Snimak glumca Paula Walkera nije nastao poslije njegove smrti

Iako je od smrti glumca Paula Walkera, poznatog po ulogama u filmskom serijalu “Fast & Furious”, prošlo skoro deset godina, teorije zavjere o tome da je živ dijele se i u 2023. godini.

Foto: Ilustracija, Raskrinkavanje

Na Telegramu je 5. septembra 2023. godine objavljen kratki videosnimak u čijem opisu stoji sljedeće:

Holivud i njegove kućne čarolije 🙂 šta mislite koliko je ovih ovakvih tragično preminulih u dobroj kondiciji da se šetkaju svijetom? Ona rečenica "Elvis je živ" ipak ima neku težinu 🙂 Ne, na videu nije pokojni Paul Walker...on se kune da nije 🙂 a naše je da mu vjerujemo 😁

Istog se dana identična objava pojavila na i Facebooku.

Foto: Screenshot/Facebook

Na snimku se može čuti da osoba za koju se u opisu sarkastično navodi da “nije pokojni Paul Walker” izgovara riječi: “Mislili su da sam to ja, ali to uopšte nisam bio ja” te da je “to bio neki drugi tip”. 

 

Da li je na snimku Paul Walker?

Videosnimak iz objava na društvenim mrežama zaista prikazuje američkog glumca Paula Walkera koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 30. novembra 2013. godine. Kadrovi iz snimka uzeti su iz videopriloga kojeg je tog dana objavio američki tabloid TMZ na svom YouTube kanalu, pod naslovom “Paul Walker je mrtav: TMZ-ovi zadnji snimci glumca” (eng. Paul Walker Dead: TMZ's Last Footage of the Actor). Snimak je nastao na Međunarodnom aerodromu u Los Angelesu nekoliko mjeseci prije Walkerove smrti, tačnije 10. septembra te godine, kako i stoji u opisu YouTube objave.

Iako se snimkom koji se dijeli na društvenim mrežama pokušava sugerisati da glumac u njemu opovrgava tvrdnje o vlastitoj smrti, u prilogu TMZ-a može se vidjeti o čemu Walker zaista govori. Naime, njegove izjave u kojima navodi kako se “uopšte ne radi o njemu” odnose se na provokativna pitanja snimatelja o detaljima s Walkerovog snimanja spota za Davidoff Cool Water. Preciznije, osoba iza kamere pitala je Walkera šta misli o kadrovima sa snimanja spota koji, između ostalog, prikazuju i kako žena nanosi ulje na njegov torzo, a koje je TMZ objavio nekoliko dana ranije. 

Paul Walker je sa smiješkom odgovorio da to “nije on” i da je to bio “neki drugi tip”.

Različite teorije zavjere u kojima se tvrdi da je Paul Walker živ i dalje su viralne, iako je glumac preminuo prije skoro deset godina, o čemu je detaljnije pisala i platforma za provjeru činjenica Snopes u maju 2023. godine. Kao jedan od primjera teorija zavjere o Walkerovoj smrti Snopes u svojoj analizi spominje i manipulacije videoprilogom s losanđeleskog aerodroma, navodeći jedan takav primjer s platforme DailyMotion još iz 2014. godine.

 

Smrti poznatih kao “omiljena tema” teoretičara/ki zavjere

Netačne tvrdnje i teorije zavjere o smrtima poznatih osoba fenomen su koji se pojavio davno prije društvenih mreža. Jedan od najpoznatijih primjera zasigurno predstavljaju neutemeljene priče o Elvisu Presleyju, za kojeg se i danas tvrdi da je živ, iako je ovaj pjevač i glumac preminuo davne 1977. godine. O teorijama zavjere da “Kralj nije mrtav” i da je niz puta nakon smrti viđen u javnosti, kao i onoj da je Presley lažirao vlastitu smrt jer je navodno bio “povezan s mafijom”, pisao je 2017. godine i magazin Times. 

Na meti teoretičara/ki zavjere u prošlosti su se našle i druge preminule slavne osobe, uključujući princezu Dianu, Johna Lennona, Michaela Jacksona, Johna F. Kennedyja i brojne druge. Trend izmišljanja teorija zavjere o smrtima poznatih u digitalnom je dobu dobio novih zamah, a o ovom je fenomenu prošle godine članak objavio i magazin Insider. Uzevši za primjere teorije zavjere o smrtima nedavno preminule britanske kraljice Elizabete te repera Coolia, glumice Anne Heche i glumca i voditelja Boba Sageta u članku se navodi da se u današnje vrijeme “čini da je svaka smrt slavne osobe - teorija zavjere”.

Objave s društvenih mreža koje na manipulativan način sugerišu da glumac Paul Walker nije mrtav te propituju “koliko se ovakvih tragično preminulih u dobroj kondiciji šetka svijetom” predstavljaju tipičan primjer spomenutih teorija zavjere.

Shodno navedenom, objave koje impliciraju da Paul Walker na snimku opovrgava vlastitu smrt, odnosno da je snimak nastao nakon njegove smrti, dobijaju ocjenu teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 08. 09. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljena izjava Aljoše Čampare o Elmedinu Konakoviću

Facebook stranica Bošnjaci objavila je navodnu izjavu u kojoj Aljoša Čampar...

Lažna vijest
Lažna vijest
Prevarne strategije za prodaju preparata: Nepostojeći “izumitelj” ZglofleXa i Nobelova nagrada

U svrhu prodaje preparata ZglofleX, objavljen je tekst kojeg “potpisuje” mo...

Lažna vijest
Lažna vijest
FDA ne nameće vještačku so sa “mRNA hemikalijama”

Na internetu se dijeli teorija zavjere prema kojoj američka Uprava za hranu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me