Slobodna Bosna: klikbejtom protiv diplomatije

„Slobodna Bosna“ nastavlja sa izvještavanjem koje vrlo često prelazi granicu između odgovornog i senzacionalističkog novinarstva, služeći se klikbejtom kao metodom za povećanje posjećenosti.

Ocijenjeni članci
Slobodna Bosna Dezinformacija; Klikbejt; Slobodna Bosna Dezinformacija; Klikbejt;

U tvrdnji u naslova članka čija je tema ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, odnosno njegova izjava, “Slobodna Bosna” navodi se da će formiranje državne vlasti biti dovršeno bez SNSD-a, odnosno da će takvu vlast podržati EU, ukoliko propadne prije nešto više od mjesec dana potpisani sporazum između SDA, SNSD i HDZ.

„CRNADAK OTKRIVA, FORMIRA VLAST BEZ SNSD-a? EU će podržati novu većinu ako sporazum trojke propadne“

Tvrdnja sama po sebi ne bi bila sporna da ju je Crnadak uopšte iznio. Evo šta je zapravo rekao:

„'Evropski zvaničnici se nadaju realizaciji sporazuma SNSD-HDZ-SDA do 5. septembra, ali nema dileme da će EU podržati bilo koju novu skupštinsku većinu za formiranje Savjeta ministara, koja je zasnovana na nastavku reformi i integraciji BiH u EU, ukoliko taj Sporazum propadne', rekao je ministar Crnadak.“

Dakle, dio tvrdnje i to onaj koji govori o podršci EU bilo kojoj drugoj skupštinskoj većini je tačan. Sa druge strane, prvi dio tvrdnje koji govori o formiranju nove vlasti bez SNSD-a, nije dio Crnatkove izjave nego je izmišljen. 

Na identičan način portal „Slobodna Bosna“ izvjestio i o posjeti američkog državnog sektretara Mike Pompea Briselu.

I pored činjenice što se u članku nigdje ne spominje ime člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a ni „crna lista“, autor/ica objavio/la je članak sa sljedećim naslovom.

„DODIK VIŠE NEMA KUD: Palmer će direktno izvještavati sekretara SAD-a o stanju na Zapadnom Balkanu, POLITIČARI SA "CRNE LISTE"...

Izjava iz naslova pripisana je diplomatskom predstavniku SAD pri institucijama EU u Briselu, Gordonu Sondlandu. Izjava koja je, pak, navedena u članku, nije ni izbliza tako dramatična. Evo šta je, prema navodima “Slobodne Bosne” u istom tom članku, Sondland zapravo rekao:

„'Gospodin (Mathew) Palmer će odgovorati direktno državnom sekretaru Pompeu i na Pomepu ostaje da zaduži Palmera oko kojeg pitanja će se on angažovati. Suština je u tome da zaista želimo da se više angažujemo na Zapadnom Balkanu i pomognemo u rješavanju problema koje smo identifikovali', izjavio je Sondland novinarima.“

S obzirom na činjenicu da su kod oba članka tvrdnje u naslovima u suprotnosti sa sadržajem teksta, i jedan i drugi članak ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 11. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Lažni poster za nepostojeći film “Omikron varijanta”

Na društvenim mrežama dijeli se poster za film koji se navodno zove “The Om...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Ne, u Kanadi ne odvode djecu nevakcinisanih roditelja

Na društvenim mrežama kruži neutemeljena tvrdnja da u Kanadi “odvode djecu...

Lažna vijest Teorija zavjere
Dezinformacija
Klikbejt naslovi o Dodikovom “poniženju” u Rusiji

Izvještavajući o odgovoru Ruske Federacije na pismo dva člana Predsjedništv...

Dezinformacija Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me