusija, stranka koja podržava Vladimira Putina, pretrpjela je gu...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: od Povorke ponosa do “čovjekolikih bića" na Blidinju i u Kalesiji

O prvoj bh. Povorci ponosa plasiran je niz dezinformacija i malicioznih čla...

Lažna vijest
U Kalesiji nije “rođeno čovjekoliko janje sa sedam nogu”

Fotografija za koju se tvrdi da prikazuje “čovjekoliko janje” iz Kalesije,...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me