Raskrinkavanje.ba

Snimak djece u kavezima ne prikazuje žrtve otmice Hamasa

Videosnimak petero djece u kavezu objavljen je uz tvrdnje da prikazuje “izraelsku djecu” koju su oteli pripadnici Hamasa u napadima 7. oktobra. Snimak je nastao prije napada.

Foto: bbk22, Freepik

Palestinska grupa Hamas izvela je iznenadne napade iz Gaze na Izrael u jutarnjim satima 7.10. 2023. godine “u jednoj od najozbiljnijih eskalacija u izraelsko-palestinskom sukobu posljednjih godina”, navodi portal Radio Slobodna Evropa. Ubijene su i otete stotine ljudi, nakon čega je Izrael otpočeo napade odmazde u Gazi u kojima je do sada stradalo nekoliko hiljada ljudi

Mediji su izvještavali o masakru koji su pripadnici Hamasa počinili u kibucu Kfar Aza, ali i o drugim masakrima koji su počinjeni tog dana. Izvještavajući o eskalaciji nasilja, portal Informer je 8. oktobra objavio članak sa sljedećim naslovom:

(UZNEMIRUJUĆE) Hamas drži izraelsku decu u kavezu? Snimak koji je šokirao svet!

U uvodu članka navodi se da se društvenim mrežama širi videosnimak “kidnapovane izraelske djece” koju su navodno oteli pripadnici Hamasa.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak kidnapovane izraelske dece koju su kako se navodi oteli pripadnici Hamasa.

U članku je opisano da se na snimku može vidjeti šest mališana “koji pokušavaju da izađu iz kaveza”, ali da autentičnost snimka nije potvrđena. Navedeno je da se u objavama na društvenim mrežama tvrdi da su djecu kidnapovali pripadnici Hamasa, ali da se dijele i oprečne tvrdnje - da su u pitanju palestinska djeca.

Na snimku se može videti šest uplakanih mališana koji pokušavaju da izađu iz kaveza, a prema navodima na društvenim mrežama, decu su kidnapovali pripadnici Hamasa. Za sada nema podataka gde je snimak nastao.

Snimak je postavljen na mreže, ali je ubrzo izbrisan. Autentičnost snimka još nije potvrđen. Sa druge strane, postoje navodi na mrežama da su ovo palestinska deca.

Članak je opremljen i videosnimkom djece u kavezu, koji je naslovljen “Hamas drži izraelsku decu u kavezu”.

Screenshot: Videosnimak objavljen u članku Informera

 

Videosnimak nastao prije eskalacije nasilja

Videosnimak petero djece u kavezu i tvrdnje da su na njemu prikazana izraelska djeca koju su zarobili pripadnici grupe Hamas postale su viralne dan nakon napada na Izrael, 8.10.2023. godine, kada je postavljena ova objava na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter. Osim navoda da snimak prikazuje izraelsku djecu koju je zarobio Hamas, na društvenim mrežama proširile su se spekulacije da su na snimku zapravo palestinska djeca (link), da je riječ o starom snimku koji prikazuje djecu u Siriji (link, link, link), da su na snimku djeca koju je otac zatekao da se igraju u kavezu (link) i slično. 

Tvrdnje su se brzo proširile na brojna govorna područja, a njihovom analizom te sadržajem videosnimka  bavilo se više medija i organizacija za provjeru činjenica (1, 2, 3, 4, 5).

Kako se i u samom snimku može vidjeti, on je prvobitno objavljen na društvenoj mreži TikTok, a detaljnim pregledom može se vidjeti naziv profila na kojem je snimak objavljen - “@user6903068251281”. 

Na profilu פייק ריפורטר | FakeReporter s društvene mreže X, u objavi od 8.10.2023. godine, navedeno je da je snimak objavljen prije napada Hamasa na Izrael te je objavljen screenshot snimka na kojem stoji vremenska odrednica o objavi “četiri dana ranije”. Ukoliko je screenshot napravljen istog dana kada je postavljena i objava na X-u, to bi značilo da je videosnimak objavljen najkasnije 4.10.2023. godine - tri dana prije početka napada. 

Slika: Objava na društvenoj mreži X

U objavi istog profila od 9. oktobra navedeno je i da je snimak bio objavljen na ovom linku te da je u međuvremenu obrisan. Osim videosnimka, i sam TikTok profil bio je uklonjen, što pokazuju arhivirane verzije profila od 9. i 10. oktobra (link, link). 

Palestinski portal za provjeru činjenica Kashif je u analizi objavljenoj 11. oktobra naveo da je vlasniku TikTok profila na kojem je snimak prvobitno objavljen, inače mladiću iz Pojasa Gaze, vraćen profil te da je u novom videosnimku objasnio da je originalni klip snimljen tri dana prije početka sukoba. Naveo je da na klipu nisu prikazana izraelska djeca, već njegovi rođaci.

Mladić u novom snimku govori sljedeće (prevod obezbijedila novinarka portala Kashif):

Ova djeca su moji rođaci, ne “cionisti”. Objavio sam snimak tri dana prije eskalacije. Molim vas, ne pišite glupe komentare.

Dakle, na snimku nisu “kidnapovana izraelska djeca”, kako se navodi u članku Informera, niti snimak prikazuje kako “Hamas drži izraelsku djecu u kavezu”, kako stoji u nazivu snimka objavljenog u istom članku. Ove tvrdnje ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Naslov

27.10.2023: Portal Informer je izmijenio netačne tvrdnje u članku koji je ocijenjen u ovoj analizi pa mu je dodana i ocjena ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 08.10.2023

Informer: (UZNEMIRUJUĆE) Hamas drži izraelsku decu u kavezu? Snimak koji je šokirao svet!

Na društvenim mrežama pojavio se snimak kidnapovane izraelske dece koju su kako se navodi oteli pripadnici Hamasa.

  • Lažna vijest
  • Ispravljeno