Slučajni susret navijača je ipak samo skrivena kamera

Na osnovu prijave čitatelja, analizirali smo članak koji je snimak skrivene kamere predstavio kao slučajni susret navijača na ulici.

Na sportskom dijelu portala “Avaza” 22. aprila objavljen je članak pod naslovom:

Šta se dogodi kada se sretnu navijači Juventusa i Napolija nekoliko sati prije derbija

Juventus i Napoli igrali su izuzetno bitnu utakmicu koja bi mogla odlučiti pobjednika Talijanske lige.
Hoće li Juve nastaviti svoju strašnu seriju i osvojiti sedmu uzastopnu titulu ili će Napoli prekinuti dominaciju Stare dame? Napolitanci moraju ići na sve ili ništa, prenose Vijesti.me. Svjesni su toga i navijači iz Napulja, koji su doputovali u Torino da bi bodrili momke Mauricija Sarija (Sarri). Netrpeljivost juga i sjevera, Napolija i Juventusa, Napulja i Torina decenijama se najviše pokazuje upravo na fudbalskim utakmicama, ali postoji i druga strana.

Nadalje članak donosi informaciju da su se dvije suprotstavljene navijačke grupe srele na ulici i počele navijati zajedno:

Jedni naspram drugih, očekivao se sukob, ali su umjesto posla za policiju, krvavih i razbijenih glava, viđene neobične scene - Napolitanci i Torinezi su počeli zajedno navijati, pokazavši da je to samo fudbal.

Na kraju članka priložen je amaterski video snimak sa Youtube-a snimljen iz jedne od zgrada koja gleda na sam događaj.

“Vijesti.me” su istog dana preuzele identičan članak.  Ova vijest se prvi put pojavila 21. aprila na Twitter profilu “Italian football TV”, a podijeljena je preko 11.000 puta i lajkana preko 32.000 puta:

 

Međutim, navijači se nisu sreli slučajno. U pitanju je skrivena kamera koju su snimili ljudi sa portala “Fanpage”. Dvije navodno suprotstavljene grupe “navijača” se u ovom scenariju sureću na ulici i opkoljavaju nekog slučajnog prolaznika, a zatim počeinju zajedno pjevati i skakati. Finalni proizvod možete pogledati na ovom linku, a on je 21. aprila objavljen na “Fanpage” portalu.  

Članak na potalu “Avaza” i “Vijesti” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Kontaktirali smo redakcije oba portala te im proslijedili nalaze do kojih smo došli, međutim do trenutka objavljivanja ove analize nismo dobili odgovor, a članci su ostali nepromijenjeni.

(raskrinkavanje)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 27. 04. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me