Raskrinkavanje.ba

Snimak medvjeda i jelena na cesti nije nastao u Hrvatskoj

Nekoliko portala objavilo je članke sa snimkom na kojem medvjed napada jelena na cesti, uz navode da je načinjen u Hrvatskoj. Snimak je, zapravo, nastao u Slovačkoj.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na portalu Večernji list 16. decembra 2023. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

VIDEO Uspješan lov medvjeda kraj Vrbovskog: Uhvatio jelena nasred ceste pa ga odvukao

U članku je objavljen videosnimak u trajanju od 34 sekunde za koji se navodi da je poslat redakciji Večernjeg lista. Na snimku se vidi medvjed koji je napao jelena. Navedeno je da je snimak nastao u blizini Vrbovskog, grada na zapadu Hrvatske. U članku je takođe objavljena fotogalerija sa kadrovima iz snimka.

Sretno za medvjeda, ali svakako nesretno za jelena koji mu se našao na putu, završila je situacija koju su prolaznici uspjeli i snimiti jutros na cesti u Vrbovskom. Naime, čitatelji su nam poslali dramatičnu snimku završenog lova jednog medvjeda nasred ceste.
On ga je, vidi se na doduše uznemirujućoj snimci koja nam je poslana, uspio uhvatiti usred snježne ceste u Gorskom kotaru, a ubrzo ga je i odvukao sa strane, gdje je i krenula njegova gozba.

 

Fire Shot Capture 3995   Galerija  Video Uspješan Lov Medvjeda Kraj Vrbovskog  Uhvatio Jelena    Www.vecernji.hr

Foto: Screenshot/Večernji list

Članci sa snimkom u kojem medvjed napada jelena i navodima da je snimljen u Hrvatskoj objavljeni su potom i na portalima Jabuka i Lika club. Snimak se dijelio i na Facebooku sa navodima da je nastao u Hrvatskoj (1, 2, 3).

Gdje je snimak zaista nastao?

Pretraga kadrova iz videosnimka pokazuje da se objavljivao sa tvrdnjama da je nastao u različitim državama – u Sloveniji, Austriji, Rumuniji i Slovačkoj.

članku objavljenom 18. decembra 2023. godine austrijski Kurier bavio se tvrdnjama da je snimak medvjeda koji na cesti napada jelena nastao u blizini Salzburga. U članku je navedeno da je komesar Salzburga za vukove i medvjede Hubert Stock izjavio da medvjed nije snimljen u Austriji, već u Slovačkoj, što su potvrdile i slovačke vlasti.

Na slovačkom portalu Novini 16. decembra 2023. godine objavljen je članak u kojem je Milan Palovčík, osoba koja je snimila analizirani videosnimak, potvrdio da je snimak nastao u mjestu Brezno u centralnoj Slovačkoj. Kako je Palovčík objasnio, jelen je iskočio na cestu pred njegov automobil na putu između gradova Brezno i Hrinova. Ubrzo se na cesti pojavio i medvjed. Palovčík je snimio događaj i pozvao nadležne, ali medvjed se ubrzo, vjerovatno uznemiren automobilima na cesti, vratio u šumu.

Netačne navode o tome da snimak prikazuje medvjeda koji napada jelena na cesti u Hrvatskoj analizirao je i naš partnerski portal Faktograf iz Hrvatske u tekstu objavljenom 21. decembra prošle godine.

Do vremena pisanja ove analize članak portala Večernji list je uklonjen, ali se može vidjeti kako je izgledao u arhiviranoj verziji. Još uvijek je dostupan link fotogalerije iz članka sa dva kadra iz analiziranog snimka i sa naslovom: “VIDEO Uspješan lov medvjeda kraj Vrbovskog: Uhvatio jelena nasred ceste pa ga odvukao”.Shodno navedenom, tvrdnju iz članka portala Večernji list da je videosnimak u kojem medvjed napada jelena na cesti nastao u Hrvatskoj ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

 

Napomena:
20.2.2024. godine redakcija portala Večernji list dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitne objave koja je ocijenjena i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 16.12.2023

Večernji list: VIDEO Uspješan lov medvjeda kraj Vrbovskog: Uhvatio jelena nasred ceste pa ga odvukao

VIDEO Uspješan lov medvjeda kraj Vrbovskog: Uhvatio jelena nasred ceste pa ga odvukao

  • Lažna vijest
  • Ispravljeno
Lažna vijest 16.12.2023

Večernji list: VIDEO Uspješan lov medvjeda kraj Vrbovskog: Uhvatio jelena nasred ceste

Nesretni jelen još je bio živ te je bespomoćno ležao dok ga je medvjed vukao po cesti, a nakon par trenutaka ga je i usmrtio

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 18.12.2023

Jabuka TV: Pogledajte snimku: Medvjed uhvatio jelena nasred ceste

Na području Vrbovskog u Gorskom kotaru zabilježen je nesvakidašnji video susreta medvjeda i jelena.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.12.2023

Lika Club: UZNEMIRUJUĆI VIDEO Medvjed u Gorskom kotaru napao jelena te ga vukao preko ceste

Snimka medvjeda koji vuče jelena preko ceste pojavila se na društvenim mrežama.

  • Prenošenje lažnih vijesti