Slučaj Denis Šulić i etnička pripadnost

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Predsjednici mladih SNDS-a i SDS-a bili su tema mnogih medijskih izvještaja posljednjih dana.

Na portalu “Klix” je 2. novembra objavljen članak pod naslovom:

Predsjednici mladih SNSD-a i SDS-a se izjasnili kao Bošnjaci

Glavni akteri članka su Nina Bukejlović i Denis Šulić, predsjednici aktiva mladih SDS-a i SNSD-a:

Predsjednik Mladih SNSD-a Denis Šulić i predsjednica Omladine SDS-a Nina Bukejlović izjasnili su se kao pripadnici bošnjačkog naroda kako bi uspjeli dobiti mandat na ovogodišnjim izborima za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Predsjednica mladih SDS-a je u javnost posljednjih dana dospjela prvenstveno zbog svoje etničke pripadnosti. Ona se naime na lokalnim izborima 2016. izjasnila kao Srpkinja, dok je na ovogodišnjim izborima ipak bila Bošnjakinja:

Naime, na lokalnim izborima 2016. godine Bukejlović se izjasnila kao pripadnica srpskog naroda da bi samo dvije godine poslije odlučila da promijeni etničku pripadnost pa se na ovogodišnjim izborima izjasnila kao pripadnica bošnjačkog naroda. Zbog ovoga je Centralna izborna komisija (CIK) u srijedu zaprimila žalbu da se Nini Bukejlović oduzme mandat zastupnice u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Član CIK-a Suad Arnautović kazao je na sjednici CIK-a da Bukejlović ne može dobiti mandat jer kandidati jednostavno ne mogu promijeniti nacionalnu pripadnost u jednom izbornom ciklusu, što znači da Bukejlović mora do 2020. godine biti Srpkinja. Za sada ostaje nepoznato da li će uopće Bukejlović dobiti mandat s obzirom na to da je CIK zaključio da će o njenom slučaju odlučiti Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine.

U posljednjoj rečenici članka ponovo je tema Denis Šulić. On bi naime mogao dobiti mandat koji je trebao pripasti Nini Bukejlović:

Kao Bošnjak se izjasnio i predsjednik Mladih SNSD-a Denis Šulić koji bi mogao, ukoliko Darko Tomaš ostane na poziciji načelnika Prnjavora, također dobiti mandat u Narodnoj skupštini RS-a. Prema ranijim izvještavanjima bh. medija, Šulić (sin Esada) se i ranije izjašnjavao kao Bošnjak.

Denis Šulić se zaista jeste izjasnio kao Bošnjak, baš kao i Nina Bukejlović. Međutim, ta dva slučaja su više različita nego slična. Naime, Nina Bukejlović se 2016. izjasnila drugačije nego sada - kao Srpkinja, dok se Denis Šulić 2016. izjasnio isto kao sada - kao Bošnjak. U prilog činjenici da se Šulić nije izjasnio kao Bošnjak isključivo kako bi dobio mandat u NSRS, ide i posljednja rečenica “Klixovog” članka, koja napominje da se “prema ranijim izvještavanjima bh. medija, Šulić (sin Esada) i ranije izjašnjavao kao Bošnjak.”

Činjenica je i da se Šulić i Bukejlović nisu trebali naći u istoj rečenici na početku “Klixovog” članka, obzirom da konstatacija o nacionalnom izjašnjavanju “kako bi se mogao dobiti mandat” važi za Ninu Bukejlović, ali ne i za Denisa Šulića. Iako su na taj način dva različita slučaja neopravdano dovedena u vezu, u originalnom članku je naznačeno da se ne radi o dvije identične situacije - što je činjenica koju je većina medija odlučila ignorisati prilikom njegovog prenošenja. No, to što su Bukejlović i Šulić pomenuti zajedno u uvodu teksta, olakšalo je selektivno prikazivanje informacija iznesenih u “Klixovom” članku, to jest kreiranje potpune dezinformacije od strane drugih medija.

Recimo, televizija “B92” preuzela je članak i naslovila ga ovako:

Zašto Srbi u BiH "postaju" Bošnjaci?

Isti ovaj naslov imaju i portali “Sputnik” (koji je članak naknadno izbrisao), “Tanjug”, “Politika”, “Slobodna Bosna”, “Srbin info”, “CMD”, “RTV Vojvodina”  i “Globalno”.

“BN” televizija je članku dala sljedeći naslov:

 Mijenjaju naciju zbog politike

Dok je “Sahar TV” zadržao isti naslov kao i izvorni “Klixov” članak, “Top portal” se odlučio za drugačiji.

KO KAŽE DA SDS I SNSD NISU MULTIETNIČKE STRANKE: Predsjednici mladih love mandate iz bošnjačke kvote

Svih 11 portala koji su prenijeli članak sa “Klixa” izostavili su informaciju iz posljednje rečenice teksta, u kojoj se saopštava da se Denis Šulić i ranije izjašnjavao kao Bošnjak. Šulić je tako na svim ovim portalima svrstan u istu kategoriju kao i Nina Bukejlović - to jest, prikazan je kao osoba koja je promijenila izjašnjavanje o svojoj etničkoj pripadnosti iz političkog pragmatizma. 

Svi mediji koji su prenijeli vijest naveli su “Klix” kao izvor, iako u originalnom članku ne postoje tvrdnje poput onih da je Šulić “mijenjao naciju”. Sve članke koji su na ovaj način prenijeli izvorni članak ili informacije iz njega, ocjenjujemo kao dezinformaciju.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 12. 11. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Elektromagnetna polja niske frekvencije ne izazivaju rak niti je orgonit zaštita protiv njih

Na Facebooku se za prodaju orgonita koriste neutemeljene tvrdnje da zračenj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka
Lažna vijest
Šta je Reuters “potvrdio” u vezi s adrenohromom?

"Zavjerološki” portali netačno tvrde da je Reuters “priznao” da su teorije...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Put dezinformacija Valerija Vrčeka od štampe do Facebooka

Društvenim mrežama šire se slike članka u kom hemičar Valerije Vrček, pozna...

Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me